Sergei Şoigu

Sergei Şoigu

În ciuda problemelor economice, ministerul rus al Apărării continuă să se concentreze asupra ambiţiosului plan (în valoare de 350 miliarde de dolari [what??]) pentru reânarmare în 2015.

Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că se aşteaptă ca armata să primească anul acesta 700 vehicule blindate noi, 1550 vehicule de diverse tipuri, 126 avioane, 88 elicoptere şi două brigăzi complete de rachete sol-sol Iskander-M.

Marina trebuie să primească în 2015 două submarine reparate şi cinci nave de suprafaţă.

Shoigu a adăugat că anul acesta vor fi completate 1600 proiecte de infrastuctură, faţă de 1260 finalizate în 2014. Proiectele cuprind mărirea numărului de facilităţi pentru locuit, medicale şi poligoane.

Costisitoarele îmbunătăţiriri apar într-o perioadă în care creşte instabilitatea economică a Rusiei, dată în principal de scăderea preţului la petrol. De asemenea, planurile sunt complicate de embargoul ucrainean asupra vânzărilor de echipament militar către Rusia, aspect care a forţat Moscova să caute substitute domestice.

Pe lângă enormele cantităţi de echipament nou, ministrul rus al Apărării doreşte atragerea unui număr mare de militari voluntari.

Shoigu a declarat că până la finalul anului 2015 se urmăreşte recrutarea a 52 000 voluntari.

La sfârşitul anului 2014 în armata Rusiei existau 300 000 militari angajaţi pe bază de contract, dintre care 70 000 se înrolaseră în cursul ultimului an.

Sursa: The Moscow Times

 

– Iulian Iamandi –