Arsenal

Viitorul, dat in reluare

Haideți să discutăm un pic pe marginea următorului articol, deoarece mi se pare deosebit de interesant.

„ Un nou tip de muniție ce ar putea reduce cu până 40% greutatea pe care un infanterist o cară în luptă, ce poate depăși 45 Kg. Aceasta este muniția <telescopică închisă> ce înlocuiește tuburile de cartușe de alamă, cu tuburi de polimer, pentru a reduce substanțial greutatea, facând astfel trupele U.S. și mai letale. […]”

munitie CT

munitie CT

“Tehnologia muniției a rămas neschimbată din primul război mondial, […] dar acest lucru se va schimba acum, deoarece Textron Systems promite să aducă muniția în secolul 21.

Muniția telescopică închisă nu poate fi trasă din arme standard, de aceea Textron a dezvoltat 2 prototipuri de mitraliere, pentru a demonstra tehnologia. Exista una în calibrul 5.56, ca alternativă la modelul M249, și un al doilea prototip în calibrul 7.62, ca alternativă la mitraliera M240L”

Și am încheiat citatul.

Toate bune și frumoase, aparent o noua tehnologie apare pe piața militară, aducându-ne astfel cu un pas mai aproape de viitor!

Doar că lucrurile nu sunt atât de simple.

Ne aflăm acum în anii 1960. Heckler & Koch lucrează din greu la noul prototip ce va fi denumit G11.

HK G11

HK G11

Este o armă complet revoluționară, ce încorporează tehnologii noi precum abilitatea de a expulza 3 gloanțe în afara țevii, înainte ca reculul să ajungă în umărul trăgătorului, sporind astfel precizia la tragerea în rafale.

De asemenea are încărcătoare de mare capacitate, 50 de gloanțe, făcute din polimer semi-transparent. Și o rată de foc absolut impresionantă, deoarece ciclul de ejectare a tubului lipsește cu desăvârșire. HKG11 folosește muniție fără tuburi, pulberea fiind presată direct pe glonț, în calibrul 4.73×33.

Urmează să nu aibă succes economic, deoarece nașterea sa coincide cu haosul ce va urma Reunificării Germaniei. În anii ce vor urma, conceptul G11 participă la numeroase competiții, inclusiv la proiectul ACR (Advanced Combat Rifle) și de multe ori depășește fie cerințele tehnice, fie competiția, și cu toate acestea, lumea este reticentă să adopte un sistem atât de diferit.

Iar la cele de mai sus, putem să adăugăm următoarele:

În ani 80 este dezvoltat prototipul Benelli CB-M2, care utilizează muniție de 9mm cu semi-tub. Pulberea este presată într-o depresiune aflată în spatele glonțului, și acoperită de un dop în care se află capsa declanșatoare.

cb-m2

cb-m2

Nici în cazul acestei arme nu este necesară evacuarea tubului, deoarece resturile din dopul cu capsă sunt evacuate pe țeavă, în timpul tragerii, similar cu un sabot.

Și fiindcă suntem la capitolul „sabot” vom aminti în trecere și de proiectul Steyr ACR, ce utiliza ca muniție fleșete cu aripioare de stabilizare, învelite într-un sabot de polimer ce conținea capsa declanșatoare și pulberea propulsoare.

Toate cele de mai sus, au îndeplinit dorința de a avea muniție cu 40% mai ușoară, cu mult timp înaintea noului proiec de la Textron.

Dar, așa cum se spune, istoria are tendința de a se repeta.

Vlad Costache

23 Comments

 • De evidentiat in articol ca arma de 6.5 CT este deja in teste. Ceva o sa iasa ca nu doar bat degeaba moneda…
  Se aude si la Cugir? Au luat in calcul si un 6.5? sau noi inca inventam arma 5.56?

 • Deci ma sparge atitudinea asta cocalareasca a vesticilor, “facem arma cu ventilator, care sa raceasca pestera craniana a soldatului, care oricum e goala, si sistem de ochire cu raze X, si exoscheleton, si cacat pe varza”, in timp ce pseudo-infanteristu’ OBEZ si redus mintal e pus capra la orice ora din zi sau din noapte de diversi afgani, irakieni si negri la care Coranul e singura carte vazuta vreodata, vazuta, nu citita, ca-s analfabeti, saracii.

  Concluzia care se impune, nu dati banii pe prostii, faceti poze.

  • Nu isi casca omul bine gura ca apare imediat un aplaudac de genul tau care da cu bocancul peste dinti. Se mai pot avea opinii diferite in ziua de azi sau trebuie sa ne aliniem cu totii si sa batem din palme isteric la soarele care rasare din vest?

 • Atunci îmi cer scuze,dar,, imaginea,, cu vesticul (americanul) obez și bătut în cap este cea pe care propaganda pro rusa încearcă să o creeze în mediul online.

  • si daca te duci pe la ei sau lucrezi cu ei si chiar observi ca sunt intr-un procent considerabil chiar “obezi și bătuti în cap”, tu zici ca nu e asa doar ca sa fii contra la “propaganda rusa” ?

 • clisee, citi cunoasteti indeaproape acei soldati americqni, nu sint deloc obezi ci bine antrenati, supersimpatici si intotdeauna zambitori.
  io zic sa nu uitam proverbu cu paiu si barna si ochiu, cu ala te uiti la burdihanele unor stabi d-ai nostri nu numai prin Marele Stat Major, administratie sau logistica, practic nu sint combatanti activi, e normal sa aibe si ei niste umflati prin birouri. Nu e cazul insa pentru luptatori care aia sincer zbarnaie.

  • Nu se referea nimeni la soldati cu sintagma “obezi și bătuti în cap”. Oricum, funny aia cu “supersimpatici si intotdeauna zambitori”, mi-ai facut seara mai buna :)))

   • Tu de ani de zile esti pe propaganda naspa si penibila. Prefer sa fiu “tipic si plictisitor” decat bufon rublist.

    • Ce nu o sa intelegi tu niciodata e ce e aceea ipocrizie si ce e acela dublu standard. Esti genul de om care batea din palme la lumina de la rasarit pe vremea lu Ceausescu iar acum bate din palme la lumina de la apus. Mentalitate de sluga mereu in cautare de stapan. Oamenii ca si tine nu pot sa conceapa ce e aia sa nu fii sluga nimanui. De aia pricepi atata cat pricepi din ce scriu eu pe aici.

     • unule…. cine batea ma din palme la “lumina de la rasarit” pe timpu lu Ceasca?! esti cu capu omule… voi tot incercati sa prostiti oamenii cu povestile voastre, insa nu veti reusi in veci, provocati doar dezgust sau hilaritate.

     • Din palme batea mama ta si neamul tau bolsevic. Eu aveam 8 ani la revolutie, bot mancator de rahat, ti se spune si ti s-a spus pe toate siteurile ca esti prost si penibil, si asta de ani de zile, dar tu o tii cu propaganda ta penibila si comentarii din ce in ce mai retardate. Schimba placa siberiene ca te stim cu totii ce postac esti. Credeai ca am 80 de ani sa fiu melancolic dupa “fericirea adusa de stalin si poporul rus”? Cu fiecare comentariu te adancesti mai mult in rahat, un rublist rupt in fund si patetic, asta esti ba rasule. La urmatoarele 2 ruble ia-ti o oglinda si nu inc-o vodka, arunca o privire si poate realizezi ce pacalici esti. Nu te mai umfla in piept, ca ti-ai luat-o si o sa ti-o iei de fiecare data.

      • Din pacate unii nu se stiu exprima decat prin invective, mai ales cand nu ii mai duce capul si raman fara argumente. Eu personal o sa incetez sa mai abordez indivizi care sunt incapabili sa expuna si sa raspunda la o idee fara sa injure…

       • Eu mi-am facut datoria, de acum inainte, sclavi rublisti, tre’ sa “incercati” mai mult. Nu mai mer ge ciolovecilor cu rahaturi de genul “eu credeam ca ai 14”. Am depasit de 14 cm, florinski, te invit sa te iei “in gura” cu cei paispe ai mei. Am terminat, are dreptate adminu’, aici nu e crasma de gara, sper sa fie “cuib” de Romani.

  • Mda, vezi ca ar trebui sa fie ceva filtru de WP care baga la moderare doar comentariile care contin “offensive words”, “WP Content Filter” ii zicea parca…

 • iuli lasa rogu-te moderarea ca nu e mare bai, nu vad nici un “offensive word”, doar un schimb tensionat de idei in sprijinul unor concepte de securitate antagoniste.
  Ma uitam pe rumaniamilitary si acolo e muuult mai violent. 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: