Armata Romana Diverse Fortele Aeriene

Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene

Dragi cititori! În această frumoasă duminică au avut loc festivităţile cu ocazia zilei celor ce poartă haina de culoarea cerului. Acestea s-au desfăşurat în Piaţa Aviatorilor din Bucureşti, de pe bulevardul cu acelaşi nume.

rcrpDSC_0950

Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazu”

Monumentul Eroilor Aerului este considerat ca fiind primul de acest gen din lume, fiind închinat aviatorilor români căzuţi la datorie, arătând astfel însemnătatea avută de această frumoasă pasiune.

rcrpDSC_0115

Monumentul Eroilor Aerului

Evenimentele au început cu primirea drapelului de luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene şi întâmpinarea ministrului Apărării Naţionale. După intonarea imnului naţional, drapelul S.M.F.A. a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică în rang de cavaler. Odată cu citirea decretului prezidenţial, ministrul Apărării Naţionale a aşezat cravata ordinului sub acvila drapelului. A urmat apoi serviciul divin.

Următorul eveniment a fost cel aşteptat de toată lumea şi a fost constituit din defilarea aeronavelor. Acestea, trecând în formaţie, au fost IAR 330 Puma şi Puma SOCAT, Mil Mi-17, EC-135, C-27J Spartan, C-130 Hercules, IAR-99 Şoim şi Standard, MiG 21 LanceR, aeronave aparţinând S.M.F.A., I.G.Av., S.R.I. şi Scoala Superioară de Aviaţie Civilă.

rcrpDSC_0992

IAR 330 Puma SOCAT

rcrpDSC_0994

IAR 330 Puma SOCAT

rcrpDSC_0990

IAR 330 Puma SOCAT

rcrpDSC_0983

Formaţie IAR 330 Puma

rcrpDSC_0107

IAR 330 Puma MEDEVAC

rcrpDSC_0102

Formaţie MiG 21 LanceR

rcrpDSC_0094

MiG 21 LanceR

rcrpDSC_0090

Formaţie MiG 21 LanceR

rcrpDSC_0086

Formaţie MiG 21 LanceR

rcrpDSC_0079

Formaţie MiG 21 LanceR

rcrpDSC_0063

Formaţie IAR 99 Şoim

rcrpDSC_0059

Formaţie IAR 99 Şoim

rcrpDSC_0039

C-130 Hercules

rcrpDSC_0037

C-130 Hercules

rcrpDSC_0034

Formaţie C-27J Spartan

rcrpDSC_0015

Formaţie EC-135

rcrpDSC_0001

Formaţie Mil MI-17

După defilarea aeronavelor, în tonurile Imnului Eroilor, au fost depuse coroane de flori la monument din partea autorităţilor ce au legătură cu structurile de aviaţie.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare constituită dintr-un detaşament al Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazu” şi al Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale.

raDSC_0949

Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazul”

– Adina Călin  –

–  drd. Emil Boboescu  –

10 Comments

  • Am citit si eu mesajul presedintelui. A vorbit cu respect fata de aviatori, de valorile, traditia si sacrificiul acestora in istoria Romaniei, dar si despre angajamentele moderne si proiectarea la distanta – uite ca o zic eu mai direct – a fortei militare romanesti in cadrul misiunilor externe.

   Cat despre ceea ce s-a evidentiat in stire, sa facem mai inantai o pauza de-o paranteza. Ceea ce evidentiaza sau vrea sa evidentieze presa, e altceva in general decat strict ce se intampla sau mesajul care se doreste a fi transmis. Recent, am vazut un exercitiu de recuperare a unui pilot doborat. Cand am ajuns acasa, am vazut un reportaj in care se spunea ca exercitiul a constat in ocuparea unei baze inamice. Si exemple din astea, la care noi am fost la fata locului si stim ce am vazut, altceva fata de ceea ce s-a expus in presa… ar trebui stranse intr-o colectie in primul rand umoristica.

   Referitor la declaratia presedintelui Klaus Iohannis, ca “aviatia romana este pregatita sa faca fata cu succes provocarilor impuse de statutul Romaniei de tara membra a NATO si a UE”, confirm.

   Suntem membri ai unei aliante si ai unei uniuni, sistem in sisteme, ca si celelalte state membre. Apare o nenorocire intr-o tara vecina? Putem trimite aeronave sa ajute la stins incedii, care sa asigure evacuarea ranitilor si a sinistratilor, a cetatenilor nostri surprinsi de evenimente, putem transporta materiale, dar si militari.

   Este semnalata o aeronava suspecta? Ridicam avioanele din serviciul de lupta politie aeriana si interceptam, asa cum o fac si ceilalti parteneri pe tot cuprinsul aliantei.

   In caz de razboi, la fel, suntem parteneri si ne sustinem conform unor planuri in care fiecare tara membra are rolul ei dupa pozitionare si puteri.

   Cate tari pot singure? Avem exemple de-a lungul timpului, dar sa ne referim la noi. Am fi putut face fata in 1938/39/40 cu aviatia romaneasca aviatiilor potentialilor agresori? Dar in alte ocazii?

   Cred ca de la Italia in sus putem vorbi de tari care si-ar putea permite singure sa faca fata unei agresiuni. Astazi, suntem intr-o alianta puternica. Si, de data asta suntem cu “baietii buni”.

   • Cu tot respectul, fata de agresiunea din est , preferatul tau nato s-a miscat incet, cat despre aviatia romana zero, cat despre armata romana am rezista vrea 1o zile. Armamentul expirat, fara antiaerina fara avioane de lupta , fara marina…..sa fim realisti sintem pe la 1970, numai ca atunci era mai buni.
    Da….sintem o armata care se misca rapid dar pt o tara asa mare cu relief variat sintem o.

    • Crezi ca e pe preferinte cu NATO asta? Care ar fi fost alternativa, post 89? Tratatul de la Varsovia s-a dus, la fel si URSS, iar Rusia a fost mult timp instabila si slabita. China? Ei acolo si noi aici, inconjurati de tari care au aderat la UE si NATO…

     Legat de armamentul “expirat”, uita-te in jur si chiar mai departe nitel pe harta. Cine il are la zi? Cortina de Fier a cazut, a urmat razboiul din Golf si apoi toata lumea a crezut ca nu mai exista pericolul unui conflict major. (Cel cu China e inca departe si in kilometri, dar mai ales in timp)

     Acuma, toata lumea s-a udat cu apa de cand cu destabilizarea Ucrainei si aparitia unei Rusii agresive.

     Suntem cu totii, inclusiv potentialii inamici, in plin proces de reorganizare/instruire si redotare.

     Uita-te la cei care au facut mai inainte pasii spre redotare. Typhoon-i trasi pe dreapta, tancuri bagate la saramura, industria militara redusa.
     Da, in ’70 era altfel dar nu doar la noi. Toti erau implicati intr-o cursa a inarmarii la un nivel pe care rar il vom mai intalni in viitorul planetei.

 • Unu , iar dai cu bita in balta. de unde stii ca nu intelege??
  Tu stii??? tu citi consilieri ai si citi dintre acesti consilieri iti scriu citatele atit de frumoase ce le postezi aici.
  Era vorba de Ziua Aviatiei. nu de Presedinte.
  Si pina la urma daca nu stiai Iohannis nu este o persoana (intaiul-cititor-de-pe-prompter), este o institutie, institutia prezidentiala care trebuie sa faca multe.
  Daca tu nu ai respect pentru Imn , Drapel , Presedinte, atunci ce trebuie sa inteleg ca nu ai respect fata de nimeni in ROMANIA!!!
  Mai urmeaza sa spui ca e Basist si ca tu tii cu PSD, si guvernul si parlamentul se implica nespus in politicile de aparare ale Romaniei.
  Te rog revizuieste-ti atitudinea.
  LA MULTI ANI aviatorilor/pilotilor.

  • Anul asta a fost sarbatorita cel mai frumos comparativ cu anii precedenti, in care am reusit sa ajung si eu la fata locului si sa vaz cu ochii mei.

   Dar, sa nu ma crezi multumit de numarul avioanelor si elicopterelor din RoAF, ori de alte aspecte. Si eu imi doresc foarte mult sa avem mai multe si mai bune.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: