MIrcea Dusa inspecteaza stadiul lucrarilor la Baza Aeriana 86( foto MApN, noiembrie 2014)

Mircea Dusa inspecteaza stadiul lucrarilor la Baza Aeriana 86( foto MApN, noiembrie 2014)

Procesul de modernizare a facilitatilor de la Baza Aeriana 86 continua, pentru a asigura compatibilitaea aerodromului din Campia Baraganului cu noul tip de aeronava multirol ce va intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

In cadrul lucrarilor vor fi modernizate hangarele, adaposturile pentru aeronave, depozitul de combustibil si cel de munitii iar pista va fi extinsa cu 300 de metri, urmand sa ajunga la o lungime de 2800m.

Valoarea totala a lucrarilor este de 32 milioane Euro dintre care cea mai mare parte (21 milioane) au fost fonduri puse la dispozitie de NATO. Restul de 11 milioane vor proveni din fondurile MApN potrivit unei declaratii date de Mircea Dusa saptamana trecuta.

Baza Aeriana 86 Fetesti este dispusa strategic la 77 km de litoralul Marii Negre, catre Est si 130 km de capitala Bucuresti, catre Vest, pista de decolare-aterizare unica, dispusa pe directia Nord-Sud si bretela nefiind inca la standarde NATO.

Baza Aeriana 86 Borcea (foto Astrium, 25 mai 2014, via Google Maps)

Baza Aeriana 86 Borcea (foto Astrium, 25 mai 2014, via Google Maps)

Romania a achizitionat in 2013 9 aeronave F-16 A MLU de la Fortele Aeriene Portugheze si alte 3 F-16 B (dubla comanda) de la Guvernul Statelor Unite. In momentul de fata, un contingent de piloti si tehnicieni romani sunt scolarizati in Portugalia la Baza Aeriana 5 Monte Real, primele zboruri in simpla comanda fiind executate inca din Noiembrie anul trecut. Sase dintre avioanele multirol F-16 au fost deja modernizate.

In 2016, odata cu intoarcerea pe Borcea, avioanele multirol F-16, pilotii si tehnicii ce le vor deservi vor fi complet operationale.

Via:
Romania Insider

– Marius Constantin –