Terestre

Tancuri: ZTZ-99A2 MBT, China

ZTZ-99A2 MBT

Producţia de serie a tancurilor ZTS-99A2 de 62 de tone, a demarat pe la începutul anului trecut în China pentru PLA (People’s Liberation Army), după circa trei ani de teste.

Proiectat de către China North Vehicle Research Institute (sau Institutul 201) ce aparţine de NORINCO începând cu anul 2005, prototipul ZTZ-99A2 a fost construit de către Inner-Mongolia First Machinery Group Corp (sau Fabrica 617) din Batou.

ZTZ-99A2 este îmbrăcat cu plăci de blindaj exploziv-reactiv (ERA) pe plăcile de blindaj înclinat, partea frontală şi lateralele turelei. Pe turelă mai este montat şi un sistem de protecţie activă (APS).

La bază, tancul este construit din oţel, peste care au fost aplicat blindajul suplimentar pasiv în arcul frontal. Adăugân plăcile ERA şi sistemul APS, ZTZ-99A2 a atins un nivel foarte înalt de protecţie împotriva armelor antitanc care folosesc lovituri cu încărcătura în tandem, de tipul HEAT.

Tancurile ZTZ-99A2 vor suplimenta în cadrul PLA Army cele circa 800 de tancuri ZTZ-99A1 de 57 tone ce dispun de blindaj spaţiat din plăci compozite în formă de săgeată, plus un sistem de contramăsuri laser montat pe turelă.

ZTZ-99A1, sistemul de blindaj spaţial tip săgeată

Turela tancului ZTZ-99A2 vine dotată cu un exterior reproiectat şi plăcile ERA dispuse în săgeată, în timp ce pe partea frontală a cutiei blindate sunt dispuse plăci ERA plate. În afara dimeniunilor plăcilor ERA, ZTZ-ul 99A2 are o turelă mai mare expandabilă în partea din spate. APS-ul montat pe turelă dispune de un radar cu lungime de undă milimetrică.

ZTZ-99A2 MBT

Vizoarele panoramice ale comandantului seamănă cu cele de pe tancul francez AMX Leclerc de 56 tone.

ZTZ-99A2

ZTZ-99A2 dispune de un sistem de propulsie bazat pe o turbină cu gaz de 1500 cai putere, cu transmisie automată şi sistem de răcire. Suspensiile sunt de tipul bare de torsiune, iar vizoarele comandantului şi ale tunarului folosesc un sistem de imagini termice COTS.

Armamentul principal constă dintr-un tun de 55 calibre, cu ţeavă de 125 milimetri calibru, lisă, capabilă de a trage proiectile APFSDS care pot penetra 950 milimetri de blindaj omogen. Sistemul de încărcare este automat.

Tancul are un echipaj de trei oameni, iar dimensiunile principale sunt: 11 metri lungime, 3,4 metri lăţime şi 2,2 metri înălţime.

ZTZ-99A2 MBT

Sursa: Sinodefence

23 Comments

 • proiectul T-95 Black Eagle mi sa parut cel mai bun si mai revolutionar proiect de tanc..pacat ca l-au abandonat…aveau mare nevoie de un tanc modern…
  Am o intrebare-T-90 e mai bun ca T-80?…Pt ca am stat si m-am gandit ca T-90 are ca tata pe T-72 care nu e un tanc stralucit iar T-80 il are tata pe T-64 care era cel mai revolutionar tanc la vremea aparitiei lui…

  • singurul dezavantaj major al 80-ului in fatza lui 90 era motorul…ca blindaj era mai bun(cel putin asa spune vasili fofanov pe site-ul lui, cu probe…trageri cu cite 5 RPG-29,, Komet si apfsds 125 mm…T-80 a plecat de la locul faptei…90-ul , nu). iar ca si origini, 72-ul a fost conceput ca un tanc de duzina, sa fie in cantitati industriale, iar 64 pentru unitatile de elita, care incadrau celebrele GOM-uri(mari unitati de blindate care aveau rolul de a sparge frontul si de a dezvolta ofensiva prin bresa creeată)…ca paysanii bolsevici erau prea inkulturnîi pentru a opera si intreține T-64, e alta poveste 😉

   • da, exact asa am citit si eu la rusi, ca vroiau tanc in masa pentru operatori “neprofesionisti”, simplu la intretinere si operare. Iar 64 ul era pentru unitati cu baieti mai destepti un pic. Ideea e ca pe timpul comunismului nu se prea gindeau la oameni.. Acum se schimba cite ceva in mintea rusilor,plus nu mai au atitea oameni cit aveau atunci …

  • Nu e corect sa compari T-80 cu T-90, este evident ca T-90 este mai bun !
   Daca vrei sa compari T-90 comparal cu T-84 Opolt care este o evolutie a tancului T-80 la fel cum T-90 este o evolutie a T-72
   T-72 este un tanc foarte bun, inca este folosit de foarte multe armate cum e cea Poloneza,Georgiana,Ukraineasca,Belorusa,Ruseasca prin tarile arabe… Cei drept ca majoritatea sunt modernizate cam pana la nivelul lui T-90.

   Pentru Resboiu : T-62 si T-64 inca nu au fost scoase din dotare ! Armata Ruseasca inca le foloseste…

   • Salut! Pai, am preluat in urma cu ceva timp niste stiri de pe RIA Novosti in care, daca imi amintesc bine, ziceau ca T-64 a inceput sa fie retras din serviciu.

 • tancul asta este proiect totalmente chinezesc sau tot pe baza lui T 72 sau altceva?

  • Păi pentru că este un proiect inspirat (folosesc acest termen într-un sens larg) din T-72, cu niște elemente împrumutate de la tancurile occidentale.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: