Marină

Spargator de gheata de 2 miliarde de dolari esuat putin pe Dunare

Nava RSV Nuyina valorând două miliarde de dolari, construită în România la Șantierul Naval Damen Galați, a eșuat pe Canalul Sulina în timp ce era remorcat către Marea Neagră.

RSV Nuyina

RSV Nuyina

Spărgătorul de gheață Nuyinaa fost scăpat din remorcare și s-a poziționat într-un unghi de 45 de grade față de șenalul navigabil al Canalului Sulina, însă după aproximativ o oră a fost în șenal și și-a continuat drumul către marea liberă.

RSV Nuyina va înlocui nava Aurora Australis și va fi exploatată minim treizeci de ani.

Costul total al navei, după echipare, va ajunge la două miliarde de dolari.

Nuyina are o lungime de 160 de metri, iar după finalizare va avea un deplasament de 25 000 de tone.

Construcția navei la Șantierul Damen Galați a început în luna Mai a anului 2017.

RSV Nuyina va ajunge în Australia în cursul anului următor.

Iulian Iamandi

6 Comments

  • 2miliarde $ un amarat de spargator de gheata clasic de 25000tdw ??? nu prea cred. poate in dolari australieni( 1AUD=0,7USD) si ,conform obiceiului australienilor,cu toate cheltuielile pe intreaga durata a vietii(niste zeci de ani).adica rusii au dat pe 5 icebreakere nucleare de 33500tdw 5 miliarde $ si astia dau 2 miliarde pe unu ? imposibil.

  • Vasul in sine nu costa atat, poate 500 milioane de dolari, restul pana la 2 miliarde vor fi aparatura si laboratoarele stiintifice care vor fi montate pe el. Vasul este o nava de cercetare camuflata in spargator pt ca va naviga in Antartica si in zona banchizelor polare

  • esuarea navei suna a altceva. damen a pierdut cam toate contractele cu statul – corvete, reparatii capitale ale fregatelor s.a. din parcurgerea filmuletului se vede cum nava este tractata si balansata in asa fel incat sa esueze. un avertisment damen? sau razbunare?

    • daca vor sa se razbune, isi retrag investitiile din Romania. dar nu o fac din razbunare, e suficient sa nu mai fie performanti economic. fie din cauza crizei economice, fie din cauza ca nu reusesc sa castige niciun contract cu ai nostri.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: