Diverse Geopolitica Resboaie

Siria: Democratia bate la usa

Iasomia continuă sa... arda

Iasomia continuă sa… arda

Democrația bate la ușa Siriei, drumul fiind deschis de gazele de luptă….

Întreaga lume este în fierbere, de data asta fățișă, după atacurile cu gaze de luptă de săptămâna trecută, din zona Damascului. Echipele de experți ai Natiunilor Unite au ajuns, în sfarșit la locul unuia dintre atacurile de săptămâna trecută, după o călătorie cu peripeții: convoiul a fost atacat de lunetiști pe drumul din zona-tampon dintre regiunea controlata de rebeli și cea controlată de forțele guvernamentale. Ajunși la fața locului,  experții ONU au prelevat mostre de sânge și urină, precum și fire de păr de la victimele presupusului atac cu gaz sarin.

Conform Guardian avioane de transport și de luptă roiesc deja în Cipru, la Baza Aeriana Akrotiri (la doar 160 km de coasta Siriei), semn clar că se pregătește democratizarea Siriei. Potrivit aceleiași surse, sunt deja făcute listele cu țintele ce trebuiesc atacate și două posibile modalități de acțiune: prima presupune atacul țintelor guvernamentale cu rachete de croazieră iar cea de a doua – atacuri cu aeronave greu detectabile. Se asteaptă doar finalizarea raportului comisiei de experți ai ONU.

Expertii ONU

Expertii ONU

Pe același subiect turcii de la Hurriyet trâmbițează că, la solicitarea NATO, baza de la İncirlik ar putea fi deschisă pentru operațiuni împotriva Siriei vecine. Aceeași sursă citează un oficial – evident, rămas anonim – turc: “Potrivit rezultatelor evaluărilor politico-militare din aceste zile (după atacul cu gaze de luptă), este posibil ca Consiliul NATO sa cadă de acord asupra situației din Siria. Dacă se ia decizia unei intervenții, Turcia va participa activ, ceea ce ar putea include deschiderea bazei de la Incirlik”.

Două întâlniri au avut loc – sau vor avea loc – cu referire la problema siriana: una la Istambul, ieri, pe 26 August, între reprezentanții politici ai rezistenței anti-Assad . Cealaltă, la Amman, în Iordania a reunit la nivel de Ministru al Apărării sau Șef de Stat Major 10 state: Arabia Saudită, Franța, Marea Britanie, Germania, Canada, Qatar, Italia, Statele Unite, Turcia. Printre altele, pe ordinea de zi a întâlnirii a fost evaluarea unor scenarii posibile de intervenție în Siria.

Că tot veni vorba de intervenție, Institutul pentru Studiul Războiului a publicat un sudiu referitor la necesarul estimat de rachete de croaziera Tomahawk plus numărul de ieșiri ce ar trebui executat de avioane de luptă ale NATO, pentru neutralizarea Forțelor Aeriene Siriene.

Mobilizarea NATO în vederea unei intervenții nu a fost singurul rezultat al atacului cu arme chimice de săptamăna trecută. Qatarul și alte state majoritar sunite din zona Golfului, au trimis rebelilor sirieni un ajutor simbolic – 400 tone de armament și muniție de infanterie. Acestea au intrat în Siria prin provincia turcă Hatay, fiind distribuite grupărilor ce acționează în nordul Siriei.

Potrivit Reuters, în nordul Siriei acționează mai multe grupări cu orientări mergând de la islamism moderat pâna la jihadism: Liwa al-Islam (The Division of Islam), Sukur al-Sham (The Hawks of Syria), The Free Martyrs of Syria, Ahfad al-Rasul (The Grandsons of the Prophet) și Ahrar al-Sham (The Freemen of Syria).

– Marius Constantin –

10 Comments

 • Bre Grifoane, tre’ sa va pun o spaga tzie si lu’ Cel Mare la rabinu’ Berca, sa facetzi un curs de prim-ajutor. Am proasta impresie c-o sa avetzi nevoie. :p

 • Domnule Marius Constantin MULTUMESC pentru Articol…scurt si la obiect…. aflam lucruri pe care TV-urile noastre acupate NUMAI cu razboi politic de dim si pana seara nu pot sau nu vor sa le spuna….
  stiu ca pot cauta cu goagale…dar e asa multa informatie si poate multe chestii irelevante…astea sunt chiar ultimele “dezvoltari” ale subiectului….

 • “Irakul are arme chimice!!!” Are ? “Are!” Bine hai sa le rupem capul. 11 ani mai târziu,Siria are arme chimice. Si de data asta,nu mai e domnul Chirac sa zica “lasa,mergeti voi si daca mâncati bataie venim si noi”. Nu,acuma e ca-n Rahova : în gasca.

 • Bravo bre.
  -testam Pantsir? Testam.
  -Testam Brahmos sau ce mai e pe acolo? testam.
  -Testam reactia opiniei publice la atacuri cu gaze de lupta? bifat.
  -Testam reactia medicilor locali si a victimelor? testam. Pierit toti. bifat
  -scapat de modelele vechi de Tomahawk ca sa cumparam noi? de bifat maine
  -Show mare, tremura “dujmanii”, creapa de ciuda rusii+chinejii? bifat
  -Tras Africa inapoi cu 30 de ani prin “revolutii”? bifat
  -Mana de lucru eeeeftina + zone noi de influienta + resurse moca + piata noua de desfacere? In curand..in curand

 • Cica au BZ, care-i ceva halucinogen. Clar, au trimis monstre la totzi astia care-s cu caramida in piept…

 • Au americanii o vorba care se adauga la final la tot felul de expresii si merge…

  La asta cu democratia in Siria as cam zice “democracy… my ass…”

 • citeste printre randuri, vezi drama populatiei civile. Intotdeauna adevarul e undeva la mijloc, trebuie doar sa vezi ce au de zis ambele parti. Drama civililor e incontestabila. Zi ca un om normal la cap poate trage in copii dupa cum erau cei din spitalul din film

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: