Terestre

T-55: Ucraina dispune de o varianta de up-grade

T-55

Relativ recent, ucraineenii de la Special Engineering and Metallurgy au scos o propunere de modernizare a tancurilor T-55, care pe langa armamentul de baza dispune in noua varianta de patru containere pentru rachete anti-tanc Kornet, o mitraliera grea Cord de 12,7 mm si un aruncator automat de grenade AG-30.

Tunarul si comandantul vor primi un sistem automat de control al focului, unde tunarul va dispune de un telemetru integrat cu detectia termica. Ca urmare a acestei imbunatatiri, rezulta posibilitatea de a angaja efectiv tintele identificate, cu piesa de artilerie, mitraliere, lansatoarul de grenade si a rachetelor Kornet, ziua sau noaptea, chiar si in conditii de prezenta a fumului sau a precipitatiilor. Ca si exemplu, rachetele ghidate pot lovi tinte aflate la 5500 metri distanta si penetra pana la 1200 mm de blindaj.

Vizorul panoramic al comandantului de tanc poate, pe langa a suplimenta functiile necesare tunarului, sa conduca efectiv focul impotriva tintelor aeriene.

Pe langa modernizarea sistemelor de armament si de control al focului, noua versiune a suferit imbunatatiri si la lupta impotriva incendiilor, sistemul de mascare prin grenade fumigene, camuflaj special si sorturi laterale. De asemenea, caracteristicile de mobilitate au fost imbunatatite prin imbunatatiri la trenul de rulare si instalarea unui nou motor diesel. La fel, sistemele de comunicatie si navigatie au fost modernizate.

Ca rezultat final, trebuie sa mentionam faptul ca imbunatatirile au crescut nivelul efectiv de lupta al vehiculului de circa cinci ori si jumatate fata de original.

Dupa cum insa, probabil ati ghicit cu pesimism, momentan nu a fost manifestat interes pentru acest proiect.

Sursa: Bulletin of Mordovia

Dar, oare cum ar arata un TR-85M2 cu container pentru Spike? 😉

11 Comments

 • Nu inteleg dc nu lasa 55-ul sa se odihneasca in pace…a apus era lui…recunosc, e un tanc formidabil si in opinia mea cel mai frumos tank construit vreodata…Dar decat sa se chinui sa upgradeze acest tank dc nu investesc pentru tehnologizarea altor tankuri mai noi..macar tancuri construite dupa anii 70…lasati-l sa se odihneasca in pace oameni buni…

 • E ieftin de operat si simplu de reparat. Si vice-versa. Pe un strung bun se pot face cam toate piesele de schimb de care are nevoie, fier si cauciuc sa fie.
  Cata vreme e mai ieftin chitul decat blindajul Chobham si cata vreme rugina inca nu a trecut prin blindaj…le vom mai vedea

  • REZON,COANE!MAI SUNT SI ALTII SARACII CARE VOR SA SE SIMTA STAPANI IN CURTE CU BANII RAMASI DUPA PLATA DATORIILOR LUNARE
   PE ASTIA AR TREBUI SA-I VIZAM SI NOI.CA LA IMPROVIZATII SI INOVATII….AVEM O MARE LISTA DE INAINTASI DESTEPTI SI CU SUPER REZULTATE

   • @ Nemo – poti incerca si matale de dragul alor nostri ochi sa scrii cu litere mici de tipar? Nu de alta dar este foarte greu de urmarit ceea ce postezi cu toate ca este interesant….

  • Albert, ma tem ca este un curcubeu de taieri si lipiri. Eu nu am gasit altceva in afara de imaginea respectiva si chiar te rog sa ne dai un link in care sa vedem mai multe.

   Fara sa stiu mai multe decat ce am vazut la linkul tau, spun totusi ca un proiect inseamna mult-mult mai mult decat ceva autocad pus pe un site de istorie alternativa.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: