Generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu

Generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu 

Comandantul paradei este generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu, comandantul Diviziei 1 Infanterie “Dacica”.

Generalul Tomescu are o carieră de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante atât pe linie de comandă, cât şi pe linie de reprezentare diplomatică.

Şi-a început cariera militară în 1985, la Şcoala Militară pentru Ofiţeri de Tancuri şi Auto de la Piteşti şi a ocupat funcţii de comandă şi de stat major la diferite eşaloane.

Generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu a cunoscut afirmarea profesională o dată cu preluarea funcţiei de comandant al Batalionului 341 Infanterie SEEBRIG şi, mai ales, o dată cu preluarea comenzii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, prima mare unitate a armatei române certificată şi afirmată pentru operaţii NATO.

În 2008, a schimbat mediul de conducere naţional cu cel multinaţional, activând în cadrul Comandamentului Forţelor Coaliţiei din Irak şi fiind, totodată, Reprezentantul Naţional Român în Irak.

Generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu

Generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu

Între 2009 şi 2012, generalul Tomescu a activat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, ca locţiitor al Reprezentantului Militar al României la NATO şi Uniunea Europeana.

În august 2012, a fost numit locţiitor al şefului Direcţiei instrucţie şi doctrină din Statul Major General, funcţie pe care a îndeplinit-o până în decembrie 2013, când a preluat comanda Diviziei 1 Infanterie „DACICA”.