Geopolitica

Turcia a bombardat Siria cu proiectile de artilerie, ca si raspuns… tancuri turcesti se apropie de granita cu Siria

Zilele trecute, un proiectil sirian a căzut în perimetrul unui oraş turc aflat în vecinătatea frontierei.

Explozia a rănit un cetăţean turc.

Proiectilul tras din oraşul sirian Tall al-Abyad a nimerit în oraşul turc Akcakal, din provincia Sanliurfa. În afara de rănitul anunţat mai sus, proiectilul a cauzat avarii la zidurile a două clădiri din vecinătate.

Guvernatorul Celalettin Guvenc a declarat agenţiei de ştiri Anatolia:

“I can clearly say the shelling did not target Akcakale,”

Guvenc a adăugat că obuzele siriene nimeresc oraşul în urma ricoşeurilor.

Zona a fost încercuită şi accesul interzis de către forţele de securitate care au căutat proiectile neexplodate pe teritoriul Turciei.

Sursa: Al Jazeera

Astăzi au murit cinci cetăţeni turci şi alţi trei au fost răniţi în urma unui proiectil care a căzut în oraşul turcesc Akcakale.

Între cei ucişi se afla şi un copil de şase ani.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a convocat o întâlnire în regim de urgenţă cu oficiali din cadrul ministerului şi a informat Organizaţia Naţiunilor Unite despre incident, precum şi Liga Arabă.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat încă din 26 Iunie, după ce Siria a doborât un avion aparţinând Turciei, că ţara sa a modificat regulile de angajament şi că armata turcă va considera orice apropiere de graniţă a armatei siriene ca pe o ameninţare directă.

Locuitorii din Akcakale au iniţiat o revoltă din momentul incidentului şi au mărşăluit până la clădirea unde îşi are biroul guvernatorul pentru a protesta în legătură cu incidentul. Guvernatorul a părăsit sediul oficial la bordul unei maşini blindate.

Un oficial turc a declarat că cel puţin trei proiectile au lovit oraşul Akcakale în puncte diferite.

Ministrul de Externe a declarat:

“No one should doubt Turkey’s defense capabilities!” după un incident asemănător petrecut zilele trecute.

Sursa: Hurriyet Daily News

 

Turcia a bombardat Siria cu salve de artilerie ca şi ripostă în urma obuzelor siriene căzute pe teritoriul turcesc, ce au provocat pierderi de vieţi omeneşti printre civilii turci, inclusiv pe cea a unui copil în vârstă de numai şase ani.

Conform sursei… “Turkey has now begun firing ‘warning’ shots into Syria and ‘the bombardment continues to be heavy’.”

Sursa: Zero Hedge

Înalţi oficiali occidentali, cum ar fi Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO şi Hillary Clinton, secreatarul de stat al SUA, au condamnat atacul sirian de artilerie care a provocat morţi şi răniţi de partea civililor turci.

Sursa: YahooNews

Şi, în viteză…Secretarul General al  NATO, Anders Fogh Rasmussen a convocat de urgenta Consiliul NATO…

Iar, conform celor transmise de Victor care urmăreşte CNN… spre graniţa cu Siria se îndreaptă tancuri turceşti!

Revenim, de cum vom avea informaţii proaspete şi interesante.

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe SpecialeSpace; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;

23 Comments

 • Demonstartie de forta din partea turcilor, sau proverbialul c@#%t va lovi la fel de proverbialul ventilator?

 • Tocmai bine, inainte de campania lui Hussein Obama, o sa fie si asta „War President”

  Nu m-ar surprinde ca proiectilul sa fi fost tras de rebeli, au zis ca au tras sirienii lui Bashar, si gata, au atacat membrul NATO, Bashare ai belit-0

  Scenariul banuiesc ca o sa fie acelasi, NATO bombardeaza, bastinasii lupta la sol si sufera pierderi.

  Sunt curios daca Sirienii se vor comporta mai bine decat libienii ?

 • Apropos daca asi fi Bashar, acum asi bombarda Israelul, bag ceva repede cu Sionismul bla bla, poate mai castigi ceva simpatie fundamentalista.

  • Sinucidere curata..:)) oricum si asa moare dar …..si pierde si avionae aiurea ..mai bn sta in aprare in astfel de situatii… si incearca sa faca cat mai multe pierderi in randul avioanelor NATO..:) .. mari strategi ai nostri(parlamentari si generali ).. ce au zis ba daca astia tot fac atatea lupte , noi de ce sa mai cumparam sa le trimitem acolo si sa ni le distruga iar dupa sa trebuiasca sa le recumparam….?:))..

   • Oricum nici un om nu isi poate asuma o asemenea alegere, adica sa declare razboi… deoarece acest lucru afecteaza mult mai mult pe cetateni, el sta bn mersi in buncar dar oamenii ce fac?? de acea se favrica motive de , oamenii care doresc razboi,mai precis oamenii cu banii multii care nu se mai satura si tot mai vor sau de cei din umbra care urmaresc ceva o noua ordine mondiala…

 • Turcia vrea sa se afirme ca putere in yona Golfului Persic si a Peninsulei Arabe / Siria pare un teren de “joca” interesant si nu foarte periculos, o sa vedem ce o sa se intample in urmatoarele zile…
  Am o mica banuiala ca Iranul nu va sta de-o parte si nici China si indirect vor sprijini Siria sa fie si mai greu de infrant.
  O sa vedem daca apararea antiaeriana siriana poate face fata Turciei, aceasta din urma nu cred ca o sa ceara ajutor NATO pentru lupta impotriva lui Bashar al Asaad..

  • Io tot nu inteleg care este situatia flotei de MiG-29 siriene, au apucat sa primeasca ceva din alea 24 MiG-29M si cat au apucat sa modernizeze din flota la standardul SMT, si daca au miscat ceva, beneficiaza si ei de ceva rachete R-77 ?

   Astea ca astea sunt mai interesante sistemele de rachete AA, incepand cu Igla S, Buk, S-200, Pantsir, Tor-M1 si S-300(din astea chiar au?), plus sistemele de rachete sol-nava K-300.

   Ar mai avea si ceva posibilitati de riposta, fitile din alea iraniene&nord-coreene si cate ceva fasaitori aer-sol Kh-31, aici e problema, cum le duci sus :)))

 • Turcii au tras cu 155 mm si cu ATACMS.
  Avioane zumzàie deasupra Incirlik-ului.

  Dacà fac si incursiuni terestre, treaba devine serioasà.

 • Azi nopte inteleg ca a fost dezbaterea Obama-Romney.

  Acum de dimineata vad toata lumea sa calmat.

  Aia cu reuniunea NATO nu au spus nimic spectaculos.

  A ramas ca in tren.

 • CU turcii nu ii de joaca… Si muschi lor militari sunt antrenati… SIria are probleme majore cu combaterea revoltelor… daramite cu un atac concentrat.. ii cam minca pe sirieni in fund.

 • turcia n-a mai luptat intr-un razboi serios de aproape 100 de ani. nici macar in al doilea n-au intrat. sigur, au trimis o brigada in coreea, au invadat ciprul, au paruiala aia cu pkk-ul, dar fata de sirieni (4 razboaie serioase cu israelul si nu-l pun la socoteala pe ultimul din 2006 cand unitati siriene au sustinut hezbollahul), turcii sunt niste juniori.
  au armata relativ bine dotata, dar e o armata pe baza de voluntariat, iar disciplina…pana si in unitatile de comando (din jandarmerie) considerate elita, s-a intamplat destul de recent sa se impuste intre ei in cazarma. nu mai vorbesc cate pierderi au avut in luptele cu pkk-ul.
  deci nu-s cu mult mai rasariti ca sirienii.

  • Turcia are o armata extrem de bine pusa la punct, in special aviatia militara.
   O interventie scurta in Siria nu cred ca la va pune nici un fel de probleme.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: