Terestre

Ucraina a vandut Nigeriei tancuri T-72AV si transportoare BTR-4E

BTR-4, Made in Ukraine

BTR-4, Made in Ukraine

Informaţii legate de o posibilă tranzacţie între Ucraina şi Nigeria apăruseră încă din toamna anului trecut.

În Septembrie, fabrica de blindate de la Lviv informa însă doar despre repararea unor tancuri T-72AV şi vânzarea acestora către Nigeria. Cât despre transportoarele amfibii blindate BTR-4E, se pare că Nigeria a cumpărat o parte din cele refuzate de către Irak.

Vestea asta mă intrigă. Nu mă bucur pentru succesul ucrainienilor şi am două motive pentru care nu o fac.

În primul rând, mă uit la noi: din diverse motive, întârziem cu prototipurile Saur şi TBT avansând în dezvoltarea lor cu viteza melcului. Nu vindem, căci oferta solidă ar putea cuprinde doar TAB-uri Zimbru care nu se ridică la nivelul competiţiei. În schimb, Ucraina vinde.

În al doilea rând, deşi sunt conştient că economiei ucrainiene îi va prinde bine aceastră tranzacţie, Ucraina are nevoie de aceste blindate (BTR-4E şi T-72AV) în conflictul în care este angajată.

Recent – apropos – preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că ţara sa a recepţionat 100 de iteme din categoria echipament militar şi armament produse şi reparate de către industria de apărare proprie.

“Now we have means to defend our land. Ukrainians have morale and now they have also received means of protection.”

A mai spus preşedintele, informând apoi că bugetul apărării pentru 2015 va fi de 5 procente din produsul intern brut.

În lista de iteme se găsesc tancuri T-64BV, tunuri autopropulsate Pion calibrul 203 mm, vehicule de comandă, blindate KrAZ Spartan, elicoptere Mi-8 şi Mi-2, vehicule pentru îndepărtat obstacole, ambulanţe, arme de asalt Fort.

O sută de… din toate câte puţin, o bună parte doar reparate, reprezintă suficientul pentru Petro Poroşenko? Parcă am vorbi despre Albania, nu despre o ţară mare precum Ucraina aflată în pseudo-război cu Rusia.

BTR-4E, Slaviansk

BTR-4E, Slaviansk

BTR-4E este un APC 8×8 proiectat şi produs în Ucraina de către Fabrica Constructoare de Maşini Morozov.

În configuraţia de bază, BTR-4 este echipat cu o turelă Grom care dispune de un tun de 30 mm, un lansator automat de grenade, o mitralieră de 7,62 mm şi patru lansatoare de rachete antitanc. Turela este complet stabilizată în două axe.

Această versiune are o greutate de 17,5 tone, dar într-o configuraţie cu blindaj suplimentar ajunge la aproximativ 25 tone.

T-72AV în Nigeria

T-72AV în Nigeria

T-72AV este o versiune modernizată a tancului sovietic T-72B, care dispune de un blindaj nou, un motor nou şi sisteme de vizare moderne.

Tancul T-72AV a intrat în serviciul armatei sovietice în anul 1985. Şi Ucraina a realizat T-72AV, pe care le-a exportat în Congo, Kenya, Sudan.

T-72AV are o turelă pentru doi oameni situată în centrul cutiei blindate. Tunul standard 2A46 a fost înlocuit cu tunul 2A46M echipat cu un scut termic care reduce efectele mediului asupra acurateţii focului. Tunul poate lansa rachete antitanc dirijate laser 9M11.

T-72AV dispune de protecţie suplimentară dată de blindajul reactiv (ERA) Kontakt-1.

Sursa: Army Recognition

P.S.: Sper că Boko Haram nu dispune de arme antitanc la fel de puternice precum cele folosite de airsofterii care au făcut cioburi tancurile ucrainiene.

 

– Iulian Iamandi –

10 Comments

   • Vorbim de egalitate atunci cand este vorba de trenul de rulare, blindajul si puterea de penetrare a tunului de pe cele doua tancuri?

   • Salutare ! Vb altui coleg ,o stire intersanta si contradictorie ,mai ales ca nu stii daca sa o crezi sau nu cand vezi ca e scrisa deunii ce au mari lacune in spune ceva corect . Dupa mintea lor litera A din alfabet e dupa B deci normal ca si alde untermensch de rusi intai au scos varianta B si apoi varianta A ca o modernizare a primei. Poate i anunta si pe fostii sovietici de o asa chestiune . Si deasemenea racheta AT ce poate fi trasa cu acelasi tun e o9M11 (o fi tot una inventata de cei de la site ul respectiv ) probabil fiind prea greu sa redacteze inca o cifra ,2 si astfel sa fie vb de 9M112 .
    Asa si daca tot vb de asta racheta sa ne spuneti si noua (daca nu e asa secretos ) cam prin ce optica vad cei de pe Bizonii nostrii ca ar avea o scapare cu o astfel de “dihani” ce poate venii de la peste bataia tunului lor si mai e si dirijata ?!!!

    • Optica oftalmica. 🙂

     Nu a fost nimic secret. Cu siguranta au demontat laserul lui Coanda inainte sa venim noi. 🙂

     Dincolo de glume, tanchistii nostri au fost foarte realisti in discutii – mai ales ca cea mai lunga discutie a avut loc in compartimentul de lupta al unui tanc, unde auzeau numai cei implicati in dialog: comandantul de tanc, Marius si cu mine. Iar plusul de realism fata de declaratiile oficiale se bazeaza pe faptul ca in timp oamenii s-au convins ca noi nu suntem genul de jurnalisti care dau fuga la calculator sa scrie “şoc! şoc! şoc!”, ci doar ce e de scris (vorbim totusi de armata, nu va asteptati sa descriem vreodata pozitia precisa si tipul aparatelor vazute in blindate, de exemplu).

     Exista sisteme de avertizare, contramasuri, metode si tactici. Evident, nu putem privi TR-85M1 ca pe o ultima versiune de MBT din varful topului. Acum, tu stii foarte bine ca nu putem scrie: x a detaliat ca in cazul in care se gaseste in situatia cutare si se executa foc cu nu stiu ce treaba asupra tancului sau, procedeaza in felul urmator. Am ajunge sa privim militarii doar la televizor. 🙂

  • La o prima vedere cam asa ar sta treaba… Dupa ce stai de vorba cu oamenii se mai schimba optica… 😉

 • O stire cam ciudata. Pe de o parte Ucraina are nevoie de valuta forte, fiind practic falimentara. Pe de alta parte dupa cate pierderi de echipament a suferit la Sloviansk are nevoie ca toate capacitatile de productie, alea care sunt sa lucreze non stop pentru armata…

  • Cu o parte din banii castigati la export ucrainenii se doteaza cu tehnica de lupta atat cat poate.Pana la urma ucrainenii prefera sa faca bani la export, profitand de acalmia de pe front, si deocamdata sa se bazeze pe infanteristi si tehnica de lupta de provenienta sovietica aflata in cantitati uriase in dotarea trupelor ucrainene Nu cred ca ucrainenii ar mai fi exportat tehnica de lupta daca acum rusii erau in plina ofensiva.
   Sa vedem daca primavara va aduce miscari sociale in Ucraina pe fondul dificultatilor intampinate de populatie in aceasta iarna si o ofensiva a trupelor rusesti in sudul Ucrainei avand ca punct terminus gurile Dunarii.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: