Geopolitica

Trump si-a asigurat un loc in cartile de istorie

Da, și l-a asigurat. Și a făcut-o irosind peste cincizeci de topoare în sărăcia unor desculți, vinovați sau nu… dracu’ știe. S-au mai văzut din astea.

Atac cu rachete Tomahawk asupra Siriei

Atac cu rachete Tomahawk asupra Siriei

După ce Donald Trump a vărsat asupra Siriei rachete de croazieră de la bordul distrugătoarelor USS Porter și USS Ross, președintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră acțiunea americană “un act de agresiune”. Iranul, evident că este de acord (cu Putin), în timp ce Turcia și-a exprimat disponibilitata de a sprijini campania militară a SUA împotriva Damascului.

Probabil că niște înțelegeri tocmai s-au perimat.

Pe persoană fizică, mi-a plăcut discursul lui Trump. Iaca:

“That attack on children yesterday had a big impact on me—big impact,” Trump, who campaigned as a critic of military interventions, said during his statement. “It crossed a lot of lines for me. When you kill innocent children, innocent babies … that crosses many, many lines, beyond a red line. Many, many lines.”

Many, many lines alea, dincolo de a red line, dar mai ales It crossed a lot of lines for me. When you kill innocent children, innocent babies, mi-au amintit de clipul care a străbătut internetul. Ați simțit și voi, văzându-l, dorința de a pune mâna pe topor, este? Dorința de a pedepsi.

Pedepsitorul și-a asigurat un loc în cartea de istorie, cu un rol micuț pentru moment, dar nu-i târziu și istoria încă se scrie și-i foarte posibil ca data viitoare să facă ceva mai zdravăn, nu să strice orzul pe gâște ca acum, irosind câteva snopuri de rachete Tomahawk pe ținte fără o altă valoare decât cea a unui șah dat… era să scriu noaptea, ca hoții.

Așteptăm provincia. Căci toți suntem din provincie, pe lângă importanța SUA.

Hai că o zic și p-asta, până la urmă. Așa, ca între noi: îmi cam tremură senzorii, parcă imaginea e neclară cu evenimentele astea.

 

Iulian Iamandi

 

15 Comments

 • Si vazand lipsa de eficienta a loviturilor de ‘topor’, echipajele de pe USS Porter și USS Ross si-au inaintat rapid demisia si au plecat acasa suparati! 🙂

  Se jura Sputnik News ca asa e si nu au rusofilii niciun motiv sa nu-i creada pe cuvant……de cercetas! 🙂

 • 59 rachete Tomahawk la cca 1,8 milioane euro pret 2017 106 milioane euro. Costul deplasarea celor doua nave aproximativ 20000 euro pe ora. Cred ca au cheltuit in jur de jumatate miliarde cu spectacolul asta.
  Out of topics: stiati ca costul de operare a unui V22 Osprey e de 200$ pe minut???!!! Am vazut unul la un show evolutie de 10 minute plus in timp necunoscut sa vina de undeva si sa se intoarca. M-am gandit ca asta costa la un zbor de 4 ore cat face un American cu venit mediu intr-un an

  • Nu trebuie sa intelegi, nici eu nu inteleg dar cred ca cineva din US Navy a minimizat pierderile sirienilor pentru a lasa loc de negocieri cu rusii. Repet asta este doar parerea mea, pe SNAFU s discuta si ca poate ceva topoare au fost bruiate si nu au lovit tintele.

    • Poate s și vrajeli. ..e greu de verificat oricum mă așteptam ca nu rămâne nimic din aerodromul ăla militar la 59 de rachete de croaziera. …
     Pe de alta parte nu e mare vrajeala pentru un Su 30 sa dea pe jos vre-un topor doua….

 • Greu se intra in cartea de istorie,cel mult in arhiva presei.Dela americani cartile de istorie pomenesc de Lincoln,FDR si JFK.

 • real : cu doua ore inainte de atac americanii au transmis rusilor coordonatele exacte ale bombardamentului cu un mesaj simplu, doua vorbe “pititi-va sau taiati-o!”. Daca rusii puteau evita asta, dqca puteau intercepta Tomahawkurile, cu siguranta ar fi facut-o, e baza lor principala aeriana in Siria. N-au nimic pe mineca, nici un as, doar retorica si amenintari.

 • real : cu doua ore inainte de atac americanii au transmis rusilor coordonatele exacte ale bombardamentului cu un mesaj simplu, doua vorbe “pititi-va sau taiati-o!”. Daca rusii puteau evita asta, daca puteau intercepta Tomahawkurile, cu siguranta ar fi facut-o, e baza lor principala aeriana in Siria. N-au nimic pe mineca, nici un as, doar retorica si amenintari.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: