Marină

SMX31 concept de submarin al viitorului, marca Naval Group

Navaliștii francezi aduc viitorul luptei sub apă mai aproape, prezentând conceptul SMX31 la Euronaval (Paris). SMX31 este un submarin digital adaptat viitoarelor generații de nave și conflicte.

SMX31

SMX31

SMX31 este dezvoltat din SMX30 (prezentat în anul 2016) și are un deplasament de 3000 de tone. Conceptul este proiectat să fie echipat cu un sistem de lansare vertical atât pentru rachete, cât și pentru drone. SMX31 beneficiază și de un sistem independent de propulsie anaerobă (AIP).

Conceptul SMX31 este un submarin complet electric, greu detectabil, dezvoltat pentru a fi o navă cu invulnerabilitate crescută în fața sistemelor de armament moderne.

Forma submarinului o copiază pe cea a cașalotului, pentru o hidrodinamică îmbunătățită, iar învelișul exterior este asemănător solzilor de pește, ceea ce îngreunează detecția navei și încorporează senzori sofisticați.

În plus, întregul sistem de management al luptei și al platformei, este complet integrat, beneficiind de ultimele evoluții în ceea ce privește inteligența artificială, permițând astfel echipajului să se concentreze asupra sarcinilor importante pentru a desfășura operațiuni complexe. Datorită gradului ridicat de automatizare, “Electric” – așa cum se referă la concept Grupul Naval, ar avea nevoie de doar 15 marinari în echipaj pentru a opera un submarin cu o lungime de 70 de metri și un deplasament de 3000 de tone.

“The conception process of this concept ship respected the same demanding requirements of commercial submarines,” Naval Group says. “The Electric operates freely and safely in an area controlled by an adversary, potentially dangerous for surface vessels or aircraft.”

Iulian Iamandi

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: