Aviaţie

Stridsflygdivisionen 172 – inceputul zborurilor la Red Flag

JAS 39 Gripen

JAS 39 Gripen

Astazi dupa pranz au fost programate primele zboruri ale detasamentului Stridsflygdivisionen 172 al F17 in cadrul exercitiului Red Flag. Prima iesire se desfasoara cu 6 avioane din totalul de opt, in cadrul unui exercitiu COMAO, ce reuneste intre 70 si 90 de aeronave aflate simultan in aer la un moment dat. Numarul total de aeronave participante la “Steagul Rosu” din Nevada de anul acesta este de 119, de la elicoptere de salvare pana la cisterne aeriene sau avioane de bruiaj electronic. Dintre cele 17 unitati participante grosul este asigurat de  americani (cu F-15 si F-16 precum si F-22 ale USAF sau EA-18G Growler ale Marinei). La exercitiu mai participa cate o unitate din Olanda si Singapore (ambele cu F-16), Emiratele Aerabe Unite (cu Mirage 2000) si Suedia (cu JAS 39).

Spre seara, suedezii vor executa a doua iesire a zilei, in aceeasi configuratie, de data asta zborul urmand a se prelungi mult dupa caderea intunericului, cu utilizarea echipamentelor NVG.

Pana mai apar noutati din zona exercitiului, sa vizionam un filmulete cu sosirea JAS-urilor suedeze la Nellis AFB:

Surse:

Blogul Fortelor Aeriene
Canalul de stiri al Blekinge flygflottilj F 17

Mai gasiti foto de la eveniment pe situl Nellis AFB si aici

– Marius Constantin –

5 Comments

    • au mai fost anul trecut la red flag alaska, cand zice-se ca au luat-o in bena in unele situatii de la niste eurofightere germane (a fost parca si aici pe site un articol pus parca de griffon, au pus sidewindere si pe f22 dupa asta)

      • ei, la treburile astea conteaza foarte mult si antrenamentul pilotilor si oricum sunt foarte multe misiuni pe care trebuie sa le indeplineasca, dog fighting e overrated – de fapt daca avionul “red force” trece nedetectat de inamic si isi indeplineste misiunea se considera ca a castigat punctul.

        Iar cei de pe F-22 in ultima vreme mai mult nu au zburat ca au fost tot felul de probleme si restrictii din cauza generatorului de oxigen, asa ca probabil erau mai rusty pilotii.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: