Geopolitica

Specialisti rusi au fost implicati in doborarea avionului turcesc, zice Sunday Times

2K12 Kub. Au dat jos un F-117. Ore Pantsyr va da jos F-22 si/sau F-35?

Specialişti ruşi au fost implicaţi săptămâna trecută în doborârea avionului RF-4E Phantom II aparţinând Turciei, afirmă cei de la Sunday Times.

Citând surse diplomatice din Orientul Mijlociu, publicaţia anunţă că decizia de a doborî un avion turcesc a reprezentat o atenţionare la adresa NATO pentru a sta în afara conflictului intern sirian.

Ziarul aminteşte de livrările ruse de sisteme avansate sol-aer de acum trei ani, adăugând bănuiala că o parte dintre specialiştii ruşi încă sunt prezenţi la centrele de control ale bateriilor de rachete, unde au pregătit forţele siriene să opereze sistemele.

“We would not be surprised if these Russian experts, if they didn’t push the button, at least were beside the Syrian officers who did it,”

– a declarat o sursă din Forţele Aeriene Israeliene către Sunday Times.

Sursa: Almanar

– Resboiu –

19 Comments

 • INCEPE DANSUL , ELIBERATI RINGUL !!!!
  SI CRED CA SE VA DA STARTUL CU BATUTA PE LOC , ASE CA PE LA CUSCRII SIRIENI…

  • Specialisti rusi s-au mai gasit pe ici pe colo, mai prin MiG-urile 15 din Coreea, …., mai pe la Scud-urile din Irak.

 • Bre,de la ”we would not be surprised…” pana la ”specialistii rusi au fost…” e diferenta dintre speculatii si fapte.Nici ultimul postac pe bloguri ”would not be surprised”.Din 2 chestii,una e buna.Ori aia de la tabloide vor sa bage si ei stiri cu razboi,pe principiul ”pusti,pistoale,femei goale”.Ori baietii veseli zic ca ei nu se mai baga in hazna pe degeaba.Vezi Doamne,rusii.

 • Eu nu cred o iota la chestia asta daca racheta este buna nu trebuie sa fii rus sa o tragi sau ca sa dai comanda sa apesi butonul.
  De la detectie pana la foc a fost un pas si daca aveau ordin sa traga au facut-o, apropos si Strela sau Stinger putea fi la fel de bine asa cum stam acum nu avem date nici macar de unde se afla avionul…..

  • Bre,din tribuna e simplu.Matale crezi ca ofiterii aia de radiolocatie,RAA,razboi electronic si sefimea lor is ingineri si ofiteri in acelasi timp de pomana?De Zoltan Dani auzisi,presupun.E vecin de-al tau de peste granita,are o brutaria.Acum vreo 12-13 ani avea alta ocupatie.

   • Am auzit si am citit cate ceva despre Zoltan Dani, faza este ca sunt data foarte putine despre unde se afla F 4 Phantom-ul asa ca este posibil sa fi fost dat jos si cu tunurile cum spun sirienii…..

   • dar cum e cu culoarele de navigatie comerciala
    si cum e ca nu s-au inchis pe vremea conflictului din iugoslavia(asta e conflict in europa)
    si cum e cu munca serviciilor de informatii,prealabil unui conflict
    poate si datorita lor ..poti sa”inchizi si sa deschizi”radarul…ca sa prinzi stealth-ul
    apropo profit si fac o intrebare ,apropo de thracian star
    daca vine un mig 21,vopsit de camuflaj…pe sub nivelul tau la diferenta de vreo 3000m cu 600 km/H de la distanta de 10 km head-on…fara sa folosesti radar,sistem de descoperire infrarosu….crede cineva ca se descopera usor?
    eu ,nu stau prost cu vederea ,dar nici bine…dar daca vopsesc de camuflaj o dacie si o pun la vreo 3km pe deal …cu greu o disting
    in alta ordine de idei…la cat de jos e in general plafonul de nori in zona noastra geografica,e foarte dificil de identificat vizual un aparat mic precum mig 21 la distanta,altfel ar fi situatia prin irak

 • Maine/Poimanine, trebuie sa detina masterate si doctorate (gen Ponta) ca sa poata trage cu un glont.
  Hai sa fim seriosi, racheta e garantat Ruseasca dar de apasat butonul pot fi si niste pufarezi care au zis … Oare ce face butonul asta … ori sistemele radar au urlat automat la trecerea avionului prin zona lor si lea spus (softul radar) sirienilor de la comanda, daca nu tragi tu o declansez eu automat – sac, si de ciuda a apsat butonul … ca deh, nu e mainaria mai desteapta decat omul.

   • Deci tu ai informatii ca sistemele AA rusesti doboara avioane de capul lor ? :))))))))))))

    Asta armament, pai nu :))))))))))))))

    • Nu de capul lor, ci gandind inainte al cui e, dusman sau prieten.
     Acum sincer, e posibil si ce am scris eu mai sus.
     Oricum, sistemel au raspuns imediat.

 • Ma rog era doar un avion si cred si eu ca a fost de fapt o tatonare din partea Turciei nu atat a sistemelor AA siriene cat a modului de reactie la nivel politico- militar. Cat de eficace este sistenul sirian de aparare AA (inclusiv Pantir-ul) s-a vazut in 2007 in timpul operatiei Orchard.

  • Pai tocmai aici e problema 🙂 Israelul se lauda in fata Turciei ca a putut sa se plimbe prin Siria cu o intreaga hergelie de avioane , in timp ce Turcia ……

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: