Armata Romana Coronavirus

Situatia cu interventiile MApN pentru limitarea raspandirii COVID-19 in intervalul 3 aprilie ora 16.00 – 4 aprilie ora 16.00

În intervalul 3 aprilie ora 16.00 – 4 aprilie ora 16.00, un număr de 2.019 militari și 454 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 422 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Bechet și Calafat (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac 1, Nădlac 2 și Vărșand (Arad), Borș și Oradea (Bihor), Petea și Halmeu (Satu Mare), transport de echipamente medicale și alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane. În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 369 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

Coronavirus (Artwork)

Coronavirus (Artwork)

De asemenea, au fost preluate de militarii Armatei României de la Jandarmeria Română, un număr de 17 obiective, pentru a asigura paza acestora în mai multe judeţe din ţară, respectiv judeţul Alba – 2 obiective, Argeş – 2 obiective, Bistriţa-Năsăud – 3 obiective, Buzău – 3 obiective, Cluj – 3 obiective, Covasna – 1 obiectiv, Hunedoara – 1 obiectiv şi Maramureş – 2 obiective.

În acelaşi context, pentru a veni în sprijinul unităţii medicale sucevene, Ministerul Apărării Naţionale a dispus prin Direcţia medicală să suplimenteze echipa medicală existentă cu 10 medici militari de diferite specialităţi (anestezie, boli infecţioase, pneumologie, medicină internă, cardiologie, radiologie, chirurgie generală, ortopedie traumatologică, gastroenterologie şi medicină de urgenţă), precum şi 10 subofiţeri sanitari din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca.

Totodată, detașamentul de 70 de militari din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuă misiunile începute vineri, 3 aprilie, în sprijinul autorităților locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere şi a spaţiilor exterioare din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municpiul Suceava.

În perioada 3-5 aprilie, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București, vor distribui aproximativ 1.000 de pachete cu produse alimentare și 1.000 de pachete cu produse de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava, precum şi în localităţi greu accesibile din zona Dâmbovicioara, judeţul Argeş.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 2.659 misiuni, la care au participat 14.324 militari și 3.994 mijloace tehnice, iar la Institutul Cantacuzino au fost prelucrate un număr total de 7079 teste.

* * *

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.

Biroul presă

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: