Shadow 600 UAV Romania, 2009

Shadow 600 UAV Romania, 2009

In luna august 2016, Ministerul Apararii prin intermediul Companiei Nationale Romtehnica S.A, a lansat o licitatie pentru achizitionarea a 6 sisteme UAV tactice pentru suma de 250 milioane RON fara TVA (55 milioane euro), un numar de 5 firme au depus oferte pentru livrarea de drone catre armata.

Conform caietului de sarcini, dispozitivele UAV vor trebuie sa aiba o constructie modulara, sa poata fi lansate si recuperate atat manual, cat si automat, cu sau fara rulaj, atat pe pista amenajata, cat si pe suprafete dure, plane, orizontale, amenajate sumar. Raza de actiune  trebuie sa fie de minim 80 km, sa aiba plafonul minim de zbor la 4.500 m, greutatea maxima la decolare sa fie de 37 kg si sa aiba o autonomie de zbor de 12 ore. In specificatiile tehnice inaintate de Romtehnica se precizeaza ca ora de zbor nu ar trebui sa coste mai mult de 150 de euro.

Astfel cele 5 companii sunt:

Israel Aerospace Industries Ltd, in a carui gama se gaseste si sistemul Bird Eye 650D.

birdeye-650d

Bird Eye 650D

Elbit Systems Ltd Advanced Technology Center, din gama caruia de produse, sistemul Elbit Skylark 3 este cel care se apropie cel mai mult de cerintele licitatiei.

elbit-skylark-3

Elbit Skylark 3

Aeronautics Ltd din Israel, care ar putea sa ofere UAV-ul, Orbiter 3.

orbiter-3

Orbiter 3

AAI Corporation din SUA, actualmente o divizie a Textron Systems, care cel mai probabil va oferi Aerosonde Mark 4.7 SUAS.

aerosonde-mark-4-7-suas

Aerosonde Mark 4.7 SUAS

Compania Romaneasca Teamnet este cel de-al cincilea ofertant, care in ultima perioada a promovat cu diferite ocazii, sistemul Hirrus.

hirrus-uav

Hirrus UAV

 

– David Victor –