Geopolitica

SUA iau in considerare furnizarea de echipament letal catre Ucraina

HMMWV TOW Platinum Lynx 15-02

HMMWV TOW

Într-o zi frumoasă, cu multe explozii, foc şi fum, războiul hibrid din Ucraina va lăsa locul unui conflict mai straşnic.

Însă cum un război pe faţă NATO vs. Rusia încă n-are să iasă, cel mai probabil vom putea da like liniştiţi unei înfruntări cu perdea, tip proxy.

Nu pot pune încă degetul pe o filă din calendar, dar semne bune anul are: în dulcele stil clasic, războiul telecomandaţilor îşi desfăşoară deja primele mutări prin pregătirea luptătorilor ucrainieni de către consilieri NATO, nu numai a insurgenţilor pro-ruşi de către multiplicatorii de forţe care pe sub hainele de airsoft poartă celebrul tricou cu dungi orizontale.

De amu’, se va încerca înclinarea puternică a balanţei pentru fiecare din părţi – mişcare ambalată sub forma nevoii de echilibrare a… Dar staniolul deja ne-a fost îndesat între dinţi de către psyopşii fiecărui jucător major.

HMMWV TOW

HMMWV TOW

Dincolo de filozofeniile dimineţii, povestea proaspătă vine de la americani.

Mai multe publicaţii anunţă că Statele Unite ale Americii ar putea lua în considerare furnizarea de echipament letal Ucrainei.

Cu mai multă sau mai puţină vigoare, vestea a început să se răspândească la modul alarmist.

Nu văd unde ar fi supriza. Trebuie să se întâmple asta. Mai greu e de ne-anticipat.

Încălcarea înţelegerii de la Geneva, realizată în primăvara anului trecut, ar deschide însă Rusiei calea spre o implicare mult mai de temut.

Pass the popcorn, urmează un proxy war de toată frumuseţea.

 

– Iulian Iamandi –

 

 

15 Comments

 • Sa nu intoarca MIG-urile sau tancurile rusesti cu frana de mana pe la Chisinau, in cursa lor catre cotropirea ‘fascistilor’ ucraineni, ca atunci nu-mi mai place sa vizionez filmul asta. Devine prea periculos de privit fara sa afecteze corason-ul romanesc! Sa speram ca nu se vor precipita prea rau treburile prin vecini, dar la cum se misca treburile nu prea vad altceva. Ieri liderii separatistilor anuntau ca vor mobiliza 100 de mii de soldati pentru ofensiva de primavara, iar Ucraina a declarat mobilizarea generala si incepe sa opreasca iesirile din tara ale barbatilor apti medical pentru razboi. Asta e pretextul ideal pentru excaladarea confruntarii, de ambele parti. 100.000 de rebeli….ma indoiesc. Poate de soldati rusi travestiti in tablagii de la Donetsk care tocmai s-au apucat de sala si de airsoft. 🙂 PEACE!

 • “primavara araba” -esuata,in Iraq-Siria ia nastere un monstru-ISIS,in Ucraina amaratii spera la o viata europeana si au parte de mobilizare la razboi,UE incepe sa se clatine serios,deci ??

  • Nu iti fie frica UE nu se va clatina cum cred unii – acum vor avea cei din UE pretextul perfect sa se inarmeze si sa investeasca mai mult in cercetarea militara.
   Nemtii popor pacifist cum ii stii o sa se inarmeze just in case si cum astia au capacitate industriala foarte mica la ora actuala o sa fie ajutati de “fratii” frantuzi si britishi chiar cu pretul cresterii deficitului. – Oricum e mai profitabil decat sa dai banii Greciei si dupa aia sa te tot targui cu ei.
   Deci UE va avea o forta militara in urmatorii 10 ani mult mai inchegata decat acum – treaba care ramane cu semnul intrebarii este daca noi vom fi sau nu in ea.

   • Scuma-ma Marius,dar cred ca n-ai inteles.Cineva la butoane face strategii falimentare:nu grecii sunt vinovati,ci aceia care au gandit ceva de genul voi ocupati-va de turism si eventual agricultura, ca noi suntem destepti si stim sa facem industria.La fel patesc si cele 5-6 state foste comuniste membre UE,parca “le-a zburat”cineva din cap cele cateva competente industriale care le aveau.Polonia interbelica a facut si avioane de pasageri cu marca proprie PZL,acum…

    • @ Albert- eu cred ca cel mai simplu este sa dai vina pe altii pentru incometenta ta sau a noastra ca stat…Nimeni nu i-a spus Greciei imprumutati-va pana nu mai puteti plati datoriile, nimeni nu le-a spus sa aiba sistemul fiscal de natura pe care il au acum, nimeni nu le-a impus ca sa aiba milionul de bugetari si sa aiba un Fisc asa permisiv astfel incat nimeni sa nu plateasca taxele.
     Asa si cu tarile din UE foste comuniste, unele se misca mai vioi, altele se misca mult mai greu din cauza conducatorilor si din cauza lipsei de viziune interna in primul rand.

     • Ai citit ”Confesiunile unui asasin economic”? Grecia a fost asasinata prin supraindatorare. Ca le-au mituit politicienii sau ca i-au prostit ca pe noi ca odata creditele luate rata va fi la fel, asta e alta problema. Cand cei ce te imprumuta stapinesc si crizele care iti modifica rata in sus, numai ignorantii pot spune ca vina este a grecilor. Aceleasi tampenii se intampla la fiecare criza a capitalismului si aceiasi papusari devin tot mai bogati. Iar apoi, fiindca ei sunt proprietarii a toata presa mondiala, urla ca Grecia a fost proasta. Cum de nici un contract de imprumut din lume nu prevede ca riscul de piata sa fie suportat egal de imprumutator si de imprumutat? Cum de la toate contractele doar imprumutatul suporta toate riscurile? Cum de toate legile sunt date ca toti joaca dupa reguli capitaliste in afara de banci? Sunt si politicienii din Grecia si Romania incompetenti si tradatori, dar si ”civilizatorii” nostrii stau prost cu moralitatea economica. O sa spui ca in politica internationala moralitatea nu conteaza. Pentru tarile mici este esentiala. Daca ma vrei de aliat, atunci nu imi fi mai dusman ca dusmanul.

      • @ Drasius – faptul ca un popor voteaza pe X sau Y este simpla treaba a acelui popor, faptul ca in majoritatea tarilor se preda 1 an de economie si ala cam tarziu in liceu si populatia nu are habar de principiile economice de baza ii face pe acei politicieni vinovati pentru inapoierea natiunii lor. Asta se cam intampla in Grecia dar si in Romania – observi paralele?
       Hai totusi sa ramnem la subiectul articolului ” USA va inarma Ukraina?!” Oare ONU mai are vreun sens?! Oare nu este doar un bau-bau pentru cei fara colti si gheare?

     • http://gandeste.org/politica/acuzatii-grave-de-tradare-nationala-basescu-si-bnr-au-falsificat-impreuna-cu-jeffrey-franks-datele-macroeconomice-pentru-a-se-realiza-acordul-cu-fmi/20879

      “Regimul Băsescu a falsificat PIB-ul României în beneficiul FMI
      Prima dintre ele conține informația explozivă cu potențial nuclear potrivit căreia președintele, guvernul, BNR și șeful delegației FMI la București au falsificat controlat datele economice ale țării, în frunte cu PIB-ul, care a fost subapreciat cu 20% pentru a se justifica contractarea unor noi împrumuturi de la FMI.

      Extras din declarația lui Stan:
      ”Puterea de la Bucureşti este cel puţin complice la o manoperă sistemică de falsificare a indicatorilor macroeconomici, care a împins la decizii politice greşite, ale căror efecte sunt trădarea de ţară, în varianta subminării economice şi a ştirbirii suveranităţii şi independenţei politice, urmare a aservirii faţă de organizaţii străine.
      Aceasta subevaluare a datelor economiei reale a fost necesară pentru a se demonstra, pe bază de date false, că România are nevoie de împrumuturi internaţionale.”

      O fi adevarat, n-o fi adevarat? Culmea e ca pe oriunde se baga FMI & Friends se lasa cu taiat la fier vechi toata industria si cu indatorare excesiva si apoi faliment. Cam mare coincidenta.
      Acu nu zic ca putea face asta fara cozile lor de topor si pe care ii votam cand pe unii cand pe altii, dare si asta o cruda realitate…

      • Daca se poate dovedi implicarea FMI in aceasta treaba murdara, cred ca ar fi cel mai bine pentru noi sa le spune PAS la platirea datoriei.
       Dar cine sa faca asta, neamtul, tiganul…. ca pe niciunul nu-ti poti pune baza iar cei din spatele lor…pfff in ce tara traim

 • Rolul nostru de pana acum a fost de participarea la exercitii multinationale in Ucraina, ca altceva nu e okay sa facem de capul nostru.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: