Armata Romana

Spike: cateva clarificari

spike mr

Spike

Achiziția sistemelor de rachete antitanc Spike a fost vedeta incontestabilă în cea ce privește știrile cu subiect militar din acest început de an.

Observatorul Militar într-un articol legat de recenta achiziție a Armatei Române aduce câteva clarificări și informații suplimentare.

In articol este menționat explicit tipul rachetei ce va fi achiziționată, respectiv Spike-LR, sistemul portabil de rachete antitanc selectat folosește racheta Spike-LR, astfel încât devine evident că Ministerul Apărării a achiziționat sistemul antitanc portabil ce poate utiliza rachetele Spike-MR si Spike-LR.

Prin una dintre achizițiile de rachete Spike ce se va iniția în 2016, un al treilea batalion dotat cu MLI-84M1 va fi echipat cu aceste rachete.

Intrarea în dotare se va realiza începând cu 2017, iar până la sfârșitul anului 2018 toate rachetele și sistemele de lansare vor fi livrate, atunci când toate subunitățile de luptă antitanc din compunerea batalioanelor de infanterie vor fi dotate cu rachete Spike, fie în versiunea portabilă sau instalate pe mașina de luptă a infanteriei, MLI-84M1 Jder.

Departamentul pentru Armamente informează că livrarea sistemelor antitanc portabile Spike se va face începând cu sfârșitul lui 2017, ultimele livrări vor avea lor în prima jumătate a lui 2019.

Contractul de achiziție mai prevede dotarea cu un număr de 5 simulatoare de interior, primele 3 vor intra în dotarea unor structuri ce țin de cele două divizii și a Centrului de Instruire a Vânătorilor de Munte de la Făgăraș, alte 22 de simulatoare de instrucție vor fi achiziționate și vor fi folosite în poligoane de către batalioanele de infanterie care vor opera sistemul.

– David Victor –

 

10 Comments

 • “In articol este menționat explicit tipul rachetei ce va fi achiziționată, respectiv Spike-LR, sistemul portabil de rachete antitanc selectat folosește racheta Spike-LR, astfel încât devine evident că Ministerul Apărării a achiziționat sistemul antitanc portabil Spike-MR.”

  Nu inteleg…..ori e alba,ori e neagra ?

  Plus,vor mai fi modernizate MLI-uri peste cele 99 existente ?

 • Nu s-a achizționat Spike-MR. Scrie clar, în Observatorul militar: „…toate subunitățile de luptă antitanc de la batalioanele de infanterie vor fi dotate cu rachete Spike LR, fie în varianta portabilă, fie pe MLI”.

 • Da a fost o confuzie, ma gandeam la sistemul portabil al carui CLU foloseste rachete Spike-MR/LR, pt al deosebi de Spike-SR si mini-Spike, exista o mica posibilitate sa fi fost selectate sistemele astea.

  • Omul a zis spike LR si a povestit de fibra optica,capacitate pe care doar LR o are.As fi preferat MR pt flexibilitate,dar si LR poate fi operat de infanterie.Avantaje si dezavantaje.
   LR ar avea raza de actiune mai mare,avantaj evident in zonele noastre de campie si deal.Ar mai fi avantajul ca evaluarea efectului la tinta e usurata prin transmiterea de imagini.E utila ca un mini-uav pt cateva secunde.Si ai control uman mai bun.

   In rest,tot ansamblul are 45kg.

   • Apropos.Comanda noastra coincide cu una poloneza,de aprox 150 mil usd,pt 1000 spike LR.

    Cam coincidenta.Diferenta e ca ei produc unele componente sub licenta.

   • Se spune ca se vor cumpara 22 de simulatoare de exterior care vor fi folosite de catre batalioane, inclin sa cred ca va existe cate un simulator per batalion, insemnand ca un numar de 22 de batalioane vor avea in dotarea rachete Spike, armata numara in prezent 22 de batalioane infanterie/infanterie mecanizata/vanatori de munte.

    Nu este precizat daca in aceste 3 batalioane sunt incluse si cele 3 batalioane care au in dotare MLI-84M1.

    Nu stiu daca la noi unitatile de forte specialei, 3+batalioane, batalioanele de cercetare adica 3 batalioane, cele 2 batalioane ale Regimentului 30 sau BIM, folosesc sau ar putea sa foloseasca astfel de sisteme si daca ar intra intre cele 22 de batalioane potential utilizatoare de Spike.

 • Bre, io am inteles ca e vb numai de LR, posibil ca ca autorul sa fi omis “nu” (a achiziționat sistemul antitanc portabil Spike-MR.)

 • Nimic insa despre utilizarea restului de turele din dotarea armatei pentru aducerea MLI-urilor la standardul M Jder! 🙁

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: