Geopolitica Marină

US Navy trece de la 50-50, la 60-40

Leon Panetta

Nenea din poză, secretar al apărării, a anunţat că

“Până în 2020, Marina va repoziţiona forţele, de la aproximativ 50-50 procente între Pacific şi Atlantic, la circa 60-40”

“Această modificare va include şase portavioane în regiunea Pacificului, majoritatea crucişătoarelor, distrugătoarelor, navelor de luptă şi a submarinelor”

Panetta a respins orice bănuieli care leagă aceste mutări de influenţa în creştere a Chinei:

“Some view the increased emphasis by the United States on the Asia-Pacific region as some kind of challenge to China. I reject that view entirely,”

Ceva mai îndărăt, prin Noiembrie anul trecut, preşedintele Barack Obama anunţase că regiunea Aia-Pacific va deveni prioritatea cea mai mare a politicii de securitate americane.

Sursa: RIA Novosti

5 Comments

  • „Respingem ideea că o creștere a prezenței în Pacific ar fi un răspuns la influența din ce în ce mai mare a Chinei în zonă, deși această idee este perfect adevărată și solid justificată”.

  • Eu zic ca rusii nu-si pot dori prea curand un conflict militar in Europa, iar pe la noi pe aici cam toata partea vestica este acoperita de cateva zeci de AEGIS + SMART-L Europene in dotare sau in plan pentru urmatorii 8 ani, si de submarinele cu propulsie nucleara cu rachete cu incarcatura nucleara franceze si britanice. In Asia ne putem astepta la conflicte armate si maine. In Europa insa? … Este absolut normala relocarea a 10% din forte.

    • Asta + China au ca rezultat absolut normala relocare.

      Pericolul s-a mutat mai incolo si mai la vale.

  • Eu cred ca este normal deocamdata. Rusia cu este abia pe curs de revenire pe cand China ..hmm …nu stiu de ce dar parca urmeaza o cale batatorita de altii spre “Marea Sfera de Coprosperitate a Asiei”. Ma intreb, urmeaza in viitor un nou Pearl Harbour?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: