Aviaţie

Turcia va semna pentru productia in comun a 109 elicoptere S-70i BlackHawk

Sikorsky S-70i Black Hawk ILA 2012

Sikorsky S-70i Black Hawk ILA 2012

Subsecretariatul turc pentru Industria de Aparare va semna un contract cu americanii de la compania Sikorsky pentru productia in comun a 109 elicoptere in valoare de trei miliarde si jumatate de dolari.

Firma americana a castigat competitia organizata de Turcia pentru productia de elicoptere multirol.

“This deal will be signed in the next 30 days. The helicopters completed within the framework of the program is planned to be delivered by 2018,”

A declarat Samir Mehta, presedintele Sikorsky Military System.

Conform contractului, vor fi produse 109 elicoptere cu destinatie generala ce vor fi distribuite catre Comandamentul Fortelor Terestre, Comandamentul Fortelor Navale si Comandamentul Fortelor Speciale.

Elicopterele vor fi folosite in misiuni de lupta, cercetare si salvare, lupta impotriva incendiilor.

Mai mult, elicopterele vor putea fi produse si pentru organizatii civile, la cerere.

Elicopterele Sikorsky S-70 Blackhawk  International au fost declarate invingatoare in competitia la care au mai participat si cei de la AugstaWestland cu TUHP-149, versiunea pentru Turcia a elicopterului A-149.

Recent, Turcia a anuntat ca va semna un contract in valoare de 3.4 miliarde de dolari cu firma chineza China Precision Machinery Export-Import Corp. (CPMIEC), care a fost declarata invingatoare in fata unei concurente formate din americanii de la Raytheon si Lockheed Martin, care ofereau sistemul Patriot, rusii de la Rosoboronexport cu S-300 si concernul italiano-francez Eurosam care promova SAMP/T Aster 30.
Sursa: Hurriyetdailynews

 

– Iulian Iamandi –

4 Comments

 • Asta cu rachetele nu e chiar asa de simpla. Practic, Turcia baga mortul in casa NATO alegand un sistem facut de o firma care e pe lista neagra a SUA si care ar putea capata acces nedorit la informatii. In plus, la nivelul NATO s-a mers mereu pe interoperabilitate, ori iti dai seama ca aici nici nu se pune problema.
  In acelasi timp, NATO nu se poate opune achizitiilor nationale, mai ales ca pretul e foarte important. Dar daca turcii pot, atunci pot si altii.

  • Turcia a actionat pragmatic: a acceptat oferta cea mai avantajoasa pentru ei. Oferta chineza consta in faptul ca acest sistem de aparare v-a fi construit in comun. China v-a veni cu tehnologia, Turcia v-a realiza softul de operare al acestui sistem. Azi in presa turca a aparut aceasta informatie: “Singura tara care a acceptat constructia acestui sistem in comun este China. Daca va mai apare o alta oferta de la terti, in acest sens, ne vom mai gandi”. Declaratia apartine lui Erdogan.
   http://gundem.bugun.com.tr/fuze-icin-teklife-acigiz-haberi/836659
   Turcia nu a vrut un sistem dat la cheie. Pur si simplu a dorit sa cunoasca si sa participe activ la construirea acestui sistem, accentul fiind pus pe faptul ca acest sistem sa se construiasca in Turcia prin firme turcesti.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: