Armata Romana Fortele pentru Operatii Speciale

Videoreportaj cu procesul de selectie in fortele speciale ale Armatei Romaniei

Rangerul coboară înainte ca elicopterul să pună roţile

Rangerul coboară înainte ca elicopterul să pună roţile

Zilele trecute am descoperit întâmplător un reportaj cu Vulturii, realizat de către Dragoş Sasu.

Reportajul se înfiletează peste ce se poate arăta din probele de admitere în cadrul forţelor pentru operaţii speciale, cu ceva imagini de acţiune, dar cuprinde şi partea care mie mi-a plăcut cel mai mult: evidenţiază din loc în loc oamenii, nu doar uniformele.

Vi-l recomand.

Eu l-am văzut de două ori la rând, pentru că la prima vizionare eram foarte atent la voci şi gestică, dorind să recunosc din operatorii care mi-au fost instructori la Cursul pentru jurnalişti de război.

Cursul pentru jurnalisti de razboi Bg 6 OS

Cursul pentru jurnalisti de război, Batalionul 610 Operaţii Speciale

Rareori mi se întâmplă să-mi caut în zadar vorbele. Amintirile de la Curs mă lasă fără cuvinte şi de câte ori îmi aduc aminte de acea săptămână răsfoiesc pozele şi încerc să revăd în minte scene de pe la cursuri şi ateliere.

Haideţi să mai vedem un film, dacă tot mi-am amintit o dată în plus de curs şi de instructorii mei:

Am onoarea să le fi fost cursant acestor oameni de o calitate excepţională.

La un moment dat, la Curs, unul dintre instructori ne-a spus că are cine să vină după noi.

Acum, după ce am înţeles ce am văzut atunci şi după cele înţelese şi de atunci încoace faţă de un puzzle cu piese pe care scrie COS, Vulturii, SSOS, DCSL, DIR, Băneasa – Otopeni, Smaranda Brăescu, înţeleg mai mult decât că are cine să vină după noi.

Înţeleg că Armata României este tare şi în ceea ce priveşte a patra categorie de forţe.

/O

 

– Iulian Iamandi –

18 Comments

 • ca sa raspund la intrebarea colegului nostru sa stii ca fiecare detasament este format din 12 sau 13 operatori (militari) 13 pentru ca posibil sa aiba si un controlor de trafic aerian cu ei, rou e de la romanian, oda e cum a zis alt coleg OPERATIVE DETACHMENT ALFA iar indicativul reprezinta de la stanga la dreapta batalionul, compania, detasamentul, iar fiecare detasament are un alt nume ex: spartanii, dacii, hienele, paianjenii si sunt si altele, acolo doar ati vazut o mica parte dintr-un batalion de forte pentru operatii speciale, si ca sa raspund rautacios unui alt coleg sa stii ca te asteptam sa dai cateva duble

  • mda, as da cu placere cateva duble ca sa iasa ce a iesit in clip. daca stii atat de multe despre FOS poate ne cunoastem. Nu vreau sa intram intr-o polemica insa, stim amandoi ca nu e chiar asa…mai ales in ultimii doi ani, cand oamenii “pur sange” au plecat off shore ca sa faca bani…intelegi tu…toate astea sunt facute ca si strategii de marketing, nu vezi in alta parte ca FS sa se imbrace in “straie” tactice si sa stea manechin in mall sau sa stea la interviuri cu nu-mai-stiu-ce ziarist.
   Asadar sa recunoastem ca oricat de prefesionisti am fi, sau nu, oricat de pregatiti, sau nu, tot nu se poate sa faci pergormanta mondiala, chiar si in teatre.

   • Marko, sper ca nu ai sa te superi pentru ca intervin.

    In primul rand, va asigur de tot respectul pe care noi pasionatii vi-l purtam. Tuturor.

    Legat de “strategiile de marketing”, intre quiet professionals si ridicarea nivelului de incredere… tu pentru ce ai opta in contextul actual? Pe PR nu iese nimeni in evidenta, pentru ca nimeni nu este cunoscut. Trebuie sa credem in luptatori.

    Despre plecari, aspectul asta nu este unicat. Se pleaca de peste tot, din toate tarile. De aici, de pe portalul nostru, n-are sa va acuze nimeni din redactie. Oricum, in caz de… oamenii cu experienta se intorc si se sacrifica.

    Legat de statul in “mall” sau la interviuri, gandeste-te la PR. S-au dus vremurile necunoasterii. Chiar avem nevoie sa prindem incredere in profesionalismul acelor profesionisti discreti.

    In ultima vreme, mi se vorbeste despre nivelul de cunoastere si intelegere a trei jurnalisti. Respect realizarile lui Adelin Petrisor si monitorizez ceea ce face Dragos Sassu.

    Asta o zic eu.

    Te rog insa sa te gandesti la un aspect: pentru moral, avem nevoie de eroi.

  • In regula Iulian, iti inteleg perfect punctul de vedere, si, pentru simplul fapt ca te uiti la luptatori dupa o sticla- o sa comentez in consecinta…te rog sa faci o distinctie intre PR si incredere. Nu stiu daca ai vorbit cu cineva vreodata care face parte dintr-o astfel de structura dar majoritatea nu isi doresc publicitate….si da nu este numai dupa ei, este o structura militarizata pana la urma. Increderea nu se face asa…pentru cei de acasa, pentru patrioti trebuie aratat rezultate nu uniforme, nu arme, nu echipament tactic pentru ca daca un patriot ar vedea toate acestea si ar veni in sanul operatorilor ar fi profunt dezamagit.
   Nu vreau sa fac mare “haz” din asta dar sunt multe alte metode de PR si asta e cea mai josnica-ieftina si nu ma refer la cost.
   Plecari!!!….se pleaca…adevarat, dar cum, in ce conditii, nu vorbesc numai pentru operatori si pentru toata lumea. Te rog daca ai ocazia sa vorbesti vrodata cu Adelin Petrisor caci este un fost militar si sa vorbesti “neoficial”, daca ar vrea probabl ti-ar spune altceva decat ce se aude sau se spune.
   M-as bucura daca ai fi esti jurnalist, si daca da ai sti ca in general presa este o manipulare in ciuda codului deontologic al jurnalistului.
   In tot ce am scris nu vreau sa defaimez vreo structura sau vreun operator ca vorba aia, m-as ataca pe mine dar nu e vorba de ei, e vorba de ansamblu, de conducere, de limitări si de capacitatea de a aprecia adevaratii profesionisti.

 • Ii felicit in mod special, pe acei care au realizat materialul video (sunt sigur ca muncit enorm) si stiu, ca nu-i asa de simplu sa filmezi in conditii atmosferice ,,neprietenoase”.
  Sunt tanar, si, tare mult as vrea sa fiu in mijlocul oamenilor de la operatiile speciale ale Armatei Romane. Sa traiesc ceea ce ei traiesc, si ma expun la ceea ce ai se expun in timpul antrenamentelor!

  Sunt PATRIOT, si imi iubesc tara binecuvantata! Slava Domnului ca exista asemenea trupe romanesti care isi dau tot interesul sa-si apere mostenirea (pamantul romanesc) lasata de urmasii lor pentru ei/noi! Felicitari si succes!

  RESPECT si SANATATE pentru voi!

 • Salut! Vreau sa aplic la Scoala de aplicatiea fortelor pentru operatiuni speciale si am inteles ca pe langa probele sportive de baza(traseul utilitar si 2000m) ar mai fii o serie de probe sportive, despre care nu prea am gasit alte i formatii. Daca ma poate ajuta cineva as fii foarte recunoscator.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: