Armata Romana Diverse Fortele Aeriene Fortele Terestre

SUA au oprit livrarea elicopterelor AH-1Z catre Pakistan

Potrivit publicatiei Air forces Monthly Statele Unite au anulat procesul de livrare catre Pakistan a 12 elicoptere de atac AH-1Z Viper. Desi, conform graficului de livrari stabilit anterior, transferul elicopterelor catre Pakistan ar fi trebuit sa inceapa in luna August, toate cele 12 AH-1Z au fost alocate Bazei 309 a Fortelor Aeriene (309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group – AMARG) unde urmeaza a fi stocate temporar.

AH-1Z Viper

AH-1Z Viper

Guvernul Statelor Unite a luat in Ianuarie 2018 decizia de a suspenda asistenta militara acordata Pakistanului, principalul motiv fiind lipsa de actiune a pakistanezilor impotriva talibanilor si a gruparilor radicale islamiste ce actioneaza in zona granitei comune cu Afganistanul. In Septembrie 2018 Departamentul Apararii a confirmat ca cei 300 milioande de dolari alocati Pakistanului ca ajutor militar in anul fiscal 2018 au fost blocati, fondurile urmand a fi realocate  si utilizate in alte scopuri.

Livrarea celor 12 elicoptere de atac AH-1Z Viper ar fi trebuit finantata tocmai din aceste fonduri destinate ajutorului militar.

Pakistanul a devenit de facto primul client extern pentru AH-1Z in Aprilie 2015 odata cu publicarea unei notificari a DSCA catre Congres. Potrivit notificarii, potentiala vanzare catre Pakistan ar fi cuprins 15 Elicoptere AH-1Z si o mie de rachete Hellfire, pentru un cost total de 952 milioane de dolari (distribuiti intre MDE – Major Defense Equipment in valoare de 645 milioane de dolari si echipamente si servicii conexe valorand alte 307 milioane). In cele din urma acordul final a fost semnat pentru 12 elicoptere de atac, primele 3 fiind contractate in August 2015 iar livrarea pentru urmatoarele 9 fiind contractata in Aprilie 2016, finantarea fiind asigurata de Guvernul Statelor Unite prin fondul de ajutor militar.

Elicopterele destinate Pakistanului au fost fabricate la uzina Bell din Amarillo, Texas intre August 2017 si mijlocul anului 2018. Ca urmare a suspendarii ajutorului militar acordat Pakistanului, elicopterele destinate acestei tari (cu numere de serie cuprinse intre 786-061 si 786-072) nu au mai fost livrate fiind trecute, asa cum mentionam la inceputul articolului, in inventarul AMARG.

La inceputul acestui an, pe 27 Aprilie, DSCA a mai trimis Congresului o notificare referitoare la o potentiala vanzare a 12 elicoptere de atac de data aceasta catre Bahrain. Valoarea potentialei tranzactii ar ajunge la 911.4 milioane de dorari (490.9 milioane pentru MDE – 12 elicoptere, 2 motoare de rezerva, 14 rachete Hellfire si  56 Advance Precision Kill Weapon System II, respectiv 420.5 milioane de dolari pentru echipamente si servicii conexe).

USMC a comandat 186 elicoptere de atac AH-1Z Viper, la nivelul lunii August 2018 (cand a fost semnat cu Bell un contract cu valoare de 509 milioane de dolari pentru fabricarea a 29 AH-1Z din Lotul 15) avand inscrise in inventar 96 de exemplare. Conform graficului de livrari, ultimul AH-1Z destinat Infanteriei Marine va fi livrat in cursul anului 2022.

Transferarea celor 12 AH-1Z Viper pentru stocare in inventarul AMARG poate parea ciudata in conditiile in care elicopterele ar fi putut fi incluse in inventarul Marines.

In concluzie, noi vom semna.

Marius Constantin

 

 

4 Comments

 • Pakistanul are mari probleme cu plata datoriei externe.
  China a prins Pakistanul in proiectul “one belt, one road”, finantand si construind China Pakistan Economic Corridor dupa schema “debt trap” aplicata cu succes in Sri Lanka si Djibuti. Obiectivul Chinei este sa puna stapanire pe un port pakistanez pe care sa-l transforme intr-o baza militara.
  Sa vedem daca SUA va permite acest lucru. Va fi un meci interesant!

  http://www.eastasiaforum.org/2018/06/27/chinas-djibouti-military-base-the-first-of-many/

 • Un posibil motiv pt stocarea lor si nu transferul catre Marines, ar fi ca fiind construite pt export, au fost downgradate, neavand performantele celor pt uzul intern (pe modelul abrams-urilor pt irakieni – deasemeni ajutor militar). Zic si eu …

  • Nu cred ca poti legal sa le dai la Marines… Sunt construite pe alt contract, si poate maine guvernul se razgandeste si reia contactul cu Pakistanezii.

   In privinta Abrams, zvonurile sunt ca daca parchezi tancul pe varf de deal si-l lasi acolo cateva ore, careva tot il f..te, poate sa aiba el si un metru de DU blindaj. Aviz turcilor si sauditilor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: