Terestre

Tancul mediu turco-indonezian Kaplan – Harimau a intrat in productia de serie

Tancul Kaplan (numele turcesc)/Harimau (numele indonezian) a intrat în producție de serie, iar discuțiile dintre cei doi fabricanți se concentrează în prezent pe strategiile pentru exportul blindatului.

Kaplan MT

Kaplan MT

Nail Kurt, director general și CEO al FNSS, a declarat pentru agenția turcă de presă Anadolu că FNSS a finalizat un contract în ultima lună a anului trecut pentru producția în masă a 18 tancuri Kaplan MT, adăugând că un prototip va fi livrat la finalul acestui an, iar restul vehiculelor vor fi furnizate în anul 2021.

“We expect additional orders within this year and in 2021 within the scope of budgeted works.”

A mai spus Kurt, evidențiind apoi că părțile producătoare sunt poartă în prezent negocieri cu alte două țări care doresc să achiziționeze acest tanc.

FNSS și PT Pindad au început dezvoltarea prototipului pentru tancul Kaplan MT (Harimau) din clasa medie la finalul anului 2015, după semnarea unei înțelegeri de cooperare în domeniul apărării între guvernele Indoneziei și Turciei, iar producția prototipului a fost terminată în anul 2018.

Proiectarea și dezvoltarea vehiculului, împreună cu producția a două prototipuri și transferul de tehnologie, au fost completate în trei ani.

Prototipurile au fost supuse unor teste complexe și provocatoare de către Armata Indoneziană și Ministerul indonezian al Apărării atât în Indonezia cât și în Turcia.

Kaplan MT (Harimau) a parcurs cu succes testele și a devenit primul tanc mediu certificat de către Armata Indoneziană și s-a calificat pentru producția de serie în această țară.

*

Tancul mediu Kaplan (MT =  Medium Tank) dispune de o turelă cu două locuri înarmată cu un tun ghintuit calibrul 105 mm (standard NATO) care poate trage proiectile perforante (AP) și explozive (HE). Stația de luptă CT-CV este proiectată și fabricată de către compania belgiană CMI Defence și încorporează un sistem de încărcare automată cu 16 proiectile în modul standard și 12 în cea transportabilă pe calea aerului.

Tunul de 105 milimetri poate lovi ținte aflate la o distanță maximă de patru kilometri. Armamentul principal este suplimentat cu o mitralieră coaxială de 7.62 mm amplasată în partea stângă și o mitralieră deasupra turelei pentru protecția vehiculului sau pentru utilizarea împotriva țintelor aeriene – tancul putând fi echipat în acest post cu o mitralieră de 7.62 mm sau cu o mitralieră grea de calibrul 12,7 milimetri.

Pe lateralele turelei sunt instalate câte patru lansatoare de grenade fumigene, înspre partea frontală.

Echipajul tancului este compus din trei membri: comandant și tunar în turelă, iar mecanicul conductor într-un post central din partea frontală a blindatului.

În funcție de configurația blindajului, tancul Kaplan (Harimau) are greutatea maximă cuprinsă între 32 și 35 de tone.

Conform informațiilor publicate de către compania turcească FNSS, tancul dispune de protecție de Nivel 4 (STANAG 4569) la arme de calibru mic până la 14.5 mm de jur-împrejur, protecție la schije ale proiectilelor de până la 155 de milimetri care ar putea exploda la 30 de metri distanță, precum și împotriva exploziilor de mine cu până la 10 kilograme de TNT sub șenile și sub partea inferioară a blindatului.

Suplimentar, tancul Kaplan (Harimau) poate fi echipat cu blindaj suplimentar care ridică protecția la Nivel 5 (STANAG 4569) împotriva proiectilelor ADPS-T (Armor Piercing Discarding Sabot – Tracer) de calibrul 25 mm.

*

Să zic și ceva cu spațiul Carpato-Danubiano-Pontic.

Genul ăsta de tanc, la prima vedere nu impresionează. Dar, asta doar dacă ne agățăm de protecția redusă. Gândind însă cu realism, puterea de foc și utilările cu tehnologie modernă îl urcă în ochii noștri. Nu?

Ce plus ar aduce acest tip de blindat în, ză zicem de exmplu Brigada 282 Blindată “Unirea Principatelor”!

Iulian Iamandi

14 Comments

 • noi romani am cumpara orice
  pai daca cumparam orice nu mai ramane bani sa cumparam ceva de calitate in nr suficient
  decat de asta mai bine tun antitanc de 130 de mm
  asta poate fi ciuruit de tunu de 30 de mm de pe ifv rusesti

   • un tanc cu tun de 105 are mai mult rol de suport pt infanterie decat rol antitanc ca nu are blindajul suficient sau puterea de foc pt a face fata altor tancuri
    si pt rolul de suport infanterie avem piranhia5 facute la noi cu tun de 30 de mm
    si astea pot si transporta trupe si au cam acelasi blindaj rezista pana la 14,5 mm

     • iar daca vrei tun de 105 poti sal pui pe piranhia 5 ca blindajul ii cam la fel si greutatea ii cam la fel
      si ai tanc pe roti facut la noi

 • nam sa pornesc aici o dezbatere cu tine despre tancu asta
  o fii mai mare 105 decat 30 dar nu poti cara la fel de multe proiectiele fiecare cu avantaje si dezavantaje
  105 poate penetra alte tancuri la distante mici dar nu are blindaj deloc
  din nou avantaje si dezavantaje
  dar cel mai mare dezavantaj ii ca nui facut in romania
  decat sa cumparam de asta mai bine cumparam tr 85 facute la noi ca tot aceleasi capabilitati le au

   • poti pune motor mai puternic pe tr85 nostru ca noi primim de la nemtii motoare
    turci insa nu primesc
    doar ca ai nostri nu prea vor sa modernizeze tr85 nostru

     • cei de la UMB au oferit varianta de tanc cu motor de 1200 de cai
      nu stiu daca te referi la asta sau la alt motor
      daca producatorul a oferit asta inseamna ca incape

     • Tancul este preponderent o arma de sprijin a infanteriei.
      Paton spunea ca arma principala a tancului este mitraliera.
      O unitate de tancuri in atac o opresti cu aviatia,artileria sau vanatori de tancuri(in zilele noastre rachete AT).
      Situatia din Rusia ,Nordul Africi sau Orientul apropiat unde sunt spatii mari deschise sunt speciale si in mod sigur nu le intalnesti in Indonezia.
      Turcia pe de alta parte are un tanc ,,greu” in dezvoltare care va fi si foarte scump deci s-ar gasi loc si pentru un tanc dedicat sprijiniri infanteriei si care la nevoie sa poate angaja si Mbt-uri

 • ce rost are sa ne batem capul cînd putem cumpăra de-a gata ? oricum Romania nu mai e in stare să producă nimic cum remarca Newsweek de curind, oricum cei mai buni 50 % din absolvenți vor continua să plece, așa că nu vad rostul întrebării cu spațiul valah

 • Leo2 A7v sau Abrams sunt viitorul, experimente de genul Kaplan nu cred ca ofera cine stie ce in plus fata de TR-85M1, sau daca vrem neaparat un tanc cu tun de 105mm, se gasesc Leo 1A5 pe toate drumurile si cu putin noroc chiar si Magach 7

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: