La 23 aprilie se aniversează Ziua Forţelor Terestre – categorie de forţe a Armatei României al cărei patron spiritual şi ocrotitor este „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”.

An de an, cu acest prilej, în garnizoanele din ţară şi în teatrele de operaţii au loc manifestări dedicate acestei sărbători, care cuprind ceremonii la monumentele eroilor, expoziţii, simpozioane, prezentări de tehnică, armament şi echipamente, concerte ale muzicilor militare şi spectacole artistice susţinute de formaţiile cercurilor militare.

MLI-84M MEDEVAC

MLI-84M MEDEVAC

Anul acesta, în contextul epidemiologic actual şi, în consecinţă, a misiunii Armatei României de sprijin al autorităţilor publice pentru aplicarea măsurilor de limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, o mare parte dintre aceste manifestări a fost anulată. Forţele Terestre Române sunt angajate, aşadar, în data de 23 aprilie, în executarea întregului spectru de misiuni, luându-se decizia ca marcarea aniversării să se facă sub deviza „la datorie”.

Date fiind condiţiile, spaţiul virtual a devenit locul de exprimare al militarilor români şi străini, al celor din ţară şi din teatrele de operaţii, de la nivelul de execuţie sau de la cel al nivelului de comandă, faţă de evenimentul cu profunde semnificaţii ale apartenenţei de corp, de fixare în conştiinţa colectivă a existenţei unui moment din calendar, comun pentru toate armele şi specialităţile militare ce compun marea familie a Forţelor Terestre.

Căsuţa de email a Statului Major al Forţelor Terestre a fost inundată de video-mesaje transmise de militari de pe întreg teritoriul ţării, în fapt, aria de responsabilitate a Forţelor Terestre Române, şi de partenerii americani, polonezi, canadieni, germani. Suflul şi energia care au încărcat conţinutul acestor mesaje au vizat două mari idei, în egală măsură importante: prima, de a nu lăsa ca data de 23 aprilie – Ziua Forţelor Terestre să treacă neobservată, indiferent de situaţia operativă actuală, şi, cea de-a doua, de a transmite cetăţenilor, întregului mediu civil, că militarii îşi menţin determinarea de a contribui la efortul naţional de combatere a răspândirii COVID-19.

Într-un răspuns la reacţia din on-line a militarilor referitoare la marcarea Zilei Forţelor Terestre sub deviza „la datorie”, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, a precizat că militarii nu doar că au renunţat, pentru moment, la manifestările publice care implică participare colectivă, dar şi-au ajustat imediat inclusiv anumite proceduri ale instrucţiei de front. Structurile militare sunt, prin definiţie, structuri colective care se adaptează mediului operaţional.

A existat un plan amplu de activităţi în vederea organizării unui moment aniversativ dedicat Zilei Forţelor Terestre, anterior apariţiei primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus în ţara noastră. Aşadar, situaţia epidemiologică de la noi şi, din păcate, din toată lumea a modificat proiectele în derulare.

Dar Ziua Forţelor Terestre, sărbătorită la data când se prăznuieşte „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”, este o valoare proprie pe care militarii vor să o menţină vie, inclusiv şi poate cu atât mai mult, în aceste condiţii.

A fost lansată de către comanda Statului Major al Forţelor Terestre, acum două săptămâni, invitaţia de a avea o tele-aniversare şi camarazii din Forţele Terestre şi prietenii lor din armate ale NATO s-au manifestat inovativ, prin intermediul tehnologiei, direct din zona lor de executare a serviciului.

Este, practic, o premieră în seria de marcare, de-a lungul anilor, a Zilei Forţelor Terestre Române. Este o altfel de aniversare. Oamenii se încurajează reciproc şi sprijină reciproc, direct, prin intermediul tehnologiei.

„Profit de moment ca, la ceas aniversar, să mulţumesc tuturor militarilor şi salariaților civili din Forţele Terestre Române, pentru efortul continuu, profesionalismul şi dârzenia cu care îşi îndeplinesc misiunile încredinţate. Datorită lor, Forţele Terestre Române şi-au îndeplinit toate sarcinile stabilite, misiunile în teatrele de operaţii, intervenţiile în sprijinul populaţiei sau participarea la activităţi de instrucţie naţionale şi multinaţionale. La mulţi ani Forţelor Terestre Române! Rămâneţi la datorie pentru poporul român.”

***

Cu peste un secol şi jumătate de existenţă organizaţională în Armata României, Forţele Terestre Române, alături de celelalte entităţi militare naţionale, au avut şi au aceeaşi misiune fundamentală: participarea la apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

În baza reglementărilor constituţionale şi legale, în contextul geopolitic actual, spectrul misiunilor de bază este unul extins, Forţele Terestre Române sprijinind, pe de o parte, autorităţile administraţiei publice în situaţii de urgenţă, pentru acordarea de asistenţă populaţiei, şi participând activ, pe de altă parte, la eforturile de sprijin al securităţii regionale şi globale şi la apărarea aliaţilor şi partenerilor din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi din Uniunea Europeană.

La această dată, Forţele Terestre Române sunt în măsură să genereze capabilităţi care să răspundă cerinţelor, dislocabile rapid în orice zonă, în scopul realizării apărării armate a ţării sau a Alianţei, promovării valorilor păcii, stabilităţii internaţionale şi intereselor strategice ale României.

Statul Major al Forțelor Terestre