Diverse Marină

USS Nimitz inarmat cu sistem anti-torpila

USS Nimitz (foto US Navy)

USS Nimitz (foto US Navy)

Saptamana trecuta, dupa o lunga perioada, CVN-68 USS Nimitz a parasit santierul naval cu un nou sistem in lista de echipamente defensive.

Este vorba de sistemul de aparare anti-torpila, Anti-Torpedo-Defense System. USS Nimitz este al cincilea portavion la bordul caruia se instaleaza acest sistem hard-kill impotriva torpilelor. Sistemul include TWS (Torpedo Warning System), un sistem acustic pentru detectia torpilelor,o statie de control si contramasuri anti-torpila, Countermeasure Anti-Torpedo (CAT).

CAT este de fapt o torpila de mici dimensiuni proiectata sa intercepteze alte torpile. Countermeasure Anti-Torpedo (CAT) a fost dezvoltata de Laboratorul de Cercetari Aplicate al Universitatii Pennsylvania.

USS Nimitz a primit, pe langa sistemul anti-torpila, multe alte imbunatatiri printre care doua tunuri Mk38, de 25 mm si sistemul Consolidated Afloat Network Enterprise Services. Nava a inceput probele pe mare saptamana trecuta, dupa un program de modernizare si re-echipare ce a durat aproape 20 de luni.

Un demonstrator al sistemului anti-torpila a fost instalat si testat in Mai 2013 la bordul USS George H.W. Bush, fiind utilizat operational incepand cu 2014. Alte sisteme de acest tip au fost instalate la bordul portavioanelor USS Theodore Roosevelt, USS Dwight D. Eisenhower si USS Harry S. Truman.

Marina Statelor Unite are in plan ca pana in 2035 sa instaleze acest sistem la bordul tuturor portavioanelor din serviciu precum si la bordul altor nave de mare importanta.

Via:
SeaPowerMagazine

10 Comments

 • O mica nota pentru autor. Applied Research Lab apartine Universitatii Statului Pennsylvania (Pennsylvania/Penn State University) si nu Universitatii Pennsylvania (University of Pennsylvania). Doua intitutiii de invatamant si cercetare diferite.

 • de parca se poate apropia vreun sub sau nava de suprafata suficient de mult sa il atace cu torpile.mai bine ar avea grija la df-21 si 26 ca la mach 10 cam greu de interceptat.

  • S-au apropiat submarine.La exercitii dar si-n realitate.

   DF 21 nu e testat in conditii apropiate de realitate.Mai are pana sa loveasca o tinta mobila.

   • si atunci de ce mai tin pe langa ele o grupare formata din nave asw,submarine de atac,fara sa mai vorbim de aparatele dedicate pe care le poarta pe punte sau in hangare?

    • nu mai stiu de cand e stirea, dar cica un sub chinezesc a reusit sa stea ascuns sub un battle group american si abia cand a iesit la suprafata, americanii si-au dat seama ce el era acolo

    • Pt ca toate pot da gres,ca de aia e razboi.Sistemul asta ar fi ultima aparare.
     Si pt ca pe lumea asta exista si mine navale moderne,compuse pe scurt dintr-un senzor pasiv si o torpila.

 • Este celebra incursiunea submarinului german U-47 fara a fi detectat ,”dus de valuri”,in baza britanica Scapa Flow si care a reusit scufundarea cuirasatului Royal Oak.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: