Aviaţie

Thales prezinta PureFlyt, inteligenta aeronavelor de maine

Thales lansează PureFlyt, sistemul de gestionare a zborurilor viitorului, conceput special pentru gestionarea eficientă a aeronavelor într-un ecosistem aerospațial ultra-conectat și într-un spaţiu aerian din ce în ce mai aglomerat. Prognozele arată că, până în 2030, flota mondială de aeronave comerciale se va dubla. Folosirea dronelor va crește, de asemenea, cu rapiditate. Deja, milioane de zboruri sunt înregistrate în fiecare zi.

 

Thales PureFlyt

Thales PureFlyt

Combinând expertiza în avionică, conectivitate, managementul traficului aerian cu cei 40 de ani de experiență în domeniul gestionării zborurilor, Thales a dezvoltat PureFlyt. Acest sistem complet conectat a fost conceput să ofere operatorilor și companiilor aeriene cel mai bun raport între securitate, eficiență operațională și consum optim de combustibil. PureFlyt va permite echipajelor să ia cele mai bune decizii, grație unui număr mai mare de surse de informații și va îmbunătăți performanțele și timpul de reacție al avionului pe parcursul unor etape complexe ale zborului.

Acest sistem va permite, de asemenea, calcularea unor traiectorii alternative în timp real și adaptarea rapidă la schimbările apărute în planul de zbor. Furnizarea de informații corecte piloților, la momentul potrivit, crește încrederea în traiectoria calculată, sporind astfel eficiența și reducând sarcinile pilotului în toate etapele zborului.

Una dintre inovațiile de bază, care diferențiază PureFlyt în peisajul sistemelor de gestionare a zborurilor, este capacitatea acestuia de a strânge informaţii provenite atât de la bord, cât și din mediul înconjurător, cum ar fi date meteo. Thales combină capacitatea de integrare a unui astfel de sistem cu agilitatea și funcționalitatea sistemului de management al informaţiilor de la bord. Astfel, traiectoria aeronavei poate fi controlată, adaptată și îmbunătățită permanent, pentru a avea un zbor optimizat, cu un consum redus de combustibil și un confort sporit pentru pasageri.

Chiar dacă reprezintă o descoperire tehnologică recentă, PureFlyt se bucură de un nivel de maturitate fără egal. Utilizarea consistentă a inteligenței artificiale a permis simularea, la teste, a 2 miliarde de posibilități, ceea ce a dus la acumularea unei experiențe valoroase, echivalentul a 100 de milioane de ore efective de zbor.

PureFlyt a fost proiectat pentru a putea fi upgradat continuu, fiind adaptabil la implementarea de noi concepte, cum ar fi gestionarea traiectoriei Initial 4D (I4D) – un concept aflat, în prezent, în studiu în cadrul SESAR (Single European Sky ATM Research), în UE și în cadrul NextGen, în Statele Unite ale Americii.

Prin creșterea preciziei de zbor în cele patru dimensiuni (cea de-a patra dimensiune fiind timpul) PureFlyt va asigura distanța optimă între aeronave, în special la decolare.

PureFlyt va fi disponibil din 2024, atât în gama standard (linefit), cât și în variantă adaptabilă (retrofit).

„În domeniul aerian, revoluția digitală abia a început. Electronica de bord trece printr-o schimbare de paradigmă în contextul unui spațiu aerian ultra-conectat, iar PureFlyt este singurul sistem de gestionare a zborurilor care transformă cu adevărat avionul într-un hub de conectivitate. Calculând și punând la dispoziție volume uriașe de date, PureFlyt va face ca avioanele să fie mai sigure, mai ecologice, mai ușor de pilotat, mai profitabile pentru companiile aeriene și mai confortabile pentru pasageri”, a declarat Jean-Paul Ebanga, Vicepreședintele Thales Flight Avionics.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: