Terestre

Sultanatul Oman ar putea cumpara tancuri sud-coreene K2 Black Panther

Compania sud-coreeană Hyundai Rotem Co. ar putea vinde 76 tancuri K2 Black Panther către Oman în cadrul unui contract în valoare de 884,6 milioane de dolari SUA. Versiunea pentru deșert a tancului K2 Black Panther a fost prezentată de Hyundai Rotem la Defense Exhibition DX Korea în luna Septembrie a acestui an.

K2 Black Panther Desert

K2 Black Panther Desert

Conform surselor din industrie, în luna Iulie Hyundai Rotem a efectuat teste cu o variantă modificată pentru deșert a tancului K2 Black Panther în Oman. Versiunea modificată pentru deșert este vopsită în culori de deșert și echipată cu o copertină deasupra turelei. Tancul este echipat de asemenea și cu un sistem nou de aer condiționat cu un ventilator montat în partea din dreapta a turelei.

Compania sud-coreeană a dezvoltat versiunea de deșert a lui K2 în câteva luni pentru a adapta tancul la condițiile de climă și praf, concentrându-se în principal pe sistemul de răcire al motorului.

Omanul a lansat o competiție pentru achiziționarea a 76 de tancuri principale de luptă, iar furnizorul va fi selectat în al doilea trimestru din anul 2019. În prezent, Omanul dispune de tancuri britanice Challenger 2 și americane M60A1/M60A3.

K2 Black Panther este o generație nouă de tanc principal de luptă (MBT) proiectat, dezvoltat și fabricat în Coreea de Sud de către compania Hyundai Rotem. K2 a fost prezentat în premieră pentru public în cadrul Defense Exhibition ADEX care a avut loc pe Aeroportul Seoul în luna Octombrie a anului 2009.

Armamentul principal al tancului K2 Black Panther este constituit dintr-un tun Rheinmetall de 120 mm/L55 lis fabricat sub licență în Coreea de Sud. Tunul este echipat cu un sistem automat de încărcare ce îi permite aprovizionarea cu proiectile chiar și atunci când blindatul se deplasează în teren denivelat.

Blindajul tancului Black Panther este de tip compozit, acesta fiind suplimentat cu un sistem de protecție activă tip ERA (Explosive Reactive Armor).

Echipajul este compus din trei membri: conductor, comandant și tunar.

K2 poate atinge o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră pe drum, putând menține viteza de 48 de kilometri pe oră în deren dificil. Blindatul poate accelera de la 0 la 32 de kilometri pe oră în 7 secunde.

Tancul K2 Black Panther este echipat cu un sistem avansat de control al tragerii (FCS) conectat la un radar în bandă milimetrică amplasat pe arcul frontal al turelei, împreună cu un sistem de telemetrie cu laser. Sistemul este capabil să descopere și să urmărească ținte specifice până la o distanță de 9,8 kilometri utilizând aparatura optică termală.

Iulian Iamandi

5 Comments

 • M-am uitat un pic sa vad cate ceva despre armata omaneza.

  Ciuadata optiune. Pana acum au mers pe tehnica grea majoritar englezeasca (FV,Chieftain,Chalelnger) si ceva de la americani. Dat fiind ca au C2 nu inteleg de ce sa ia K2 : K2 sigur nu inlocuieste C2 care este (discutabil) la fel de performant, iar daca doresc sa scape de Patton-uri nu inteleg de ce sa nu mearga in continuare pe C2, atat pentru standardizare cat si pentru ca au mai analizat o data in trecutul apropiat aceeasi situatie si atunci au gasit C2-ul cel mai aproape de ceea ce-si doresc. Iar K2 nu este favoritul daca discutam de cumparea unei simpatii/ajutor diplomatic de la tara sursa si nici nu e recunoscut ca fiind cea mai avantajoasa optiune in ceea ce priveste costul. Iar Marea Britanie este principalul partener si aliat strategic, urmata de SUA.
  Oricum sunt impresionat de ce dotare are armata lor si cat efort depun pentru echipare, alocand ~8% din PIB. Si mai impresionat de ce au la capitolul aparare aeriana. Presupun ca vor fi si primul client de MEADS ( 🙂 ), pentru ca altceva nu mai au de luat.

   • Nu stiu cat de evident dar cu siguranta posibil.

    Daca te referi la remarca ta cum ca “englezii nu mai au ce sa ofere” nu vad cum asta implica K2 ca o consecinta.

    In primul rand ma incapatanez sa cred a C2 era prima optiune, fie prin relansare de productie (ultimul produs 2008-Titan) daca este posibila varianta, fie prin transfer de la fortele regale britanice. Standardizarea cred ca are repercursiuni si asupra munitiei, unde din cate inteleg tipul tunului de la C2 limiteaza orice “impartire” cu alt MBT. Presupunand ca aceasta optiune nu exista sau nu e viabila, nu inteleg cum au sarit la K2 (sau altfel spus, judecand dupa istoricul dotarii lor , cum de data asta au ocolit partenerul si aliatul american, sau alt furnizor traditional precum Franta). M1 cred ca nu au problem de disponibilitate, Omanul nu are restrictii de acces, si poate era o inlocuire mai fireasca pentru Patton.

    Sigur K2 poate ca a surclasat toate avantajele C2/M1/AMX cu propriile avantaje, doar ca pana acum eu nu le cunosc sau nu s-au evidentiat in alte licitatii, si din cauza asta eu unul vad K2 ca pe un MBT exotic.

    • Pai ca toti ciuhabii din regiune care au fost sub “protectie” englezeasca evident ca au tras niste contracte cu englezii pe principiul continuitatii.
     Si ca mai toti ciuhabii au inceput in ultimul timp sa cumpere de la toti – ca sa fie bine sa nu fie rau…
     Englezii au inchis cascarabeta cu tancuri de ceva vreme
     https://www.dailymail.co.uk/news/article-2153031/Tank-builder-shuts-165-years-slump-orders.html
     iar C2 nu s-a remarcat a fi un tanc excelent de fiabil in desert. Apoi daca britanicii nu mai au fabrica mai greu cu mentenanta, iar numerele mici de C2 pe care le au nu justifica o continuare a “traditiei” ca oricum nu mai au de unde (titan era pod de asalt…)….
     Asa ca s-au uitat unde e cel mai bun tank din lume dupa unii si altii si au ales K2.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: