LCS-2 si LCS-4 cu Sea Giraffe

LCS-2 si LCS-4 cu Sea Giraffe

Firma de apărare şi securitate Saab a primit o comandă suplimentară din partea General Dynamics pentu livrarea radarului naval Sea Giraffe AMB pentru Navele de Luptă de Litoral ale Marinei militare a SUA, LCS 28 şi LCS 30.

Această comandă evidenţiază creşterea continuă a Saab pe piaţa SUA. Denumirea militară pentru SUA a Sea Griaffe AMB este AN/SPS-77. Lucrările vor avea loc la facilităţile Saab din Syracuse, statul New York, în SUA, şi la Gothenburg, în Suedia.

„Sea Giraffe AMB este livrat în prezent pentru cinci clase de nave de suprafaţă ale SUA, ca parte a trei programe separate ale Marinei militare a SUA, iar aceasta comandă suplimentară consolidează şi mai mult potiţia Saab de principal furnizor de radare pentru Marina militară a SUA. Sea Giraffe AMB a fost dezvoltat şi s-a dovedit că îndeplineşte cerinţele pentru misiunile Marinei militare a SUA, de la supravegherea aeriană şi de suprafaţă, până la controlul traficului aerian. Saab se mândreşte că este un partener de încredere pentru Marina militară a SUA, sprijinind un set tot mai mare de misiuni radar complexe pe întreaga flotă şi în jurul lumii”, spune Erik Smith, Preşedinte şi CEO al Saab Apărare şi Securitate SUA.

Până în prezent, radarul Sea Giraffe a fost instalat pe navele de luptă de litoral LCS 2 (USS Independence), LCS 4 (USS Colorado), LCS 6 (USS Jackson), LCS 8 (USS Montgomery), LCS 10 (USS Gabrielle Giffords) şi LCS 12 (USS Omaha) ale Marinei militare americane. Sisteme suplimentare se află în stadii diferite de producţie şi testare pentru a se încadra în graficele de construcţie LCS. Saab a mai primit un contract suplimentar de la General Dynamics, cu opţiuni pentru livrarea altor 11 sisteme din program, până în 2024.

În octombrie 2017, Marina militară a SUA a anunţat că va desfăşura radarul Sea Giraffe AMB pe cea mai nouă clasă de nave ale Pazei de Coastă a SUA, Offshore patrol Cutter (OPC). În plus, Saab dezvoltă un derivat al Sea Giraffe AMB, cunoscut ca AN/SPN-50, pentru a se conforma cerinţelor de control al traficului aerian ale Comandamentului Sistemelor Seriene Navale al SUA pe port-avioaneşi pe navele din clasa de asalt amfibiu.

Sea Giraffe AMB este un sistem de radar multirol, cu rază medie, 3D, pentru aplicaţii navale. El permite supravegherea simultană aeriană şi de suprafaţă şi este potrivit pentru mediile navale solicitante, de la operaţiunile de litoral, până la cele din larg.