Umblă vorba prin târg, că un jucător prea cunoscut a intrat puternic în dansul de înlocuire al arsenalului Statelor Unite.

Ne referim aici la Sig Sauer, proaspeții câștigători ai concursului de înlocuire al pistolului de serviciu pentru armata SUA.

SIG SAUER MCX

SIG SAUER MCX

Facem un pic de istorie cu o urme vădite de malițiozitate? Facem!

Acum destul de mulți anișori, prin 1924, pistolul Colt model M1911 este adoptat oficial ca pistol de serviciu, și mulți veterani vor strâmba din nas la lipsa unui element de o importanță capitală. Cu noul Colt, este imposibil să execuți tragere rapidă, instinctivă.
În situații de urgență, unde timpul de reacție este foarte scurt, sau unde luminozitatea este scăzută, atunci trăgaciul este apăsat cu degetul mijlociu, iar degetul arătător este lipit de pistol, profitând astfel de abilitatea umană de a arăta cu degetul către diverse lucruri.
Cu toate acestea, pistolul este adoptat, și va rămâne în serviciu, până prin 1986, când Statele Unite dorește înlocuirea acestuia. Printre motivele invocate, a fost necesitatea adoptării unui pistol mai mic, mai ușor de folosit, deoarece numărul tinerilor și femeilor din cadrul armatei crescuse simțitor.
Prin urmare, este selectat pistolul Beretta. Persoanele cu un simț ridicat de observație ne-ar putea spune că Beretta M9 este unul dintre cele mai voluminoase pistoale în calibrul 9mm. Dar vom ignora total acești răutacioși precum și vocile timide ce sugerează conspirativ o legătură între menținerea bazelor militare americane în Italia, și adoptarea contractului Beretta. Deoarece sunt numai speculații nefondate, neverificate, și opinii malițioase.

Să revenim în zilele noastre. În ianuarie 2017, pistolul M9 este înlocuit la rândul său, și câștigătorii concursului (și al unui contract de aproape 600 de milioane de dolari) sunt elvețienii, cu al lor Sig Sauer P320. Felicitări!

Dar țineți-vă de bretele, căci în ciuda faptului că am inșirat deja niște sute de cuvinte, acest articol nu este despre pistoale!

Încurajați de succesul de la începutul anului, Sig Sauer ne prezintă acum noul MCX Rattler, ca potențial înlocuitor pentru MP5 și MP5K, armele favorite ale forțelor speciale.

SIG SAUER MCX RATTLER

SIG SAUER MCX RATTLER

Toate bune și frumoase. Noul MCX este o impresionantă pușcă de asalt, de dimensiuni foarte mici, construită după standarde moderne, compatibilă cu accesorii de ultimă oră.
De asemenea, nu este în nici un fel un SMG.

Da, desigur că au existat numeroase situații în care s-a simțit nevoia de o rază de acțiune mai mare decât cea oferită de calibrul 9mm.
Dar în același timp acest calibru are și nenumărate avantaje. În primul rând, se găsește peste tot, în caz de nevoie, de la buzunarele inamicului, până la pistolul camaradului, lucru important în misiunile de lungă durată, unde cantitatea de muniție este limitată.
Și de asemenea, sunt nenumărate situații în care muniția cu o capacitate foarte mare de penetrare nu este utilizată, pentru limitarea victimelor colaterale, aflate în clădiri alăturate.

Exact din ceste motive, arsenalul forțelor speciale este în acest moment foarte divers, de la arme de mici dimensiuni, precum MP7, MP5K, și ajungând la scule grele, gen M82 Barret, MK 14 EBR sau M39 EMR.

SIG MPX Iulian Iamandi - BOBAS 2016

SIG SAUER MPX & Iulian Iamandi – BOBAS 2016. MPX-ul se află în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei Române

Deci. Băieți. Mai exact ce nișă ați vrea voi să umpleți cu MCX-ul?
Nu neagă nimeni faptul că este o jucărie modernă, performantă, dar mie personal mi se pare că nu aduce foarte mult, din punct de vedere inovație sau modernizare, comparativ cu arsenalul utilizat în acest moment.
Ni se spune în mod repetat, că este capabilă să tragă atunci când are patul pliat. Util. Dar… asta pot face aproape toate armele fabricate după 2000, într-o țară civilizată.
În plus, abilitatea de a trage calibrul 5.56, și compatibilitatea sa cu partea inferioara (mecanisme, trăgaci, crosă) de M4 sau AR-15… nu îl fac cumva mai potrivit pentru inlocuirea M4, M4 CQBR, și similare? (Platforme ce au, fie vorba intre noi, un pic mai multe sensibilități decât platforma Heckler & Koch. Dar hai sa nu fim iar malițioși.)

Și încă nu ne-am atins de compatibilitatea cu noul cartuș .300 Blackout, și de potențialul complicării procesului de fabricație și distribuție a unui calibru total nou. Proces despre care istoria ne învață niște lucruri…

Un singur lucru mai am de zis.

Privirile ne sunt ațintite spre febra modernizării în care pare sa fi alunecat Statele Unite ale Americii. Suntem și noi curioși ce va mai fi adoptat, și după care principii. Nu de alta, dar trăim în era consumerismului, unde nu toate fenomenele, deciziile și procesele la nivel înalt, sunt ușor de înțeles de oamenii de rând.
Cum ar fi, de exemplu, legătura între Unilever, bețișoarele de curățat în urechi, și Armată.

Dar, dragii moșului, aia e o poveste pentru altă dată!

Vlad Costache