CV9030F1 norvegian in Afganistan

V-am speriat asa-i?

Nu, nu e vorba de MApN-ul nostru e vorba de cel norvegian. Ministerul Apararii din Norvegia a prezentat, acum cateva zile, un document referitor la necesitatea achizitionarii unor noi variante, modificate a blindatului suedez CV90. Investitia va asigura formatiunilor blindate norvegiene (Panserbataljonen si Telemark Bataljon) noi capabilitati, cresterea capacitatii de lupta si va constitui o imbunatatire semnificativa a echipamentului aflat in dotarea Armatei Norvegiene, conform declaratiilor Ministrului Apararii Espen Barth Eide.

Cele doua batalioane urmeaza sa primeasca vehicule modernizate si imbunatatite, care sa elimine neajunsurile constatate in urma exploatarii in T.O. Documentul prevede modificarea unor vehicule CV90 aflate in serviciu. Acestea ar urma sa primeasca sisteme noi C4ISR imbunatatite, blindaj suplimentar pentru protectia impotriva minelor si IED-urilor, senile de cauciuc si turela de tip OWS-RWS (Overhead Weapon Station – Remote Weapon Station).

Norvegienii vor mai cumpara de la BAe Systems carcase suplimentare de CV90, ducand numarul total de sisteme la 146, in diverse configuratii. Proiectul mai prevede achizitionarea de UAV-uri si UGV-uri, sisteme de senzori si sisteme C4ISR.

Valoarea totala a programului este de 1.74 miliarde $ iar livrarile ar trebui sa inceapa in 2013 si sa se finalizeze pana in 2018. Offset-ul cerut de norvegieni este de 100%, urmand sa asigure o gura de oxigen industriei de aparare, mai multe firme fiind implicate in proiect in calitate de subcontractori.

Sursa:
Ministry of Defence