Armata Romana Fortele Navale

Turcii se proclama modernizatorii fregatelor romanesti, Actul III

Fregata Regina Maria

Fregata Regina Maria

Consortiul turco-roman care participa la licitatia de modernizare a fregatelor T22R din dotarea Fortelor Navale Romane, se proclama din nou castigatorul acesteia, desi pana in prezent nu a existat un anunt oficial din partea statului roman.

The tender was awarded to the consortium led by STM, as the prime contractor, consisting of Havelsan, Aselsan and the Romanian CSR companies

Asta scrie negru pe alb publicatia Defence Turkey, intr-un articol datat din 26 septembrie 2016.

Anterior, consortiul compus din firmele turcesti, STM, Havelsan, Aseslan si firma romaneasca CSR, a mai fost proclamat de doua ori castigator al licitatiei de modernizare a fregatelor, prima oara de un comunicat al companiei Havelsan si a doua oara de un articol al unei publicatii din Turcia.

Insa Departamentul pentru Armamente al MApN, a negat victoria turcilor, intr-un raspuns din august 2016, comunicand ca un numar de 4 ofertanti au fost selectionati pentru a doua faza a procedurii de modernizare a fregatelor, respectiv Finmeccanica din Italia, Lockheed Martin Canada Inc, DCNS din Franta si asocierea turco-romana.

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, prezent in data de 06.10.2016 intr-o emisiune a postului public de televiziune alaturi de seful Statului Major General, Nicolae Ciuca, a declarat ca pana in prezent nu a fost luata o decizie in privinta incredintarii contractului de modernizare al fregatelor catre o anumita companie.

– David Victor –

11 Comments

 • Oh the plot thickens! E ceva dubios aici!

  Pana una alta o declaratie a ministrului apararii din 6/10/2016 vizavi de procesul de modernizare a fregatelor:

  Realizator: Aş vrea o informaţie concretă, dacă se poate, pentru că ştiu că faza de discuţii este avansată: când anunţaţi câştigătorul, cel care va moderniza fregatele?
  Mihnea Motoc: În momentul în care ultimul act al procedurii se va încheia. Cum spuneam, se face în prezent o analiză suplimentară de risc, dat fiind contextul pe care îl evocam.
  Realizator: Asta ce înseamnă, că nu putem să ne lipsim de fregate, aşa cum sunt ele, nemodernizate, din spaţiul Marii Negre? Sau ce înseamnă?
  Mihnea Motoc: Este şi acesta un aspect pe care l-am avut în vedere, din start. Să nu uităm că noi am fost foarte limpezi în a impune cerinţa că lucrările de modernizare asupra celor două fregate să se realizeze fără plecarea din ţară a fregatelor, tocmai din această raţiune de nevoie de disponibilitate a lor în contextul dat şi această cerinţă s-a respectat în cadrul procedurii. Este unul dintre elementele pe care le luăm în calcul în această ultimă trecere în revistă a parametrilor relevanţi pentru finalizarea procedurii.

  • Si mie mi se parut foarte interesanta declaratia cu analiza suplimentara de risc.

   Cred ca are legatura cu situatia din Turcia post circo-puci, daca nu ar fi existat puciul cred ca turcii erau desemnati deja castigatori pana la momentul actual.

 • inca se mai chinuie sa le modernizeze? credeam ca ptr. lupta impotriva piratilor sunt suficiente mitralierele telecomandate si tunul.

 • “fără plecarea din ţară a fregatelor, tocmai din această raţiune de nevoie de disponibilitate a lor în contextul dat”

  De parca daca le tzin in Tara si stau cu ele cu matzele scoase printr’un doc uscat e vreo mare diferentza fatza de a fi plecate din Tara, daca te ataca maidanezii la secunda X tot indisponibile sunt 🙂

  Fie vorba intre noi si daca sunt “disponibile” cu tun si mitraliere oarecum tot indisponibile sunt 🙂

  “a declarat ca pana in prezent nu a fost luata o decizie in privinta incredintarii contractului de modernizare al fregatelor catre o anumita companie.”

  Apai nu’i graba baieti, luati’o catinel…

  Turcii insa mai au un pic si ne declara razboi daca nu le modernizam cu ei, in numarul urmator al revistei Defence Turkey vor declara ca modernizarea s’a desfasurat cu succes si ne vor cere si banii

 • zice ca pe fregate au fost instalate deja vreo mie de cuiburi de pescarusi fanatici antinava si antiaerieni dotati cu centuri explozibile si voal si care sunt gata sa se arunce asupra navelor/avioanelor inamice strigand consacratul” almanah snackbar”!
  Asa ca turcii au luat-o elegant in mana,indiferent ce pretin ei. E imposibil sa concurezi natura.
  Apropo,”faza a doua” ))) din licitatie cat dureaza? ca iese deja a treia serie de pescarusi din oo.
  Zice ca exista si variata razboiului chimic/biologic prin hranirea pescarusilor cu laxative…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: