Arsenal

Sig Sauer MCX: Un eseu meditativ despre modernizarea fortata

Umblă vorba prin târg, că un jucător prea cunoscut a intrat puternic în dansul de înlocuire al arsenalului Statelor Unite.

Ne referim aici la Sig Sauer, proaspeții câștigători ai concursului de înlocuire al pistolului de serviciu pentru armata SUA.

SIG SAUER MCX

SIG SAUER MCX

Facem un pic de istorie cu o urme vădite de malițiozitate? Facem!

Acum destul de mulți anișori, prin 1924, pistolul Colt model M1911 este adoptat oficial ca pistol de serviciu, și mulți veterani vor strâmba din nas la lipsa unui element de o importanță capitală. Cu noul Colt, este imposibil să execuți tragere rapidă, instinctivă.
În situații de urgență, unde timpul de reacție este foarte scurt, sau unde luminozitatea este scăzută, atunci trăgaciul este apăsat cu degetul mijlociu, iar degetul arătător este lipit de pistol, profitând astfel de abilitatea umană de a arăta cu degetul către diverse lucruri.
Cu toate acestea, pistolul este adoptat, și va rămâne în serviciu, până prin 1986, când Statele Unite dorește înlocuirea acestuia. Printre motivele invocate, a fost necesitatea adoptării unui pistol mai mic, mai ușor de folosit, deoarece numărul tinerilor și femeilor din cadrul armatei crescuse simțitor.
Prin urmare, este selectat pistolul Beretta. Persoanele cu un simț ridicat de observație ne-ar putea spune că Beretta M9 este unul dintre cele mai voluminoase pistoale în calibrul 9mm. Dar vom ignora total acești răutacioși precum și vocile timide ce sugerează conspirativ o legătură între menținerea bazelor militare americane în Italia, și adoptarea contractului Beretta. Deoarece sunt numai speculații nefondate, neverificate, și opinii malițioase.

Să revenim în zilele noastre. În ianuarie 2017, pistolul M9 este înlocuit la rândul său, și câștigătorii concursului (și al unui contract de aproape 600 de milioane de dolari) sunt elvețienii, cu al lor Sig Sauer P320. Felicitări!

Dar țineți-vă de bretele, căci în ciuda faptului că am inșirat deja niște sute de cuvinte, acest articol nu este despre pistoale!

Încurajați de succesul de la începutul anului, Sig Sauer ne prezintă acum noul MCX Rattler, ca potențial înlocuitor pentru MP5 și MP5K, armele favorite ale forțelor speciale.

SIG SAUER MCX RATTLER

SIG SAUER MCX RATTLER

Toate bune și frumoase. Noul MCX este o impresionantă pușcă de asalt, de dimensiuni foarte mici, construită după standarde moderne, compatibilă cu accesorii de ultimă oră.
De asemenea, nu este în nici un fel un SMG.

Da, desigur că au existat numeroase situații în care s-a simțit nevoia de o rază de acțiune mai mare decât cea oferită de calibrul 9mm.
Dar în același timp acest calibru are și nenumărate avantaje. În primul rând, se găsește peste tot, în caz de nevoie, de la buzunarele inamicului, până la pistolul camaradului, lucru important în misiunile de lungă durată, unde cantitatea de muniție este limitată.
Și de asemenea, sunt nenumărate situații în care muniția cu o capacitate foarte mare de penetrare nu este utilizată, pentru limitarea victimelor colaterale, aflate în clădiri alăturate.

Exact din ceste motive, arsenalul forțelor speciale este în acest moment foarte divers, de la arme de mici dimensiuni, precum MP7, MP5K, și ajungând la scule grele, gen M82 Barret, MK 14 EBR sau M39 EMR.

SIG MPX Iulian Iamandi - BOBAS 2016

SIG SAUER MPX & Iulian Iamandi – BOBAS 2016. MPX-ul se află în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei Române

Deci. Băieți. Mai exact ce nișă ați vrea voi să umpleți cu MCX-ul?
Nu neagă nimeni faptul că este o jucărie modernă, performantă, dar mie personal mi se pare că nu aduce foarte mult, din punct de vedere inovație sau modernizare, comparativ cu arsenalul utilizat în acest moment.
Ni se spune în mod repetat, că este capabilă să tragă atunci când are patul pliat. Util. Dar… asta pot face aproape toate armele fabricate după 2000, într-o țară civilizată.
În plus, abilitatea de a trage calibrul 5.56, și compatibilitatea sa cu partea inferioara (mecanisme, trăgaci, crosă) de M4 sau AR-15… nu îl fac cumva mai potrivit pentru inlocuirea M4, M4 CQBR, și similare? (Platforme ce au, fie vorba intre noi, un pic mai multe sensibilități decât platforma Heckler & Koch. Dar hai sa nu fim iar malițioși.)

Și încă nu ne-am atins de compatibilitatea cu noul cartuș .300 Blackout, și de potențialul complicării procesului de fabricație și distribuție a unui calibru total nou. Proces despre care istoria ne învață niște lucruri…

Un singur lucru mai am de zis.

Privirile ne sunt ațintite spre febra modernizării în care pare sa fi alunecat Statele Unite ale Americii. Suntem și noi curioși ce va mai fi adoptat, și după care principii. Nu de alta, dar trăim în era consumerismului, unde nu toate fenomenele, deciziile și procesele la nivel înalt, sunt ușor de înțeles de oamenii de rând.
Cum ar fi, de exemplu, legătura între Unilever, bețișoarele de curățat în urechi, și Armată.

Dar, dragii moșului, aia e o poveste pentru altă dată!

Vlad Costache

3 Comments

 • O completare la “În plus, abilitatea de a trage calibrul 5.56,…”

  Rattler – indiferent ca e varianta SBR sau PSB – e doar pe .300Blk nu insa si pe 5.56. Ceea ce ma face sa dau cu presupusul, vor piata lui Micro/Mini Draco? Ma ghidez dupa nume, “rattling” (zdranganeala incarcatorului) fiind o caracteristica a celor romanesti. Sau poate s-au gandit la sarpele cu clopotei (aka Rattlesnake) si atat…

 • Domnule Vlad Costache,

  .300Blk nu este un “calibru total nou”. A aparut de cativa ani buni (2011) si eu personal fac reloading de cel putin 3 ani. Folosesc cartuse trase calibru 5.56 mm, pe care le tai cu un mini-fierastrau circular si le re-formez in calibru pentru gloante de .30. Re-formarea o fac cu un simplu set de dies pentru presa de reloading care m-a costat $27

  Avantajele cartusului 300Blk sunt multiple:

  1. Versatilitate – poate fi incarcat pentru viteze supersonice avand aceiasi performanta cu 7.62X39, sau poate fi incarcat pentru viteza sub-sonica si folosit cu supresoare de zgomot de catre fortele speciale fara ca sa afecteze negativ reliabilitatea armei.

  2. Cartusul 300Blk nu are nevoie de incarcatoare noi (magazine). Fiind bazat pe cartusul 5.56 NATO se incarca in aceleasi magazine folosite de AR-15 (si variante). Cheltuieli reduse si logistica simplificata.

  3. Pusca de calibru 300Blk foloseste acelasi ansamblu de bolt, gas si extractor ca si AR-15. Din nou cheltuieli reduse si logistica simplificata.

  4. O pusca de calibru 5.56mm NATO poate fi convertita in 300Blk (si invers) in mai putin de 1 minut. Nu este nevoie decat sa impingi cele doua pin-uri care tin partea de sus si de jos a pustii impreuna (nu stiu cum se cheama pe romaneste), si sa schimbi partea de sus cu una in calibrul pe care il vrei.

  5. Calitatile balistice ale unui glont de calibru .30 comparativ cu 9mm sunt net superioare. Aceiasi arma de calibru 300Blk dotata cu supresor de zgomot va fi mult mai precisa decat 9mm, glontul va zbura mai departe si penetra mai bine findca este ascutit in fata, greutatea dubla a glontului calibru .30 insemna letalitate crescuta fata de 9mm. Foarte important de mentionat: toate aceste avantaje sunt obtinute fara cresterea reculului armei.

  • Am uitat sa adaug:
   Seal Team Six (echipa care l-a facut pe Bin Laden in mancare de pesti) foloseste pusti de calibru 300Blk echipate cu supresoare de sunet. La nivelul profesional pe care il au, isi pot alege singuri armamentul cu care pleaca in misiuni fara nici un fel de restrictii sau impuneri birocratice. Faptul ca ei au optat pentru 300Blk este foarte semnificativ.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: