IAR-80 - Muzeul Aviatiei

IAR-80 – Muzeul Aviaţiei

Văzând imaginile cu prezentarea publică a avionului de luptă iranian Qaher 313 – cum a fost anunţat şi preluat – m-am gândit la cupola cabinei de la replica greşită a IAR-80 de la Muzeul Aviaţiei. Cam pe acolo ar fi, în mintea mea, cupola bombată-înalt a produsului iranian.

Nu ştiu dacă se vede bine în poza de mai sus. Cupola replicii de IAR-80 este una dintre greşelile de care suferă replica celui mai îndrăgit avion românesc. Se vede bine? Haideţi că mai lipesc o poză:

IAR-80 Muzeul Aviatiei

IAR-80 Muzeul Aviatiei

Şi încă una, din partea stângă:

IAR-80 Muzeul Aviatiei

IAR-80 Muzeul Aviatiei

N-am să dezvolt sluţirea elegantului original, dar trebuie să menţionez că am urmărit reacţia prietenilor cu care am vizitat acest muzeu şi mă refer la reacţia celor care văd pentru prima dată această replică. Cupola sare prima în ochi şi încep exclamările de dezamăgire.

Mai aproape de centrul sălii unde expusă această replică, o altă cupolă greşită sluţeşte unul dintre avioanele pe care le îndrăgesc cel mai mult – un Yak-23 Flora…

F-313 Qaher

F-313 Qaher

În imagine, cupola produsului iranian. Posibil ca mie să îmi scape acum, aşa că vă rog să îmi spuneţi dacă aţi văzut o cupolă la fel de bombată… la fel de înaltă, mai precis.

Nu este oare un dezavantaj?

F-313 Qaher

F-313 Qaher

Nu îmi dau seama pe unde ar fi compartimentul paraşutei de frânare…

 

F-313 Qaher

F-313 Qaher

Remarcăm că este faţetat, dar şi că are “winglet”-uri orientate… în jos.

Nu pot să nu mă întreb: dacă e de bine, cum dracu’ de “ceilalţi” nu s-au gândit să le folosească aşa?

F-313 Qaher

F-313 Qaher

Văzându-l din unghiul acesta, parcă îmi pare rău că nu e ceva grotesc făcut în Photoshop sau 3D Max.

 

F-313 Qaher

F-313 Qaher

Mai multe nu îmi permit să zic.

Însă cei de la Lenta, citând Reuters, spun că ministrul Apărării Ahmad Vahidi a lăudat produsul iranian pentru că are suprafeţe reflective mici, care îl fac greu detectabil radar şi că poate îndeplini misiuni de luptă la altitudini mici.

Oare d-aia i-au făcut cupola aşa? Ca să vadă pilotul mai bine vârful ierbii? Oare suplinesc lipsa tehnologiei adecvate cu ochii pilotului?

Stadiul produsului nu a fost precizat, însă în filmuletele ăsta…

 

 … apare ceva asemănător, zburând.

Realitate? Aeromodel?

De urmărit…

Mulţumiri lui Albert pentru semnalarea subiectului.

 

 – Iulian Iamandi –