Terestre

Tancul Altay atractiv pentru Pakistan si aliatii din Golf

Tancul Altay a stârnit interesul aliaţilor cum ar fi Pakistanul şi ţările din Golful Persic, a anunţat zilele trecute Ismail Demir – şeful Subsecretariatului pentru Industria de Apărare.

Tancul Altay

Tancul Altay

“Including Pakistan and the Gulf countries, we can saz that countries that we have good relations with are showing a large interest in the tank. Representatives of some countries are being invited to the ongoing firing tests.”

A declarat oficialul turc, adăugând că testele au fost extrem de mulţumitoare.

În cadrul comunicării, oficialii au mai spus că până în prezent au fost produse cinci prototipuri care sunt testate în diferite locaţii de pe teritoriul Turciei.

Testele de iarnă cu tancul Altay vor fi în curând terminate în districtul Sarikamis, în provincia Kars, cunoscută pentru condiţiile meteo grele.

Adjunctul lui Demir, Koksal Liman, a declarat că Subsecretariatul a dispus de 6,2 miliarde de dolari finanţare din partea Fondului pentru Sprijinul Industriei şi că în cont încă mai sunt circa două miliarde din suma totală.

Tancul Altay este viitorul tanc de generaţia a treia al Armatei Turciei.

Primul prototip a fost proiectat şi dezvoltat de către OTOKAR, cea mai mare companie privată din Industria de Apărare a Turciei şi a fost prezentat în premieră pe 15 Noiembrie 2012.

Tancul Altay dispune de un tun de 120 mm/55 de calibre, cu ţeava lisă, produs de către compania turcă MKE după un transfer de tehnologie de la Hyundai Rotem, Coreea de Sud.

Sursa: Army Recognition

Tancul Altay, da?

Evet, guzel tanki!

Vestul trage prelata peste fabrici şi-şi dă stocurile pe hartă ca şi second-handuri-la-mâna-a-doua, iar nemţii şi francejii îşi unesc scremerile pentru probabil ultimul tanc vest-european.

Ghiaurii – ăştia suntem noi – am văzut recent că avem fantezii pubere cu un nou tanc românesc la nivelul tancului israelian Merkava V, dar nu suntem în stare să sudăm un stelaj pentru efectele tanchiştilor care operează TR-urile…

Lista, deşi n-o pomelnicesc, e din ce în ce mai scurtă.

Înclin să cred că cel mai bine e de ruşi.

Revenind la tancul Altay, remarcăm redirecţionarea tiptilă către Asia şi mai ales smulgerea Turciei din rândurile celor cu care alternativ a fost inamică şi aliată.

Pariez că tancul Altay este unul dintre doriţii Aşi de purtat în mâneca viitorului apropiat, la posibilele escaladări ale împunsăturilor reciproce cu Rusia.

P.S.: – Nu, n-ar fi o idee bună să colaborăm cu Turcia într-un program viitor pentru dotarea Armatei României cu un tanc nou.

 

Iulian Iamandi

21 Comments

 • Deocamdata tancul Altay nu are motor…is tare curios cine o sa le dea un motor de 1500 de cai competitiv.
  Nemtii cred ca stiu ei ceva si au spus “Nein”, coreeni au spus No pe limba lor si francezii au spus “Mais no!”.
  Deci despre ce vorbim?! Si inca ceva de la aratat bine pana la a face fata tuturor fiarelor de pe campul modern mai este mult pana departe.
  Leopard 2 A6 sau Abramsa sau Challenger 1 si 2 sunt peste ceea ce este ayi Altay-ul. Turcia s-a desprins prea repede de Vest ca sa conteze in zona aia.
  Daca mai stateau inca 10 ani cu ceilalti din NATO si asimilau licentele de fabricare puteau sa aiba un cu totul alt start.

  • Chiar credeti ca turcii vor sta in loc de un motor, sau proiectul Altay se va sfarsi din lipsa de motor? Stiti care este partea buna in refuzul altora de ati vinde ceva de care ai nevoie, este ca iti pui mintea la contributie, si fabrici tu acel lucru. Pe termen scurt te afecteaza, dar pe termen mediu si lung, iesi in castig. Nu te mai rogi la portile altora.

  • Deci EuroPowerPack – li se da dar nu li se da licenta, nemtii si francezii vor sa le livreze de-a gata. Astfel ai controlul nebunilor la sah-ul global.
   Nu iti faci tu motoarele, nu ai know how – faci figuri un embargo de 3-5 ani si pa mandrete de tancuri sau stai si te uiti la ele in timpul embargoului si simulation la greu.
   Cam pe stilul MIG 29 romanesti si Rusia – daca e adevar in ceea ce spun romanii pe canelale oficiale (avand in vedere contextul din anii 2000 nu prea ii cred)

 • Turcia isi proiecteaza singura motorul de 1500 de cp,Germania a refuzat sa le ofere licenta motorului de 1500cp,numai pt.tancurile care vor fi exportate,GERMANIA numai dorea un rival competitiv in exportul de tancuri.

 • Tancul Altay s-a facut cu concursul tehnic al sud-coreenilor,ca model fiind K2 Panther care a pornit tot cu MTU.Dar coreenii fiind sarguinciosi vor scoate anul acesta varianta locala DOOSAN.Deci motorul ptr. Altay probabil de acolo va veni.

  • vine fix de la ei
   au angajat o companie turceasca Tumosan, care a subcontractat pe AVL graz sa ii ajute
   https://en.wikipedia.org/wiki/AVL_(engineering_company)

   AVL par exampli a mai lucrat cu fostul nostru institut de motoare termice pentru tot felul de proiecte militare pe vremea lui cioasca – motoarele de la MLI84 de exemplu, acuma in romania au testerele de gaze de exemplu de la ITP-uri
   Dar sunt o companie foarte mare si experimentata si care daca turcu’ plateste, o sa le dea un proiect foarte bun cred eu

 • Eu cred ca tancul va fi tot mai depasit in viitor, ma gandesc ca niste arme AT cu incarcatura termobarica (inclusiv AG-uri din clasa AG-7, dar cu incarcatura mai mare) ar putea de ex scoate din lupta orice tanc, inclusiv cele cu protectie activa.

  Cum interiorul tancului (sau motorul lui) nu e perfect etanseizat iar termobaricele actioneaza inclusiv prin consumul extrem de rapid al oxigenului din aer (creeaza un vid, suge practic inclusiv aerul din plamanii celor aflati in raza de actiune, poate bloca functionarea motorului etc) astea ar putea fi eficiente inclusiv impotriva blindatelor.

  Si asta indiferent cat de bun e blindajul lor, chiar si un sistem activ care ar lovi proiectilul AT la 2-3 metri de blindat ar fi la fel de ineficient, de fapt ar ajuta la producerea unui efect si mai bun al exploziei.

  Deci indiferent ca esti intr-un tanc Armata cu ultimu model de protectie activa, ori intr-un Merkava-4, M1A2 Abrams, Leo-2A7, Leclerc etc, efectul va fi la fel de urat

  In plus unda de soc si caldura extrema pot distruge si blindajul reactiv si sistemele de senzori si comunicatii expuse pe blindat.

  Daca mai pui si proiectilele de aruncator ghidate (cele de 120 mm) si submunitiile AT (care lovesc de sus) sau minele AT (inclusiv ultimele generatii de mine inteligente cu senzori diversi si care propulseaza un corp in aer care cauta tinta si o loveste de sus), AG-urile cu munitie din asta termobarica si rachetele AT tot mai sofisticate, nu cred ca tancul va mai fi o arma atat de importanta.

  Sigur, contra unor adversari mai putin pregatiti sau daca folosesti mase uriase de blindate cu care sa coplesesti inamicul indiferent de pierderi, ar mai merge o perioada si in viitor

  • Discutia asta e veche ,de decenii.Nemtii au facut in ww2 7 mil.de panzerfaust. Si au reusit sa opreasca navala tancurilor?

   • Nemtii au distrus aproape la fel de multe tancuri T-34 cate au facut sovieticii.
    Asta in conditiile in care luptau pe doua fronturi si aliatii aveau superioritatea aeriana (si numerica) iar sovieticii au construit peste 90.000 de T-34 daca nu ma insel. Cine mai construieste azi atatea tancuri, sau blindate in general, si cine isi permite pierderi de peste 90% la ele?

    In razboiul arabo-israelian din 1973 (parca atunci a fost) arabii au facut praf in prima faza tancurile israeliene, folosind rachete AT ghidate sovietice.
    Abia dupa ce evreii au reusit sa distruga apararea AA araba si sa obtina superioritatea aeriana au reusit sa scape si de apararea AT a arabilor. Si asta in conditiile in care se bateau prin deserturi pe acolo si nu in zone cu teren accidentat si vegetatie mai deasa, ori zone urbane.

    La Groznai, in primul razboi cecen, tancurile rusesti T-72 si T-80 (inclusiv echipate cu blindaj reactiv) au fost distruse in masa de echipele de vanatori de tancuri cecene (la inceput erau 1 AG-ist, 1 PSL-ist si un mitralior, apoi au schimbat la 2 AG-isti si 1 mitralior sau PSL-ist, ceva de genu).
    In al doilea razbi rusii au stat departe si au bombardat cu tot ce au avut la mana Groznai, pana l-au facut praf si aia au fugit de acolo, si abia apoi au intrat in el.
    In ultimul razboi din Liban, Israel vs Hezbolah, evreii au cam fost opriti pe linia raului ala, am uitat cum ii zice, in sudul Libanului. Echipele de vanatori AT ale Hezbolah, profitand si de teren si de lucrarile genistice facute din vreme, dar si de pregatirea si armamentu bun (inclusiv ultimele modele de rachete AT si de AG-uri rusesti) au reusit sa blocheze in proportie semnificativa avansul armatei israeliene, desi evreii aveau si de data asta suprematia aeriana.
    NATO a evitat sa intre terestru in Iugoslavia.
    In Afganistan trupele NATO au trebuit sa treaca la folosirea MRAP-urilor desi luptau contra unor DEI-uri si nu mine sau rachete AT, iar tancurile foloseau plase de protectie contra AG-7.

    Daca iei in considerare armamanetu de care am vorbit in prima postare (si care a fost folosit doar partial de cei de care am pomenit aici) deja vezi ca blindatele au probleme foarte serioase cand dau de un inamic bine pregatit si echipat, si cand lupta se da si in conditii mai grele de relief si vegetatie (chiar si clima), sau in zone urbane.

    Poti sa vezi si exemple din Ucraina, cand o salva de artilerie reactiva cu submunitii a distrus o unitate de blindate sau razboiul din Irak, unde bombele aeriene cu submunitii au distrus la greu blindatele irakiene.

    • Da-mi voie sa intru si eu in polemica, nu e vorba daca tancul e permiat sau nu pe campul de lupta modern, in fata AT, nu, problema e ca nu iti strica defel sa ai niste tancuri, mai ales daca esti in atasc. Iti imaginezi o armata moderna care ataca la picior cu burlanul in spinare? Sau vrei sa ne intoarcem la razboiul de transee?
     Eu ma gandesc la T90, tanc mediu, relative ieftin, cu un echipaj de max doi oameni si turela automata fireste.

 • Uite niste imagini cu T90 siriya terenul seamana cu al nostru Dobrogea, Muntenia, putem sa ne imaginam cam ce tactica vor folosi cu T90.
  Cu Armata si T-15 se va folosi cu totul alta tactica de lupta asta e clar ca buna ziua.
  Din imagini vad ca echipajele pe T90 sunt formate din sirieni.
  https://www.youtube.com/watch?v=aV-YzjrT7bg
  Uite un T72 cu complexul Stora, care vad ca e folosit pe larg in acest conflict.
  https://vk.com/club70903182?w=wall-70903182_75074

 • Evenimentele din emen demonstreaza ca sunt si tancurile inportante dar mai inportant sunt oamenii, pregatirea lor, si spiritul cu dorinta de a lupta.
  Uitati ce fac ei cu arme vechi rusesti….
  https://www.youtube.com/watch?v=qC9Da_Su0G4
  https://www.youtube.com/watch?v=szQw-H2ZF4M
  Sau tipul de ambuscada de mai jos
  https://www.youtube.com/watch?v=UbFXi-tK61U
  Inainte era mare discutie care armament e mai bun cel occidental, rusesc etc?
  Eu personal cred ca cel mai inportant este omul cu dorinta s-a de lupta, de a invata si nu in ultimul rand si spiritul de luptator.
  daca noi avem aceste calitati nimeni nu v-a veni peste noi daca nu le avem atunci avem o problema. Si armamentul occidental, rusesc, etc nu ne v-a fi de ajutor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: