Aviaţie

Su-75 Checkmate clasat in Top 10 Inovatii Aviatice

Ceea ce nu doar că pare, dar până acum nu este mai mult decât o fantezie, adică Suhoi Su-75 Checkmate, a fost clasat de către revista americană Aviation Week & Space Technology în top zece realizări militare din domeniul aviației pe anul 2021.

Suhoi Su-75 Checkmate

Suhoi Su-75 Checkmate

O fi fost un fel de advertorial?

Eh… Alte realizări interesante au fost considerate pe bună dreptate, de data aceasta, zborul de debut al dronei realizată după conceptul “loyal wingman” și prima realimentare în aer realizată de la o aeronavă cisternă fără pilot.

Checkmate “este” un avion de vânătoare ușor destinat câmpului tactic. După vorbele, pardon… propaganda, Rusiei, Su-75 va executa primul zbor în anul 2023 iar producția de seria va începe în 2025.

Cred că nici Elon Musk nu poate fi atât de optimist în asemenea date..

Și mai zic rușii că Su-75 va fi competitorul avionului american F-35 Lightning II și al celui suedez JAS-39 Gripen.

Gen. Să zic așa.

Btw, ca expert de Facebook proaspăt ștampilat așa de către colonelul avionică, ar trebui să zic ceva și despre achiziția de avioane F-16 second hand din Norvegia pentru Forțele Avionice Române. Păi nu?

Nu am citit lista de realizări din domeniul “avionic” – oricum eu sunt doar un expert de Fb, cu o fițuică online – dar cred că pe unul dintre locurile fruntașe desemnate de către prestigioasa publicație americană în care scriu cu siguranță în exclusivitate piloți, a fost înfiptă și decizia foarte bună a României de a achiziționa avioane la mâna a doua, decizie excepțional de bună în viziunea cuiva pentru că acestea costă numai 11 milioane. Nu vreo sută, sau cât o fi prețul pe bucata de F-35 Lightning II, avion comandat de către Finlanda, țară cu un PIB cât a României.

Știți ce zice fițuicarul de mine? Zice că România merită tot ce e mai bun. Pentru că este țara mea, Patria mea, bucata mea de pământ și de cer.

Chiar nu ne permitem avioane noi, tancuri noi, arme de asalt noi, nave noi? Atunci, ăștia de ne conduc de unde dracu tot fură dacă nu există bani?

Să fim serioși și să o lăsăm jos, că măcăne și râde lumea de noi.

Alegere foarte bună… Parcă ne-am îmbrăca de la second hand, am mânca de la second hand și chiar am cumpărat hârtie igienică folosită anterior de către alții.

Unde-s banii României?

Unde-s, de mai bine de treizeci de ani?

Om fi noi fraieri, dar nu și proști.

Și orbi.

Și surzi.

Și muți.

Iulian Iamandi

8 Comments

 • Si pe mine ma enerveaza abordarea asta in privinta achizitiilor cand luam, aproape mereu, lucruri la care altii renunta. Si culmea este ca nu sunt nici chiar asa de ieftine raportat la ceea ce sunt. Da, un F16 de 40 de ani costa mult mai putin decat un F35 insa ramane un avion de 40 de ani care, indiferent de ce “modernizari” s-ar face, nu se va putea compara cu F35.Nu stiu cine ia deciziile astea la MAPN – pare sa fie o persoana pasionata de “istorie” care adora modelele vechi. Imi vine greu sa cred ca pentru nivelul de azi al PIB-ului ar fi fost o problema ca Romania sa investeasca 2-3 miliarde in niste avioane noi.

  • Romanua are jumatate din dotarea Finlandei macar?
   Hai sa comparam macar cum au cheltuit banii si o sa fim realisti.

 • Iulian ma bucur ca te-ai trezit din letargie, eram sigur ca asa o sa se intample inca de cand am cumparat prima escadrila de 12 F16 MLU, chiar am scris atunci, putini au inteles.
  Nu F16 este de vina ci alegerile noastre, dupa MIG 21 LanceR ne alegem cu alt avion de tranzitie…
  Intre timp ratam cu gratie fiecare achizitie care ar putea insemna si revitalizare industriala…

  • revitalizare industriala faci unde sunt oameni seriosi nu unde sunt smecheri dealde mesterul manole sa capuseze firmele cu datorii care nu ar fi existat cu o conducere sanatoasa si de aia sunt ocolite de companii ca iveco ,lockheed- martin raytheon ,gd nu o mai sa produca chiar nimic si nu e vina lor ,daca ministerul economiei nu se hotaraste ce sa faca cu taxa de smecher care trebuie platita

   • De undeva trebuie sa incepi, noi nu vrem ca sa incepem si ne multumim de fiecare data cu firmituri si second hand-uri.
    polonia a avut un plan pe care l-au dus la bun sfarsit cel putin la aviatie atunci cand au cumparat F 16 si au primit offset-ul acela mare cu care ghici ce – acum pot vinde elicoptere S 70 Black Hawk in Europa. Noi am ratat cu gratie orice oferta de acest gen si pe alea care le-am avut si pe alea pe care puteam sa le avem deoarece politicul vrea in continuare sa mentina monopolul pe industria de aparare.
    Si uite asa suntem cumparatori de second hand-uri cu banul jos si fara prea mult transfer de know how.

 • In termeni absoluti Finlanda are un Pib global cam egal cu al nostru. Si as zice ca au un teritoriu si mai greu de aparat decat al nostru. In cazul nostru se demonstreaza ca afacerea Skoda din perioada interbelica nu degeaba a avut loc la noi. Pana acum am avut multe rateuri: pustile Beretta,inlocuitoarele venerabilului Pm86 despre care nu se mai aude nimic, programul corvetelor intrat intr-un nou impas de cand francezii au cerut mai multi bani, F16 norvegiene folosite in loc de F35. Singura reusita este Patriot. Insa care este foarte putin fata de nevoi.

 • Zboară puiule….zboară 😁
  Da’ sah-mat asta exista ? Zboară ?
  Îl vor face măcar în două exemplare,să fie cu unul mai mult că Su – 57 😁🤣

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: