Aviaţie

Turcia incepe productia de serie a avionului reactiv de antrenament Hurjet

Industria de apărare a Turciei demarează producția de serie a avionului reactiv de antrenament avansat cu capabilități de atac Hurjet.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al Industriei de Apărare prezidate de către președintele Recep Tayyip Erdogan.

Hurjet și visul de a fi ambarcat pe TCG Anatolia LHD

Hurjet și visul de a fi ambarcat pe TCG Anatolia LHD

În cadrul ședinței au fost discutate aspecte legate de producția a unor sisteme naționale domestice utilizate de către Forțele Armate ale Turciei și de unitățile de securitate.

Zborul de debut al avionului Hurjet este programat pentru anul viitor.

Hurjet este un monomotor, biloc cu posturile dispuse în tandem. Aeronava va dispune de avionică modernă și foarte performantă care va avea un rol important în pregătirea modernă a piloților.

Versiunea de atac ușor a acestui avion va asigura multiplicarea forței în câmpul de luptă prin gama largă de misiuni pe care le va putea executa dar și datorită încărcăturii mari și diverse.

Hurjet va răspunde cu succes cerințelor internaționale și domestice prin înlocuirea bătrânelor avioane reactive de antrenament T-38 Advanced Jet Trainers și a avioanelor F-5 din echipa de acrobație Turkis Stars cu un avion modern, multirol de mare performanță.

Aeronavele Hurjet vor putea fi utilizate pentru pregătirea viitorilor piloți ai avioanelor de generația a cincea, cum ar fi F-35 și TFX.

Deci…

Mie nu îmi place glazura. Iar în știrea asta e atât de multă, încât mi-am rupt deștele și mintea pentru a scoate la mal informația.

Adică nu îmi miroase a bine.

Turcia suferă de sancțiuni, nu reușește cu tancul Altay, cu exportul elicopterelor ATAK către Pakistan, cu TFX, etc. Și brusc, lansează producția de serie a unui avion reactiv de antrenament avansat și pentru misiuni de atac ușor… fără prototipuri și fără zbor de debut cu un prim prototip? Îmi scapă mie? Au zburat turcii deja cu Hurjet și m-a lăsat memoria?

Mai mult decât atât, sunt informații din surse deschise cum că Turcia deja oferă avionul la export. Hai, că înțeleg… l-ar putea vinde Azerbaijanului, dar turcii vorbesc despre competiția Malaeziei pentru optisprezece avioane de atac ușor. Și se țin tari, afirmând că utilizarea în misiuni reale de luptă a avioanelor Hurjet de către forțele aeriene proprii vor transforma aeronava într-una combat proven.

Caracteristicile lui Hurjet nu-s rele deloc. 1,2 Mach, trei tone de armament… Hm, poate vă aud cu IAR-99 Super Șoim! 🙂

E de urmărit subiectul Hurjet.

Iulian Iamandi

4 Comments

  • Si mie imi da cu virgula intrarea in productie a unui avion care nu a zburat inca. Dar vin alegerile si na – trebuie sa pluseze.
    Hai ca poate nu o sa fie asa mare problema sa-l faca sa decoleze de piste normale dar sa-i vad cum reusesc sa decoleze de pe punte 🙂

  • Unde exista vointa exista si putinta. Nu se va sfarsi lumea in 10-20 de ani. Mai devreme sau mai tarziu, turcii isi vor produce local si motorul ptr altay, si avionul de generatia a V-a. Este doar o chestiune de timp.
    In comparatie, noi nici macar nu putem dice la bun sfarsit o simpla licitatie. Deci, de cine radem, si de ce radem?

    • Păi noi nu mai suntem capabili de a face mare lucru. Cu siguranță nu putem face un produs complet, în afara celor simple.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: