IAR-93 la MAv // foto: Adina Calin

IAR-93 la MAv // foto: Adina Calin

Pe 31 octombrie 1974 se scria o importanta fila de istorie in aviatia romaneasca. Pentru prima data decola prototipul avionului IAR-93 de pe pista aeroportului din Bacau. Aparatul comandat de colonelul Gheorghe Stanica a executat un zbor de 30 de minute la o inaltime de 5000 de metri cu o viteza medie de 500 km/h.

IAR-93 // foto: Bogdan Movileanu

IAR-93 // foto: Bogdan Movileanu

In total au fost produse 86 de avioane construite in perioada 1975 – 1992 si a fost mentinut in serviciu intre 1981 si 1998.

Avion subsonic produs in colaborare cu Iugoslavia a fost proiectat pentru misiuni de vanatoare si bombardament atat ziua cat si noaptea in orice conditii meteorologice. Construcţia avionului IAR-93 este în întregime metalică, cu aripă şi ampenaje în săgeată şi stabilizator comandat. Fuselajul este de tip semicocă, împărţit în trei secţiuni.

Pentru cazurile de forta majora avionul a fost dotat cu sistem de salvare prin catapultare de tipul Martin-Baker Mk. RU-10J, iar ulterior cu Aerofina SC.HV.-0.

Vulturul a fost dotat cu două tunuri jumelate Griazev-Şipunov GŞ-23L de calibrul 23 mm cu rezerva de 200 de proiectile si 5 puncte de acrosaj, unul ventral sub fuzelaj si patru sub aripi. De punctele de acrosaj se puteau monta grinzi pentru armament  pe care se puteau atasa in total 2500 kg de armament. Era capabil de a ataca tinte cu bombe de aviatie, proiectile reactive nedirijate, rachete aer-aer si aer-sol. De asemenea se puteau acrosa si containere de recunoastere.

Motorizarea a constat in doua tipuri de motoare, ambele fabricate sub licenta la Turbomecanica. Motorul Viper 632-41 fara post-combustie de 1814 kgf care a fost instalat pe avioanele preserie I si II si serie MB (n.r. MB = Motor de Baza) si motorul Viper 632-47 cu post-combustie de 2270 kgf ce a motorizat avioanele varianta B.

Carte postala Romaero 75 de ani. Foto: ing. Viorel Andrei

Carte postala Romaero 75 de ani. Foto: ing. Viorel Andrei

 

Sursa info: Aripi Argintii

-Bogdan Movileanu-