Terestre

Tancul Armata e gata de poligoneala!

Armata, probabil că aşa are să arate

Armata, probabil că aşa are să arate

Prototipul tancului Armata e gata de zgaltait in testele care vor incepe in luna Noiembrie, a anuntat seful armiei ruse.

“The prototypes will be unveiled soon at an exhibit in Nizhny Tagil, and their tests will kick off within a month or two, I believe,”

Vorbele generalului locotenent Alexander Shevchenko au fost auzite la postul de radio Echo Moskvy.

Suprapus peste Expomil – de unde putem premoni ca la noi va fi naspa – se va desfasura bianualul Russian Arms Expo, unde mai marii Rusiei vor putea sa se pozeaza langa el precum Mircea Dusa pe langa militarii romani. Adica, gen poze cu ursu’.

Shevcenko a adaugat ca este in carti si o varianta fara echipaj a tancului Armata.

Evident, nici de data asta nu s-a spus ceva concret legata de Armata asta. Doar vesnicele abureli.

Insa, mai interesanta a fost o alta declaratie a gheneralului rus: vecinii si prietenii nostri rusi vor trece pe doar doua tipuri de tancuri – T-72 si T-92 – incepand cu anul 2015, pentru a indeplini programul de unificare a tancurilor… Rusia utilizand in 2008 40 de modele ale 10 tipuri diferite de tancuri.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –

15 Comments

   • Cred ca vor renunta definitiv la el din cauza cheltuielilor de exploatare.
    Abia astept sa vedem cum arata tancul Armata.

    • nu renunta rusii la t 80 din cauza cheltuielelor…. :)mai ales acum, cand se imbla cu ciomagul in mana prin lume si la granitele de sud a rusiei… i-l folosesc pina se termina resursa, i-l au inca in numar destul de mare in armata.

  • Fratele meu,dar gugal translate in romana e ca naiba.Mai bun in engleza sau franceza.Te chinui mai putin cu descifrarea.Sau si mai bine direct din rusa 😀

   In tabelul ala rusii au luat in considerare toate tarile care vor trebui sa-si inlocuiasca tancuri.Baieti cu spirit practic,vor sa vanda tuturor.Toate armatele detinatoare de tancuri sa aiba si ceva Armata 😀
   Tinand cont de perioada avut in vedere,e posibil sa li se indeplineasca partial prognoza.Toti vor tancuri testate in lupta,ieftine si fiabile.Ori e mult mai probabil ca armata rusa sa testeze familia asta de vehicule in comparatie cu cele vestice.

  • Treaba cu ARMATA pt noi este putin probabila.

   Numarul de tancuri de aprox 100 din sursa pe care noi l-am putea avea undeva in 2025, este plauzibil.

   Atunci cand sa plecat la drum cu reforma armatei se estima ca undeva in 2015-2020 sa avem 3 Bg.Mecanizate deci 3 batalioane de tancuri, 3 x 45 + 10/15 pt scolarizare.

   Ulterior s-au apucat sa infinteze alte brigazi, ma rog nustiu cat de sustenabila este structura pe care o are acum Armata Romana.

   Personal(speculatie, nu am vreo informatie de vreun fel), cred ca structura in brigazi luptatoare a Armatei Romane si distributia lor in teritoriu care era planificata a se atinge era cea din anul 2008, adica fara existenta Bg 18, Bg 9 si Bg 1 nu ar fi trebuit sa fie mecanizata ci de infanterie.

   De Leopard 2 pt Romania, poate, am tot auzit/citit zvonuri ca ni s-ar fi propus sa le luam din Germania, ca se negociaza/negociat, ca alea pt Polonia ne fusesera cumva propuse noua, chestii de zvonistica, singurul lucru incurajator find promovarea destul de intensa a lui Leo 2 de catre KMW in revista Top Gun, interesant totusi.

   Leopard 2 are marele avantaj ca este un tanc foarte bun, o platforma cu foarte multe posibilitati de upgrade si cu un suport industrial foarte serios care se pare ca il va face competitiv pana catre 2050, find disponibil la un pret relativ redus.

   Acum daca te apuci sa consulti ce au tot scris in surse publice aia la MApN despre arma tancuri.

   Intr-un articol de prin 1999 in care se facea un potret robot al unui inlocuitor al lui TR-85M1, tancurile care se incadrau cel mai bine erau Leclerc si Ariete, si desigur un potential TR-2000 care insa..

   Dupa care in 2001 a aparut sintagma de „tanc usor” intr-o alta strategie(oarecum de dotare), acum ce inseamna „tanc usor” in acceptiunea lor, greu de spus.

   In 2006 sunt cam ultimele referiri(publice), la un potential viitor al Armei Tacuri, ca s-ar lua in considerare o posibila repornire a proiectului de tanc mediu TR-2000(extrem de putin plauzibil), si un proiect de infintare a unei a doua brigazi mecanizate grele dotata cu TR-85M1&MLI-84M1, deci inca un batalion de TR-85M1.

   La MApN am vazut ca elementul de constanta atunci cand s-a facut cate o referire(sumara), referitoare la un potential nou tanc post TR-85M1, a fost caracteristica de tanc mediu-usor, chiar si proiectul TR-2000 ar fi trebuit sa fie de tanc mediu(undeva intre 50-55 tone), asa incat nustiu cat de luat in considerare(daca s-ar lua in considerare in urmatorii 10-15 ani cumpararea unui nou tanc), ar fi Leopard 2, care este un tanc de peste 60 de tone.

   Acum situatia este ca in bancul cu prostul care arunca cu o piatra in balta iar desteptii se intreaba de ce a aruncat ala piatra acolo, e un articol care nustiu pe ce surse nemaipomenite se bazeaza.

   • Victore,cei din grupul de presa JANE”S au si publicatii care fac studiul de perspectiva al pietei armamentului pe domenii:aviatie,tancuri,nave,artilerie etc.Publicatiile acestea sunt bibliografia de baza ptr. cei care se ocupa de armamente si ma gandesc daca nu cumva…

 • arata grozav asa…acum depinde de dotari si blindaj…nu cred ca se-ncurca cu lucruri neterminate…trebuie sa scoata ceva peste alte modele.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: