Aviaţie

Suparari bulgaro-ucrainiene

Ucrainienii de la UkrOboronProm au reușit să blocheze repararea a 15 avioane MiG-29 Fulcrum bulgărești în Rusia.

MiG-29 bulgar

Deși nu este clar dacă Rusia a acordat licența companiei ucrainiene de stat UkrOboronProm, ucrainienii s-au adresat Comisiei bulgare de Protejare a Competiției, iar plângerea acestora a dus la anularea deciziei Guvernului bulgar de a repara 15 avioane de vânătoare tip MiG-29.

La începutul acestei luni, Guvernul Bulgariei a decis să aloce circa 81 de milioane de leva pentru repararea avioanelor și comanda să fie executată de către compania rusească RSK MiG.

Acum, banii alocați se vor întoarce la buget și vor fi necesare alte 3-4 luni pentru alocarea unei sume noi.

Nu doar că nu se știe dacă rușii au dat UkrOboronProm licența de reparare, dar și capabilitatea companiei ucrainiene de a executa lucrări de calite este pusă la îndoială după ce Croația a dat UkrOboronProm în judecată pentru executarea lucrărilor de reparare a avioanelor croate MiG-21 la o calitate slabă.

UkrOboronProm încearcă în prezent să blocheze și contractul de reparare a elicopterelor bulgărești Mi-17 la Terem.

Iulian Iamandi

3 Comments

 • Amatorism ucrainean pe linie incepand cu BTRurile livrate irakului care le-a refuzat, a urmat episodul indian cu AN de care indienii s-au plans ca s-au intors din ukraina asa cum plecasera, episodul croat cu Mig-21 facut Dorel Style din aparate sh luate din lumea larga si asamblat Lego si acum, tancurile pentru o tara asiatica (imi scapa datele aici, dar stiu ca a fost o problema) si in final telenovelele bulgaresti din prezent.
  Am mai putea pune la socoteala si faptul ca ucraina nu a vrut sa vanda rusilor motoare navale pentru fregatele care ar fi ajuns la indieni. Asa este cand esti in faliment si iti permiti luxul de a anula contracte de care industria si economia ta are nevoie cand tu te scufunzi pe zi ce trece in rahat si ti-au mai ramas doar ochii afara.

  PS Mai sunt baieti care plang dupa colaborarea propusa de industria militara ucraineana anii trecuti?

  • Bre – copy/paste d-astea? de pe un site pe altul? Amatorism bre, amatorism….

   Ca sa nu mai zicem ca nu prea ai atins subiectul….
   Ucrainienii le dau la gioale rusilor, iar bulgarii sunt cei care pierd in toata afacerea asta. Si totul porneste de la asa zisa legislatie anticoruptie in care mai bine suflii in iaurt decat sa te arzi. Adica oricine poate sa depuna contestatie. O comisie analizeaza. Licitatia se repeta. Si uita asa pierzi timp si bani numai ca sa fie “transparent”. Nu va suna cunoscuta metoda? Poate ar trebuii sa o patentam.

   PS: cat despre aia care pland cu colaborarea – pai prietene, nu stiam ca Romania e asa avansata in domeniu militar si a investit asa mult in cercetare in asa fel incat sa stie:
   – sa fabrice tunuri de calibru mijlociu si mare
   – sa fabrice rachete de calibru mai mare decat 122 mm
   – sa fabrice rachete anti-tank/aeriene
   – sa fabrice senzori radar/electro-optici
   – sa fabrice motoare de MLI/tank/avion/elicopter/navale
   – sa fabrice avioane
   Dar daca pentru tine cooperarea inseamna cumpararea unor produse din Ukraina….

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: