Geopolitica Resboiul Stelelor

Situatie tensionata in Asia.

Rampa de lansare de la Tongchang-ri (Foto via ImageSat International)

Imaginile capturate de către satelitul Israelian EROS B în data de 28 martie surprind activități legate de lansarea unei rachete de pe stația de lansare  Sohae din Coreea de Nord.

Lansarea rachetei de către statul comunist ar urma să aibă loc în cursul lunii Aprilie  , cel mai probabil între 15 Aprilie , dată la care se aniversează 100 de ani de la nașterea lui Kim Ir Sen, ocazie cu care la Phenian se va organiza o paradă militară, și data de 25 Aprilie care corespunde cu ziua armatei Coreei de Nord.

Misiunea acesteia va fi de a plasa pe orbită un satelit de spionaj Kwangmyongsong-3, lansarea find anunțată oficial de către autoritățile nord coreene din data de 16 Martie.

Potrivit unor surse din informațiile militare americane, imaginile arată o rachetă cu o înălțime de 32 metri, aceiași cu a familiei Taepedondg-2/Unha-2, dar cu rezervoare mai mari și cu o rază de acțiune crescută de la 6.700 Km  la 10.000 Km (cea ce ar putea face posibilă lovirea Coastei de Vest a Statelor Unite de către Coreea de Nord), fiind probabil  o variantă îmbunătățită a acestora numită Unha-3. De asemenea pe același poligon sateliții americani de spionaj au mai observat prezența unei rachete cu o înălțime de 40 metri, nefind însă foarte clar dacă este vorba de o rachetă în curs de execuție care ar urma să fie lansată, de o machetă la scară reală a unei viitoare rachete cu rază lungă de acțiune sau doar de o machetă pentru decepție.

In același timp Ministrul Japonez al Apărării, Naoki Tanaka, a autorizat doborârea rachetei nord-coreene dacă va reprezenta un pericol pentru teritoriul japonez.

În acest sens 3 distrugătoare Aegis japoneze echipate cu rachete SM-3 au primit ordin să ocupe poziții strategice în Marea Japoniei (un distrugător), și în Marea Chinei de Sud (două distrugătoare), de asemenea Forțele de Auto-Apărare Japoneze au început desfășurarea de sisteme Patriot PAC-3 în jurul capitalei Tokyo, a insulei Okinawa și a insulelor Miyako și Ishigaki.

Coreea de Sud a anunțat la rândul ei că ar putea doborî această rachetă dacă îi va pune în pericol teritoriul.

Traseul anunțat de către Coreea de Nord va fi peste vestul Coreei de Sud , peste insula japoneză Sakashima din prefectura Okinawa și a insulei Luzon a Filipinelor.

În anul 2009 la lansarea precedentă a unei rachete Unha 2(care a eșuat), atât Coreea de Sud cât și Japonia nu au încercat să doboare racheta Nord-Coreană deșii anterior anunțaseră contrariul.

Sursa : http://defense-update.com/20120331_japan-orders-shoot-down-north-korean-rocket.html

Sursa : http://defense-update.com/20120402_eros-b-satellite-unveils-north-korean-preparations-for-missile-launch-at-tongchang-dong.html

7 Comments

 • Eu zic ca nu tre sa se pregateasca vecinii sa dea jos racheta ca sigur cade ea singura…Oare ca si tehnica racheta asta e peste Scud folosita de rusi prin ’60?

  • BTW…vreau sa definesc tehnologia Coreei de Nord printr-un proverb un pic modificat…”La omul sarac si boii i-o trag”…

 • Nu stiu ce sa zic, dar prea miroase a … rusia si china baga la inaintare coreea pentru teste, sa vada asa, c-am cat de tare se irita SUA-Japonia, adica il trimite pe ala micu sa se dea la bataus, iar ursul si roiul sta undeva in spate asteptand un motiv sa poata intervenii.

  • Eu sincer nu cred chestia asta…Mai degraba SUA ar marai la o “tarisoara” asa mica ca Coreea de Nord decat sa maraie la Rusia…Daca rusii au ceva de facut sunt sigur ca nu-i baga la inaintare pe coreeeni…

  • Cam asa ma gindeam si eu. Cite sute de mii de rachete de neamul asta poa sa aiba amaritii aia de NC-eni?
   Ma mir ca nu le e rusine sa latre amerlocii de nu mai pot la ei.
   In ceea ce ne priveste, nu NC-enii au dat cu bombarele cu Uraniu saracit prin prajma pe la noi de au sarit in sus statisticile cu leucemii si cncere de tot felul …Scuze. Ar fi sarit, daca le facea careva. Daca nu le-a facut, dorm linistiti mai putin aia de crapa zilinc.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: