Armata Romana

Spike – saga continua, noi contracte atribuite

MLI-84M Jder si elicopter Apache

MLI-84M Jder echipat cu rachete Spike-LR

Spike revine in atenția noastră prin două noi contracte atribuite de Ministerul Apărării prin Compania Națională Romtehnica.

Astfel în data de 19.01.2016 au fost publicate pe portalul de licitații publice, e-licitatie.ro, două anunțuri de atribuire care vizează livrarea de mijloace antitanc, primul este în valoare de 18,9 milioane euro (anunt de atribuire numarul 165996/19.01.2016), iar al doilea este în valoare de 1,19 milioane euro (anunt de atribuire numarul 165995/19.01.2016), potrivit clasificarii CPV (vocabularul comun privind achizitiile), echipamentele care fac subiectul anunturilor de atribuire sunt clasificate ca rachete ghidate antitanc –35622600-6 – Rachete ghidate antitanc (Rev.2) – locul de livrare fiind Focșani iar data de atribuire 24.01.2015.

Aceste anunțuri vin la puțin timp după ce au fost făcute publice alte două contracte în valoare de 110 milioane euro tot pentru livrarea de mijloace antitanc (sisteme de lansare portabile și rachete antitanc), contracte atribuite tot în data de 24.01.2015, suma totală pe care România urmează să o investească în mijloace antitanc prin cele 4 contracte ajungând la aproximativ 130 de milioane de euro, de asemenea în data de 29 decembrie 2014 a mai fost atribuit prin Romtehnica un alt contract în valoare de 3,7 milioane euro pentru livrarea de rachete antitanc Spike.

Armata Română este un operator important de rachete antitanc Spike, achiziționând în perioada 1999-2005 un număr de 1.000 rachete Spike-ER pentru echiparea elicopterelor IAR-330 SOCAT și în perioada 2005-2009 alte 750/950 rachete Spike-LR pentru dotarea masinii de luptă a infanteriei MLI-84M1.

Ultimele luni au fost o perioadă fastă în cea ce privește procesul de modernizare și dotare cu tehnică nouă de luptă a Armatei Române, fiind atribuite contracte pentru livrarea de camioane Iveco, remorchere, sisteme de lupta antitanc, radare mobile cu rază lungă de acțiune TPS-77 la care se adaugă mai vechile contracte de livrare a 4 radare mobile cu distanță medie de descoperire cumpărate de la compania Belgian Advanced Technolgy Systems, a peste 2000 de veste și căști antiglonț sau a celor 12 avioane F-16 și a armamentului pentru acestea, desigur multe aceste demersuri vin mult prea târziu însă comparativ cu anii anteriori se constată o ameliorare a procesului de dotare.

Rămâne de văzut în anii următori în ce măsură România va reuși să mențină acest ritm sau să îl crească.

– David Victor –

 

8 Comments

  • Am o vaga impresie ca ne procopsim cu RBS pe fregate, ca tot am luam EuroSpike si zice ceva si de offset prin communicate…
   Nu de alta da` Diehl are si RBS in portofoliu, impreuna cu SAAB. Mai are si niste Sidewinder-uri, Irise (vezi prostia aia de sistem Siret) si RAM-uri….

      • Suedezii sunt parte in programul IRIS-T, au tot interesul sa doteze/implementeze asemenea sisteme ca o poarta de export. Poate si din cauza rachetelor folosite pe Gripen care nu pot fi zburate n ani si sunt reciclate in rachete sol-aer.
       Da ma gendesc pana una alta cum pe la ei mai si ninge, iar senzorii aia acoperiti de zapada/gheata n-or fi asa fericiti ca si cand ar fi in container…

   • N-ar fi un capat de lume. Oricum fabricam componente pentru ele, deci partevdin bani s-ar intoarce automat in tara.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: