Da, cu atât se cumpără fuga de front – dai trei mii de Euro și călăuzele te scapă prin România.

Treaba asta ne-o anunță poliția cibernetică din regiunea Cernăuți care a identificat recent un bărbat în vârstă de 26 de ani din zonă, care de câteva luni transporta peste frontiera cu România bărbați ucraineni dornici să nu își apere Patria.

După ce “călăuza” primea banii, acesta informa clientul prin intermediul internetului despre locul, timpul și metoda trecerii graniței de stat dintre cele două țări.

Evident, clienții erau în exclusivitate bărbați aflați la vârsta încorporării pentru război. Pentru războiul lor, în care aceștia ar fi trebuit să își apere Patria, familiile, prietenii, concetățenii.

Polițiștii și grănicerii ucraineni au prezentat trei bărbați cu vârstele de 20, 29 și 48 de ani, care au apelat la serviciile oferite de călăuză și au încercat să intre ilegal în România alegând să plătească trei mii de euro pentru a fugi de front.

Suspecții au utilizat o aplicație mobilă pentru serviciul de taxi și au comandat un transport către o localitate situată în apropierea graniței specificând în avans punctul de plecare și cel de destinație.

Investigatorii din cadrul Departamentului de Investigații Criminale de Stat din cadrul Poliției de Stat din Regiunea Cernăuți i-au pescuit pe cei patru, patru din cu siguranță mulți, foarte mulți.

Toată treaba asta va fi sancționată conform legii ucrainene cu privare de libertate pentru o perioadă de până la nouă ani.

Cum o fi să mori pe front? Dar să omori pe front? Dar mai ales… cum e să fugi și să nu îți aperi Patria, familia, casa, prietenii, concetățenii care nu pot face asta?

Merită 3000 de euro și eventualitatea pedepsei cu închisoarea pentru nouă ani, dar să te întorci apoi printre cei care au luptat pentru tine, familia ta, pământul și casa ta?

Și cum o fi să te întorci printre cei care au rămas și au trecut prin iad?

Fiecare are opțiuni, nu?

Eu n-aș pleca. Pentru ca alții să trăiască.

Iulian Iamandi