Armata Romana Coronavirus

Situatia cu interventiile MApN pentru limitarea raspandirii COVID-19 in intervalul 10 aprilie ora 16.00 – 11 aprilie ora 16.00

În intervalul 10 aprilie ora 16.00 – 11 aprilie ora 16.00, un număr de 1.562 militari şi 340 mijloace tehnice au acţionat în Bucureşti şi în ţară, în 312 misiuni de întărire a prezenţei şi asigurarea fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iaşi), Albiţa (Vaslui), Vama Veche şi Ostrov (Constanţa), Giurgiu (Giurgiu), Bechet şi Calafat (Dolj), Porţile de Fier 1 (Mehedinţi), Stamora Moraviţa, Jimbolia şi Cenad (Timiş), Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand (Arad), Petea şi Halmeu (Satu Mare), patrulare şi sprijinirea forţelor MAI în activităţi de ordine publică în Capitală şi în alte localităţi din ţară, transport de echipamente medicale şi alte materiale, însoţire convoaie de transport persoane.

În acelaşi interval, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 394 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

COVID-19

COVID-19

Totodată, o comisie formată din specialiști ai Departamentului pentru Armamente şi ai Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naționale a recepționat, în data de 10 aprilie, al treilea lot de 35 de izolete de concepție şi producție românească. Producția acestora va continua şi în cursul săptămânii viitoare pentru livrarea lotului nr. 4, reprezentând restul de 20 de izolete din totalul de 100 comandate de către MApN. Sistemele de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC recepționate vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național.

În cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, o aeronavă C-27 J Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române, a executat, în data de 10 aprilie, o misiune pentru transportul în România, a șapte tone de echipamente de protecție medicală din Republica Turcia. Echipamentele constau în măști de protecție tip FFP2 şi FFP3, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziții Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă şi vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din ţară şi echipajelor operative care acţionează în teren.

Militarii Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuă misiunile pentru decontaminarea şi dezinfectarea căilor rutiere din municipiul Suceava.

De asemenea, militarii Armatei României asigură, în continuare, paza unui număr de 84 de obiective situate în municipiul Bucureşti şi în alte 28 de judeţe.

* * *

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forţelor şi mijloacelor MApN în situaţiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

Militarii sunt pregătiţi să sprijine autorităţile în zonele unde va fi necesară intervenţia armatei.

 

Biroul presă

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: