Marină

Unui portavion american i-a fost interzisa intrarea in portul Hong Kong

USS John C. Stennis

USS John C. Stennis

Portavionului nuclear USS John C. Stennis i-a fost interzisă intrarea în portul Hong Kong.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al S.U.A., Gabrielle Price, citată de agentia de presa Associated Press, declară că, departamentul a fost recent informat despre refuzul oficialilor chinezi de a permite vizita USS John C. Stennis si a grupului de nave însoțitor in portul Hong Kong.

Acest eveniment a fost ultimul dintr-o serie de incidente care adaugă tensiune în disputele din Marea Chinei de Sud. Cu numai două săptămâni în urmă, același portavion a fost vizitat de secretarul Apărării, Ash Carter, în timp ce se afla în Marea Chinei de Sud.

În ocaziile anterioare, patrulările distrugatoarelor americane în Marea Chinei de Sud au fost percepute de către oficialii chinezi ca provocări.

În câteva ocazii, chinezii au susținut că navele militare americane au pătruns în apele teritoriale chineze.

Sursa: Naval Today

Todor Ciupe

6 Comments

 • nu-mi plac chinezii. ii vad cu apucaturi cam urss-iste in marea chinei de sud, vietnam, asia centrala (etc) dar au si ei dreptate. era culmea sa-i lase pe americani… daca ar fi putut sa spioneze ceva, ii lasau cu toata flota pacificului…

 • Ma uit la poza cu portavionul si-mi dau seama ca doar el are o aviatie peste Romania + Bulgaria + Ungaria. E de ras daca nu ar fi de plans.

 • Portavionul din imagine este foarte periculos împotriva unui stat care nu se poate apăra, în rest este inutil împotriva unui stat care-l trimite la fund din primele minute de război.

 • Unde e incidentul, bre?
  Americanii erau în trecere și, văzând cât de aglomerate sunt apele prin zonă, au zis să facă un pic de caterincă (deh, așa-i umorul americănesc). „Bă, chinezoilor, ne lăsați și pe noi să acostăm în portul Hong Kong, că am rămas fără ceai?!…” – au transmis ei prin stație făcându-și cu ochiul complice și râzând de gluma lor.
  Chinezii au recepționat cererea și au început să se întrebe unii pe alții: „Ăștia chiar cred că le vom lăsa armata să intre pe teritoriul nostru, așa, ca la ei acasă?” „Doamne, ce americani proști!…O.k, <> e pleonasm dar n-avem încotro, lucrăm cu materialul clientului” – și chinezii izbucnesc în râs amuzându-se la rândul lor pe seama americanilor.
  Refuzul este recepționat imediat de yankei:
  „Ne pare rău, dar nici noi nu mai avem ceai. Am mai avea niște verde de Paris, dar nu credem că v-ar place. Totuși, dacă insistați…”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: