Geopolitica

Ucraina si scutul antiracheta

"scut" :)

“scut” 🙂

Ucraina ar putea lua in considerare dispunerea pe teritoriul national a unor elemente ale scutului antiracheta, a declarat ieri Secretarul Serviciului National de Securitate, Oleksandr Turchynov.

“Nu exclud cazul in care vom fi nevoiti sa ducem negocieri pentru amplasarea sistemului antiracheta pe teritoriul Ucrainei, pentru asigurarea securitatii impotriva amenintarilor nucleare” a declarat Turchynov.

Intr-un interviu acordat agentiei de stiri Ukrinform,  Turchynov a facut referiri la amentintarea crescuta a Rusiei odata cu anexarea Crimeii si intensificarea prezentei militare in peninsula. Comentariile oficialului ucrainian vin pe fondul intensificarii declaratiilor ostile dintre cei doi vecini. Kievul acuza Rusia de aprovizionarea cu armament si personal a rebelilor separatisti care in momentul de fata controleaza o buna parte din estul Ucrainei.

Scutul antiracheta al NATO, perceput de Rusia ca o amenintare a fortei ei de descurajare nucleara, urmeaza sa fie sau este in curs de dislocare in cateva state euopene.

Via:
Associated Press

– Marius Constantin –

12 Comments

 • Cine naibi sa isi puna elementele scutului in Ukraina cand ei nu sunt in stare sa se descurce onorabil contra insurgentilor pro-rusi?! Astea sunt doar declaratii de politicieni care nu au prea mult habar de ce vorbesc.

 • Daca rusii ar pune rachete balistice in Crimeea atunci Ucraina ar avea tot dreptul sa primeasca elemente de scut antiracheta.

 • Rușii n-au nevoie să folosescă rachetele balistice dacă vor să facă Ucraina terci. Amplasarea unui astfel de scut folosește altora, nu Ucrainei.
  Politicienii ucrainieni știu asta, dar nu s-au putut abține să nu transmită câteva bezele fix pe fundul americanilor.

  • conducerea Ucrainei se pare ca vrea neaparat razboi cu Rusia, nu conteaza prin ce mijloace, si nu conteaza ca il pierd. razboi sa fie, sa se mai goleasca tara de “untermenschen”…

   • Gargara asta cu scutul s-ar traduce cam așa: „ie-te, bre, americanilor, că suntem cu voi…așa că săriți și voi la cap cu ceva lovele…simțiți-vă și voi puțin, ce dracu`…”
    …Iar americanii (șmecheri), le vor răspunde repede: „vă dăm, vă dăm…dar cu dobândă!” 🙂

    • eu as spune ca e un mesaj ptr rusi
     nu va opriti si stabilizati situatia …putem sa facem asta
     o situatie din asta…ar fi inacceptabila ptr rusi ..dar atunci cand joci cu cartile pe care le ai pe masa …esti impins in a lua decizii …asa ca rusii pot fi impinsi

  • Daca rusii ar pune rachete balistice in Crimeea, ar face-o pentru a da un mesaj tarilor NATO si nu pentru a face terci Ucraina. Dar in aceasta situatie Ucraina ar avea dreptul sa ceara prezenta unui scut antiracheta pe teritoriul ei. Daca NATO va fi sau nu de acord este o alta discutie.

 • Vrajeala de popa de tara….de abia asteapta rusii scutul amplasat in Ucraina, ca apoi sa plece la plimbare cu tancurile doar ca sa-l dezinstaleze si sa-l trimita la cercetat in laboratoarele Kremlinului. Niciodata un asemenea scut nu va fi amplasat intr-o tara non NATO. O tara instabila care nu este acoperita de tratatul de aparare colectiva…ever! La astia te poti astepta ca la urmatoarele alegeri, daca nu castiga cine trebuie, sa vanda planurile scutului sau chiar scutul pe bucati, lunandu-i la suturi pe iankei….fara prea mari greturi! 🙂

  • Ooo, da, mare dreptate ai! Deja parcă mi-aș dori să se întâmple asta. Cum ar fi să-i vedem pe ucraineni sucind placa și începând să-i facă pe americani „porci imperialiști”, „luați-vă ghiara de pe țara noastră!”, „yankee go home!”…de-astea!
   Ce distracție ar fi! 🙂

  • Cum vine asta domnule Cezar? Spuneti ca Ucraina ar putea vinde planurile scutului antiracheta sau chiar scutul pe bucati rusilor? Este chiar atat de usor? Incredibil 🙂

   • Nu este atat de usor, dar cu siguranta riscul exista. De cati ani e Romania fidela si asociata occidentului, ba chiar membra a celor doua mari organizatii politico-econimico-militare si de cat timp am inceput noi sa fim serviti cu tehnica moderna si serioasa de lupta occidentala? In scrisorile wikileaks in care Basescu se vaita americaniclor ca rusii fac si dreg, ca el se baga sa apere Moldova e.t.c…. era trecuta si o nota referitoare la intentia guvernului Romaniei, in plin boom economic sa doteze marina romana cu doua submarine cu propulsie nucleara americane la mana a II-a, precum si sa modernizeze fregatelor T 22 cu sistem Aegis. Am fost rapid trimisi la plimbare, oficial spunand ca au fost ‘surprinsi’ de pretentiile romanilor. Uite-te acum ce avem si intelegi tot si despre increderea in Ucraina si posibilitatea de a aceasta tara cu armament modern si mai ales sa faca scut pe teritoriul unei tari mai schimbatoare ca vremea dpdv politic. Nu au ei incredere totala in noi, dar ii cred pe puii aia de rusi. PS Tot diplomatul american facea referire la capacitatile de integrare si operare a armamentului avansat american in marina noastra(cele spuse mai sus) si ii caracteriza ca fiind perfect capabili de as insusi in foarte putin timp toate notiunile aferente acestor sisteme. fregatele, spunea el, sunt compatible cu integrare de Aegis! Deci, never ever Ucraina acut! 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: