Analiza Aviaţie

Suhoi T-50 PAK-FA: ultimul prototip in montaj final

T-50, the fifth...

Sukhoi T-50 PAK-FA, the fifth…

Suhoi T-50 PAK-FA  a atras aprecieri pozitive la Bahrain Air Show, regele Bahrainului – Hamad bin Isa Al Khalifa – exprimandu-si interesul pentru avionul multirol de generatia a cincea dupa ce a vizitat standurile Suhoi, Rosboronexport si Rosvertol. Versiunea pentru export a Suhoi T-50 PAK-FA va intra in fabricatie de serie, conform planificarii, in 2020.

T-50, propunerea OKB Suhoi pentru programul PAK-FA (Prospective Airborne Complex – Frontline Aviation) a aparut pentru prima data in public cu ocazia MAKS 2011 si ar trebui sa intre oficial in dotarea VVS anul acesta.

Productia de serie va demara, conform generalului Bodnarev, comandantul Fortelor Aerospatiale, in 2017: ” Sunt suta la suta sigur ca vom finaliza programul de teste de stat anul acesta. Avionul va intra in productie de serie anul viitor. Astazi ultimul prototip, al unsprezecelea, este finalizat in proportie de 60-70 la suta”, a declarat Bodnarev in urma unei vizite la uzina de la Komsomolsk-pe-Amur.

Suhoi T-50 PAK-FA este echipat cu avionica avansata si sisteme de zbor complet digitale urmand sa devina primul avion cu tehnologie stealth ce va intra in dotarea VVS.

Suhoi T-50 PAK-FA nu e lipsit de probleme

La fel ca si americanii, rusii au cam ajuns la concluzia ca dezvoltarea unui avion cu tehnologie stealth nu e tocmai folare la ureche. Dificultatile sunt de ordin financiar, economic si tehnologic.

Observabilitatea redusa nu tine doar de alinierea unghiurilor suprafetelor portante si ale fuselajului; in ecuatie mai trebuiesc adaugate si materiale radar-absorbante si echipamente radio-electronice cu emisii reduse. In aceasta privinta, rusii (sovieticii) au fost primii care au instalat pe avioanele de vanatoare echipamente de detectie si urmarile in spectrul IR, apeland la senzori in spectrul infrarosu si pentru rachete aer-aer cu raza lunga de actiune pentru zona BVR (poate si din cauza decalajului tehnologic fata de Vest si a incapacitatii de a dezvolta echipamente radar suficient de performante).

Rusii sunt cam la acelasi nivel la care erau americanii in anii ’90 cu F-ul 22. Dupa 10 ani de dezvoltare exista doar o mana de Suhoi T-50 PAK-FA in stare de zbor. Nu au reusit inca sa puna la punct un motor care se asigure supercroaziera; mai mult, in Iunie 2014 al cincielea prototip a luat foc la sol tocmai din cauza motorului.

India, patenerul Rusiei in dezvoltarea Suhoi T-50 PAK-FA este nemultumita de intarzierile acumulate in programul de dezvoltare, precum si de cresterea costurilor, conform Business-standard. Totusi, HAL si Sukhoi au ajuns la o intelegere privind reducerea bugetului pentru T-50 PAK-FA/FGFA cu 40% de la 12 la 8 miliarde de dolari in perioada 2016-2023. Scaderea fluxului financiar ar putea avea ca urmare directa intarzieri in procesul de dezvoltare si fabricatie a Suhoi T-50 PAK-FA.

Rusii par sa-si permita din ce in ce mai putin sustinerea programului. Sanctiunile economice impuse de Vest dupa anexarea Crimeei si implicarea in conflictul din Ukraina au afectat serios bugetul Rusiei. Aceleasi sanctiuni au intrerupt fluxul de tehnologii vestice cu dubla utilizare, civila si militara, catre Moscova. Aceste tehnologii ar fi fost mai mult decat utile in dezvoltarea avionului rusesc de generatia a cincea. Scaderea necontrolata a pretului petrolului a afectat economia rusa puternic bazata pe exportul de resurse.

Toti acesti factori au dus la o reducere a numarului de Suhoi T-50 PAK-FA ce vor fi achizitionate pana in 2020 de la 60, cate erau planificate initial, la 12, conform unei declaratii date de Yuri Borisov, adjuctul Ministrului Apararii, in Martie 2015.

Via:
RIA

Marius Constantin

50 Comments

 • Catre autor doua intrebari concrete,
  1.enumarati dc se poate mai concret ce tehnologii vestice cu dubla utilizare au fost oprite dupa introducerea sanctiunilor vestice,
  2. ce tehnologii vestice cu dubla utilizare primeau rusii pentru programul T 50 inainte de sanctiuni?
  Multumesc.

  • Masini unelte si CNC-uri, componente si tehnologii IT, tehnologii pentru fabricatia afisajelor multifunctionale si a senzorilor… cam asta ar fi ce-mi trece acum prin minte

    • Deductii logice mai mult: fotografii din KNAAPO cu utilaje si CNC-uri nemtesti, ceva contracte cu britanicii pentru utilarea navelor aflate in constructie pentru marina rusa, fotografii cu SU-30 cu stele rosii si LDP frantuzesti acrosate… nimic deosebit. Sigur, e foarte probabil sa ma insel.

      • Pana si tancurile rusesti aveau nevoie de tehnica SAGEM (franceza),dupa embargoul UE au apelat la turci (Aselsan),acum sunt in pom.Dar ce sa stie propagandistii rosii,pt ei piticul rusesc e cel mai puternic pitic.

   • Colaborarea merge mai departe si destul de fructuos pentru Masini unelte si CNC-uri mai ales cu Germania Corea S, Japonia, Taivan au inceput chear sa deschida linii de ansamblare in Rusia.
    Componente si tehnologii IT, tehnologii pentru fabricatia afisajelor multifunctionale si a senzorilor o parte le dezvolta ei dar l-a fel au colaborare ff buna cu tarile din asia-pacific Taivan, Singapur, Malaezia China etc…aici rusii singuri au luat decizia de a stopa colaborarea cu tarile din occident.
    Tehnologii sensibele oricum rusii nu primeau de la vest sau dc primeau, primeau ceva depasit.
    Oricum multumesc mult pentru raspuns si articol.

   • Ca o curiozitate, acum mai mult timp citeam o analiza poloneza despre situatia programului PAK-FA dupa izbucnirea crizei din Ucraina.

    Printre alte aspecte era contorizat numarul de stiri despre PAK-FA.

    Dupa anexarea Crimeei, frecventa stirilor legate de PAK-FA a scazut brusc, crescand exponential stirile legate de familia Flanker.

    Poate este doar o coincidenta sau poate ca nu, insa este cel putin interesant.

    • De cand a venit noul ministru Soigu, a scazut brusc publicitatea in mass media pentru ff multe proecte…..Unele sisteme de arme in momentul de fata se testeaza si au intrat in serie dar opinia publica nu stie nimic despre ele….
     De exemplul S500 deja anul acesta este asteptat sa apara in armata, dar despre carecteristicele sale, testarea rachetelor pentru acest sistem aproape nimic…..

 • “In aceasta privinta, rusii (sovieticii) au fost primii care au instalat pe avioanele de vanatoare echipamente de detectie si urmarile in spectrul IR, apeland la senzori in spectrul infrarosu si pentru rachete aer-aer cu raza lunga de actiune pentru zona BVR ”

  Asta este un mit perpetuat aiurea. F-102, F-8, F-4 aveau echipament de detectie IR.
  La rusi au aparut doar tarziu la unele Mig-23.
  Motivarea la rusi era ca radarele lor aveau probleme cu tintele care se departau de avionul de interceptie. Cauzau multe error de Ranging. IR au zis ca le ofera o sansa de interceptie mai buna .
  De asemenea un alt mit perpetuat este cel cu lansarea in pereche de o racheta Radar ghidata si una in IR. Avionele rusesti pina in 90’s nu aveau electronica care sa fie in stare sa faca diferete de pe rachetele de pe partea stanga si de pe partea dreapta 🙂 – Nu suportau incarcatura asimetrica. Daca lansau IR + Radar era doar din 2 avioane diferite.

  Iar rachete cu cap IR AIM-4 ajunsa in depozitele aviatiei US 1956.

  • Just, din graba n-am mai adaugat in text “de mare putere”. Despre rachete ai perfecta dreptate (cel putin pentru MiG-ul 23 trebuiau inlocuite la sol blocuri electronice care sa-i permita sa lanseze R-23 IR sau RF, dupa caz). Ma refeream la rachete BVR ghidate IR (R-23/24 T si R-27T astea fiind mai aproape de “era noastra”) nu la cele WVR. Sa nu uitam totusi ca K-13 a fost inspirat ( 😀 ) din AIM-9 SIdewinder.

  • Rusii s-au dezvoltat si se dezvolta puternic, gratie furtului de tehnologie practicat de SVR si GRU.Sigur ca rusii au avut si au minti sclipitoare inclusiv in industria aeronatica insa lipsa unor tehnologii nu le permite acestora sa ajunga acolo unde ajung occidentalii.Foarte multi specialisti rusi au emigrat in occcident dupa colapsul URSS.Daca lumea asta ar fi buna, asa cum ar trebui, ce tehnologie aerospatiala ar fi realizata impreuna de catre occidentali si rusi.

   • Domnul Snouden, a clarificat care e situatia cu spionajul industrial l-a nivel global.
    Mea placut cum americanii spionau aliatul iubit Germania, constructorii auto, bursa din Franckurt etc….
    Cine se intereseaza de spionaj sa asculte interviurile lui Snouden sunt superi tari.

    • Preferăm un le Carré. Cel puţin acolo suntem siguri de ficţiune.
     Felicitări pentru anul excepţional în economie la 78ruble un dolar. Certifica încrederea în piaţa rusească. Dacă ieri te puteai şterge la fund cu 3 ruble, acum îţi trebuie 7 (cam atât costă o hârtie igienică). Apreciem şi compactarea în minus cu 7,8% a economiei, vazut invers graficul arata chiar bine pentru voi.

     • Economia a scazut cu 3,7% in 2015. Somajul e 5,4%, de foame nu se moare in Rusia dar dc te acult pe tine, Blomberg, Stratfor, CNN, BBC, etc e sfarsitul lumii….Foloseste ochelarii curatii bine. Rubla s-a devalorizat intradevar dar team mai explicat ca hartia de c…at se face din lemn rusesc, mancarea la fel, etc nu se inporta pe valuta ca sa creasca pretul. Asa ca nu te agita degeaba.
      Apropo Tiriac acum 2 ani in Romania cand era intrebat ce ar face ca sa dezvolte economia romaneasca spunea ca ar devaloriza masiv leul romanesc ca producatorii romani sa supravetuiasca si sa se dezvolte, sa exporte.
      Deocamdata Rusia nu o sa crape are rezerve dar altii vor crapa inaintea ei. Sa ai ochelarii pregatiti sa urmaresti evenimentele…..

      • bre… inflatia ca instrumet economic a fost considerat ca solutie timpita si de avarie pina si de idologii stingisti de tip keynesian.

       dar consumati-va rezervele ca doar de asta sunteti in stare.

       iar tiriac de cite ori are o datorie spera ca sa scada leul, dar pina la urma e doar un sportiv si nu economist.

       • De ce fugi l-a inflatie parca era vb de scaderea economica PIB? Ziceai ca a scazut cu 7,8%? Vezi ca minti…
        Despre Tiriac unde e el si unde esti tu e o diferenta prefer sa-i ascult parerea lui nu te supara.

        • parerea lui tiriac conteaza cat sunt interesele sale si volumul afacerii in ordine invers proportionala
         adica ..el o sa-ti spuna o “parere” buna ptr afacerile sale
         daca stii economie si gandesti cu capul..nu ai nevoie de parerile nimanui ci urmaresti cursul firesc
         si apropo economia nu are un curs prestabiit valabil in orice context
         o masura buna intr-un context dat poate fi benefica ..aplicata in altul poate nu
         nu stiu cum o fi in rusia de bine ..dar nici voi nu puteti dormi de grija monolitului..ue

 • Acum mai mult de un an jumatate chiar doi apreciam si eu si Stelian ca mai e mult pana departe….pentru Su T 50 PAK FA – rusii pur si simplu au tehnologii prea noi si inca necoapte pe un supersonic foarte ambitios.
  2018 in aceste situatii este o tinta ambitioasa dar mult ami realist este ca primul Su T 50 PAK FA rebotezat si operational sa apara prin 2020-2022.
  Intre timp nici F 35-ul nu o duce prea bine cazand cu brio anumite componente sau teste in calificari. Cu toate aceste neajunsuri sontac , sontac pare mai aproape de a deveni operational in realitate si nu doar pe hartie.

 • Cred ca avionul acesta este o mare problema a NATO – o Rusie prea slaba se va orienta spre China de aici putand ajunge tehnologie vestica copiata si mai ieftina cu limitarile de rigoare dar si invers – Dragonul Asiei va primi acces nesperat la tehnologii mult prea noi si avansate via Rusia ( Radare, motoare de generatie noua mai performante pentru supersonicele J 20 si J 31….
  Deci este o echilibristica foarte interesanta in tot ceea ce trebuie NATO si USA sa faca atat diplomatic cat si economic…
  Sa nu uitam ca acum un smartphone are putere de calcul mult mai buna decat foarte multe computere de acum 14-18 ani.
  Majoritatea smartphone-urilor se fabrica ghici unde….China….deci pana una alta din Vest se scurge si asa tehnologie, la soft rusii se pricep as spune peste medie…au suficiente produse cu care ies pe piata.
  Deci sa vedem din punct de vedere tehnologic ce le sta in cale ca sa constuiasca avionul stealth?
  1. Motoare
  2. Tehnologii noi de asamblare finala
  3. CNC-uri care pana la urma pot veni si via China…..
  4. PCB multilayer…la o adica au cel putin tehnologia de care a beneficiat USA acum 15 ani… si care acum este disponibila in automotive si in industria IT.

  Deci este doar o chestiune de timp si bani…..vor veni vremuri interesante…

  • 4. PCB Multilayer fabrica chinezii de absolut toate felurile, deci daca au nevoie de asa ceva, pot procura utilaje din China fara nici o problema.

   Dar China si Rusia nu cred ca pot fi prieteni niciodata. Nu pe bune. Eventual o scurta colaborare bazata pe interese.

   • Rusia s-a intors cu fata spre spatiul Asia -Pacific aste deja e o certitudine..
    De aici si disperarea si isteria vestului cu vizite ale inaltilor oficiali de la Departament de stat, ministri de externe, sefi de stat, la cremlin, telefoane interminabile la MAE rus din partea cancelariilor occidentale.
    Referitor l-a T50 tin sa va anunt ca toate componentele, piesele etc 100% sunt produse pe teritoriul Federatiei de rusi sau in parteneriat cu producatori din Spatiul Asia-Pacific.
    La cele 11 avioane T50 fabricate piese de inport nu au!!!

    • “Rusia s-a intors cu fata spre spatiul Asia -Pacific ”
     geografic erati in arealul ala.. daca de abia acum vedeti asta :))))))))))))))))

     “La cele 11 avioane T50 fabricate piese de inport nu au!!!”
     ura… felicitari, 11 avioane produse doar intern dupa atitia ani de la destramarea urss e o realizare.

     • Pai normal ca acolo e viitorul ce ai vrea sa faca cu occidentul care este in cadere libera, se vede cu ochiul liber. Dar pe tine tot Rusia te face sa nu dormi noaptea.
      Teau ramas apucaturile de dominare a occidentului, de inpunere a vointei la tot globul. Uite ca nu mai pot sa inpuna vointa la tot globul, pe hartie cu agentii de rating cumparate, cu cifre stau bine dar real practic sunt terminati.
      Din acest motiv Putin a refuzat si invitatia de a vizita forum economic de la Davos, Conferinta de l-a Miunhen din acest an, nu-i mai intereseaza, au alte prioritati. Au prea mari dureri de cap cu Europa, multe mofturi, dorinte, invataturi roluri profesor-elev sau saturat.
      Acum l-a ei prioritatea nr 1 e Spatiul Asia Pacific , occidentul a trecut pe planul 2, dar e bine, nu asta ati vrut fiind o tara asiatica se integreaza in asia. Cu ei colaborarea se dezvolta in momentul de fata pe toate planurile ocolo e viitorul economic etc…Din pacate pentru Europa, rusii o lasa sa fearba in sucul ei. Spatiul economic comun de la LiSABONA-VLADIVOSTOC nu se va mai realiza.
      Europa are u7n viitor din pacate super tare, evenimentele ce urmeaza vor fi catostrofale pentru monolitul din UE.

      • pai pa… ma. stai acolo. nu inteleg de ce tot insisti sa dai pe aici.
       oricum vad ca e naspa aici dupa parerea ta asa ca stai tu la tine sa te balacesti in lapte si miere. dar iti recomand sa iti convertesti rubla in dolari si sa o ti la saltea si nu in banca.

       • Ai instincte de tata, vii cu recomandari, parca faci parte din comitetul de bloc, nu am rate l-a banca am casa si apartament chear si in Bucuresti. Circul, calatoresc, in lume, dc doresc ma mut unde vreau eu dar D-stra stimabile plateste rata la banca si datoria statului roman catre camatarii globali.
        Asta din pacate ai ajuns sa faci si sa dai sfaturi financiare. Tinele pentru tine ca sunt extrem de pretioase…..

         • Pe mine ma deranjaza mai tare modul de inpozitare a proprietatilor din Bucuresti.
          Banii pe care ii platesc ca inpozit pe proprietate si cum sunt furati de primarie si cheltuiti pe tot felul de contracte dubioase.
          Nu sunt bogat, fac parte din patura sociala medie, milioane de $ nu am. Dar nici rate l-a banci nu am. Sunt un om liber. Si asa ar trebui sa fie toti romanii nu robi l-a camatari din banci in aceasta colonie.

          • Sa vina domne` Sberbanku` in Romania sa luam de la ei ca nu sunt camatari. Si sa mai vindem si ce mai avem prin tara tot rusilor, ca la Lukoil nici nu s-a furat, la ALRO la fel, Mechel face milioane de tone de otel in Romania (pardon – fier vechi)….
           Ura, ura, ura….
           Poate totusi isi aduc aminte sa inapoieze ceva tezaur, si sa nu mai ameninte orice rogojina ca vine cu bombardieru`…. democracy style….

    • @iu, ia sa vad daca stii in ce software e proiectat T-50? La fel ca si platforma Armata. Iti dau un “hint”, civilul Suhoi SuperJet e proiectat in acelasi software. Si cine face softul respectiv. Desigur, totul a fost planificat.

     • Vezi numai ca de exemplu Catia, care e folosit si de Beoing, si de Dessault si de BAE e bazat pe proiectul open source Open Cascade, preluat de Dessault, proiect in care rusii au avut o contributie majora. Deci nu stiu daca poti vorbi de softuri facute exclusiv in vest din moment ce sunt bazate pe tehnologii open source la care au contribuit major si rusii:

      https://en.wikipedia.org/wiki/CATIA
      https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Cascade
      https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Cascade_Technology

      Key people: Mikhail Kazakov
      Number of locations
      3 sites: Head office in Guyancourt (France), offices in Lyon (France) and Nizhny Novgorod (Russia)

      • Deci vbim de o tehnologie de grafica 3D care e open source si e implementata in gigantul CATIA si la care au contribuit si rusii. Sa fie sanatosi, asta nu-i face parteneri la restul programului care nu e deloc open source. CATIA e mult mai mult decat un program de grafica.
       Si oricum n-are relevanta, programele sus mentionate (PAK-FA, Flankerele tarzii, Armata) sunt proiectate sub Siemens NX, fostul Unigraphics creat de Mc Donnell Douglas si cumparat acu cativa ani de Siemens dar ramas cu tot cu arme si bagaje in Texas, adica SUA.
       Rusii n-au propriu-zis la ora asta nici un program competitiv de CAD/CAM/CAE/PLM (decat daca au vreunul la secret) si nici procesoare grafice de putere, samd.
       Nu-s informatician si nush ce crocobauri au lasat aia (producatorii softului) sau nu in softurile astea de proiectare dar stiu ca au comunicare duplex cu producatorul mai mereu si am mai auzit ca e naspa sa ramai fara suport daca esti implicat intr-un program serios.

   • Nu cred ca va veni Sberbankul in tara, peata bancara e ocupata, de banci nu romanesti care au fost terminate.
    Despre Lukoil dc au furat sa plateasca.
    ALRO parimise deocamdata merge.
    Mechel sunt niste banditi au probleme si in Rusia o iau permanent in freza de la guvern. au facut si acolo manarii.
    Cu tezaurul din pacate nu va fi returnat asta e realitatea….nai ce sa faci Mihai. Mai poti cede negocia cu ei 100 sau 1000 ani rezultatul va fi acelas.
    Cu Rogozin care are o limba lunga a dat aceasta declaratie cand Romania a inchis culuarul de zbor pentru o delegatie oficiala rusa…
    Ca raspuns noi nu mai putem sa zburam cu Tarom in China prin Rusia, acum traseul e prin orientul mijlociu, ce am obtinut prin aceasta miscare eu nu stiu?!
    Si mai departe totmai mult nu deschid subiectul…ca e discutie lunga

    • Pai zi prietene ca rusii sunt camatari estici, un pic mai inapoiati ca aia vestici. Si daca e ceva – dau cu bomba sa moara mama.
     Ia sa dam si noi declaratii d-astea ca vrem bombe nucleare pe teritoriu sa vezi ce-ti sar rusii ca arsi.

     • Astai capitalismul nu asta s-a vrut. Bancherii vestici, estici care vrei tu au ajuns sa fie ca niste fiare, nu au mama nu au tata.
      Referitor la bombe nucleare in Romania asta ne mai lipsea, ne ajunge scutul care dupa mine in viitor in loc sa ne ajute mai tare ne va incurca. Asta e parerea mea. Incet devenim tinte, fereste Domnul poate si camp de batalie in viitor 3-5 ani…

      • Pai in sfarsit prietene o zici pe a buna, mai nuantat asa, cica de bancheri, ca toate alealate firme rusesti vin sa elibereze poporu` roman de “stapanii” capitalisti…
       Rusia intotdeauna ne-a avut ca tinta, cel putin de prin WW2, asa ca nu e ceva nou. Ti se pare tie ca romanii au fost vreodata mari simpatizanti ai rusilor?
       Acum avem norocul sa fim in aceeasi curte cu baietii mai mari care si-au pus jucariile p-acilea si or avea de gand sa le si apere, ca nu mergem noi peste rus, vine rusu` peste noi.
       In 3-5 ani ne mai carpim cat de cat cu armament, vedem daca se mai gandeste rogozina sa vina cu bombardieru` sovietic sau nu…

       • nu te grabi…la scara istorica ce se intampla acum e nesemnificativ,aliante parese de nedesfacut s-au destramat intr-o clipa in istoria milenara a Europei..baietii tai mari erau mici acum 100 de ani iar peste inca 100 o sa vina altii in locul lor.Ne place sau nu Rusia e o mare putere,a fost si acum 100 si 200 de ani populatia,resursele,teritoriul,traditiile in stiinta si invatamant o vor ajuta sa ramana..imi amintesc profetiile din anii 90 ale vocii americii despre destramarea Rusiei..

        • Si englezii erau tari acum 100 de ani si controlau destul din glob, si acum sunt mai mici…
         Rusia e o mare putere ca are bomba, asa si pakistanezii…
         Mare putere acum 200-100 de ani nu prea, ca nu americanii au vandut Alaska, ci rusii, iar prin WW2, tot baietii aia de mare putere luau in “leasing” armament de ma americani si englezi…
         Si pana la urma n-am auzit de vastele comunitati americane in Rusia, invers da.
         Aia cu teritoriu e valabila, dar sa vedem pt cat timp, nu de alta da` China pare ca are vrea sa se extinda… poate de aia o trag rusii cu Artica, s-or muta mai la nord….
         Stiinta si invatamant? hmmm… Or fi bre mai hi-tech decat aialalti si nu stim

       • Eu stiu sigur ca rusii in romania nu se vor baga dc nu vor fi provocati.
        Romanii sunt pentru ei un popor latin ostil in proportie de 70-80% . Dar tarile din jurul Romaniei dau semne directe si indirecte ca vor in viitorul nu prea indepartat sa schimbe tabara.
        Sa nu ramanem singuri in zona sa aparam interesele marelui aliat in viitor….
        Referitor la achizitii sunt ff sceptic au efect mai mult psihologic…
        te salut

        • Pt rusnaci orice e provocare, deci vorbe-n vant.
         Tarile din jurul Romaniei (recte care sunt de partea vesticilor) nu vor schimba tabara. Ti se pare ca Ucraina se va alatura Rusiei?
         Ca Bulgaria, dupa ce a interzis intrarea in spatiu aerian a lu` nea ala cu bombardieru`, a reziliat contractu` cu teava de gaze si isi face revizia avioanelor sovietice in Polonia vrea din nou cu rusii?
         Ti se pare tie ca nea Orban ala e pregatit pt izolare politico economica de dragul a ceva?
         Serbii saracii au de ales intre est si est cu v, oricum nu prea au ce face intre atatea tari aliniata posibil contrar…
         Bre – nu te-ai prins ca interesele noastre si ale aliatului sunt aceleasi? ca cica de aia se cheama alianta….

         Achizitiile sunt bine venite, nu au rol sa inspaimante rusu` da` sa-i puna neuronu` la munca (atunci cand nu e euforic de vodca), sa cugete daca vrea sa ne viziteze sau nu. Apoi daca zici ca si o racheta din cinci arunca in aer un tanc , o sa fie destul fier vechi pe campuri…

 • care gasiti poze cu ultimul zburabil, poate le puneti aici
  Au integrat motorul in fuselaj ? sau inca sunt tot cu versiunea aia de pe su35S care e mai subtire si pusa in nacele ca la avionul-donor ?

 • Mihai scriu mai jos,
  “leasing” armament rusii lau platit in aur si platina. Au platit la el chear si dupa razboi.
  Referitor l-a chinezi care vor sa se extinda in Nord sunt pure inventii care vad ca circula de multi ani in mass media din Romania. Nu stiu care e telul???
  Ei prefera sudul unde e caldura. Am mai scris am vizitat Rusia si chinezi in Omsk, Habarovsk, Novosibirsk, etc nu am vazut cum vad la noi la Dragonul Rosu sau comunitatile de chinezi din Canada si UE.
  Nordul Rusiei nu era acoperit de Baze si sisteme AA care au fost distruse odata cu caderea URSS, rusii pur si simplul in momentul de fata revin si reconstruesc si iau iarasi sub control de facto acest spatiu care lau abondonat in trecut.
  A,m vizitat si SUA si vreau sa-ti spun ca i n veata mea nu am vazut atata meksicani si afroamericani, te astepti sa vezi america care se arata la televizor dar vezi ce sa mai sudiul cu coasta de Est e Africa tata dc nu ai masina esti terminat. Auzi ff multa spaniola nu engleza, ff multi oameni ai strazii unii zic ca homless sunt in jur de 25-30 milione de oameni.
  Nu te supara dar nu dau Rusia pe SUA chear nici Romania noastra, au sistem medical bun, drumuri bune, etc dar cu baetii din mecsica si cu negri care se inmultesc ca sobolanii nu vreau sa stau. FF multi oameni stau in puscarii cica sunt primii pe glob la numar. Albii din SUA in 20-30 de ani o sa ajunga o minoritate. Sa vezi atunci distractie cu administratie formata exclusiv din afroamericani can Africa de Sud unde nu mai poti sa stai!
  Referitor l-a comunitatea de rusi din SUA o parte din ei au inceput sa se intoarca acasa dar majoritatea nu o pot face din simplu motiv ca au luat rata la banca seau cumparat ca disperatii case.
  Acum casele au scazut ca pret l-a jumatate dupa criza din 2008 iar ratele trebuie platite mai departe. Au o mare parte din ei o veata de calvar…
  Referitor l-a comunitatea de americani din Rusia da intradevar e mica e formata din oameni de afaceri si chear din fermieri dar vreau sa-ti spun ca creste de la an la an.
  FF multi din ei oameni albi si din UE (nu sunt rasist) se muta in Rusia iasi deschid afaceri prind radacini. Ei isi pastreaza cetatania SUA sau a tarilor din UE dar se muta si stau in Rusia.
  Cu invatamantul care rusii il critica ff tare, cica nu este Ok, dar dupa mine stau destul de bine chear dc reitingurile universitare globale stim de cine sunt facute si cu ce scop..

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: