Geopolitica Marină

Veliky Novgorod, inca un bau-bau pentru Marea Neagra

Veliky Novgorod a fost lansat la apă. Ăsta negru e al cincilea submarin diesel-electric rusesc construit fix pentru Pontul Euxin.

Veliky Novgorod

Veliky Novgorod

“Today, we are launching the fifth submarine of the series, the Veliky Novgorod, for the Black Sea Fleet.”

Aceste vorbe pline de înţelepciune aparţin adjunctului la comanda Marinei Rusiei, Alexander Fedotenkov.

Apropos, citeam recent un titlu cum că Viktor Chyrkov a demisionat din funcţia de boss al marinăriei ruse.

Cel de-al şaselea submarin construit pentru Marea Neagră, pre numele său Kolpino, urmează să fie lansat în Mai. Anul ăsta, desigur.

Adica, după cum se spune la Brăila, Marea Neagră va primi în curând în total şase submarine moderne Proiect 636.1, clasa Varşavianka.

Marina Rusiei operează în prezent patru submarine Proiect 636.3. Cap de serie este Novorossiisk, livrat în August 2014. A urmat Rostov-on-Don în Decembrie 30 din nul 2014, iar în 2015 au fost recepţionate Stary Oskol şi Krasnodar.

Iaaar în Decembrie 2015, Rostov-on-Don a dat cu rachete împotriva răilor neagreaţi de Rusia… de pe teritoriul Siriei. 🙂

Sursa: Navyrecognition

Inevitabil, bla-bla.

Dar, mă gândeam la o treabă: ne vom alerga şi pe/sub apă precum în aer?

 

Iulian Iamandi

 

16 Comments

 • Sa pricep si eu. Pentru ce atata amar de submarine in MN? turcii pot oricand sa le inchida usa-n nas si devine un lac.
  Pe de alta parte cine si cum o sa-i atace pe rusi din MN? Cred ca se descurca cu ce au la sol si in aer, mai nou au si peninsula…..

  • Chiar daca unele prevederi ale Tratatul de la Montreaux 1936 au fost anulate Turcia nu poate inchide strantorile pentru state de la M Neagra numai daca acestea o ataca. Prevedere introdusa in Razboiul Rece indreptata in mod total nediscret contra URSS

 • Prin sistemul de fluvii, canale si lacuri marea Neagra, Azovul, Caspica, marea Alba sI marea Baltica sunt interconectate , bineinteles cu anumite limitari de deplasament si pescaj

 • URSS a avut un mare numar de submarine si in WWII, acest lucru i-a ajutat foarte mult.
  In perioada interbelica Romania era aliata cu cea mai mare putere terestra a lumii, Franta si cu cea mai mare putere navala a lumii, Imperiul Britanic. Acest lucru nu ne-a ajutat prea mult.
  Ideea este ca nu te poti baza pe altul care sa te apere. Eu cred ca DELFINUL este deja istorie si nu se mai poate face nimic. Ne-ar trebui doua submarine, nu neaparat noi care sa-l inlocuiasca.

  • Cum zicea un mare clasic: “it takes around three submarines to guarantee that at least one is at sea and combat-ready at any given time”

   • Chiar si unul singur ar reprezenta un “fleet in being” si ar forta adversaru’ sa cumpere mijloace ASW. Si razboiu’ nu vine neaparat ca la Pearl Harbour, ceva tensiuni trebui sa fie dinainte, destul cat sa ai timp sa scoti Rechinu’ din doc. … submarin permanent in apa au aia de tin rachete balistice pe el..

    PS: LOL “Cea mai mare putere terestra.. Franta” Adu-ne aminte in cat timp a capitulat Franta in fata unui atac eminamente terestru

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: