Aviaţie

Ungaria preia cel de al 50-lea detașament de poliție aeriană NATO din statele baltice

Începând cu luna mai, Ungaria va prelua conducerea misiunii de poliție aeriană din cadrul NATO, desfăsurând avioane de luptă multirol de tip JAS-39 Gripen în Šiauliai, Lituania.

JAS-39 Gripen

Este pentru a doua oară din 2015 când Ungaria va desfășura avioane multirol Gripen și un detașament din cadrul forțelor aeriene pentru a prelua conducerea misiunii din Lituania.

Forțele aeriene spaniole își vor desfăsura de asemenea avioanele multirol de tip F-18 Hornet la baza aeriană Šiauliai din Lituania, astfel ca detașamentul forțelor sale aeriene contribuie la creșterea securității din regiune.

Este pentru a șasea oară când Spania desfășoară detașamente în țările baltice – de două ori ca națiune-conducătoare în 2006 și 2016 și de trei ori ca națiune de securizare a regiunii la Ämari în 2015, 2017 și 2018.

Marea Britanie este a doua țară ce va contribui la securitatea NATO din țările baltice și va desfăsura avioane multirol de tip Eurofighter Typhoon la baza aeriană Ämari din Estonia.

Regatul Unit a fost a treia națiune care a condus misiunea de poliție aeriană din cadrul NATO în 2004 și a contribuit ulterior la Šiauliai în 2014 și de două ori la Ämari în 2015 și 2016.

Această desfășurare de forțe este o ocazie specială, deoarece va fi cel de-al 50-lea detașament de aviație al NATO ce s-a desfășurat din 2004 pentru a proteja spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei.

Cristian Oancea

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: