Armata Romana Fortele Navale Fortele pentru Operatii Speciale

Sertarul cu amintiri II: Scafandri de lupta, parada 2013

Scafandri de lupta

Scafandri de lupta

Dupa ce i-am vazut doua zile la antrenamentele pentru parada si dupa ce i-am admirat de 1 Decembrie defiland prin fata obiectivelor noastre, i-am regasit in coloana cu tehnica stationata la finalul ceremoniei.

Evident ca nu puteam scapa ocazia sa-i mai pozam un pic.

Avem onoarea!

– Iulian Iamandi –

6 Comments

  • Inteleg unde bati, dar nu sunt de acord. Defilarea de 1 Decembrie este pentru toti cei sub arme, chiar daca o parte mai aparte defileaza cu cagule, vopsea pe fata, ochelari negri.

   Defilatul pe sub Arcul de Triumf, de 1 Decembrie, este o onoare si pentru speciali.

   —————-

   Din pacate, in orase in care au fost regimente cu istorie au ajuns sa defileze cei de la Politia Locala prin fata unei tribune cu popi si politicieni – iar ceremonia religioasa sa dureze cel mai mult. Si cam asta a ajuns sa reprezinte Ziua Nationala prin majoritatea localitatilor: prilej bun pentru politicienii si popii locali, cam mana in mana pentru scopuri reciproc avantajoase. As include la reciprocul avantaj si Politia Locala – dai porcu’ si salariul pe trei-patru luni, esti angajat ca “armata” locala taman buna pentru interese care urca pana la campaniile electorale.

   Iar pe trotuar sa fie amplasate rulote unde se vinde seaorma.

   • hmmm…nu cumva cu ani in urma chiar cei din GNFOS au trimis niste “manechine” la 1 decembrie sa defileze in locul lor?

    in formatul actual, defilarea (anuala) pe sub Arcul de Triumf e doar o bifare a unui festivism politic usor desuet.cu atat mai mult cand se cheltuiesc o gramada de bani cu asta.

    ma rog, n-am inventat noi apa calda, urmam modelul francez

    • Nu stiu. Au defilat si cei de la GNFOS? 🙂

     Oficial, crainicul a spus asa:

     “Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an de două ambarcaţiuni tip RHIB şi o ambarcaţiune rapidă FULGERUL, cu echipaje formate din militari ai Centrului de Scafandri şi infanterişti marini.”

     Serios vorbind, GNFOS nu au fost mentionati nici la trecerea pe sub Arc si nici “la vedere” in usile elicopterelor Puma Naval. Nici nu s-a spus ca sunt de la EOD.

     Asadar, cei mai discreti dintre FOS-i au fost GNFOS/EOD si DCSL.

     • din punctul meu de vedere Centrul de Scafandri inseamna FOS.

      cei mai discreti au fost cei de la dspi si umbrele de la sie :D.

      nu e vb de a nu fi mentionat, e vb ca pe stilul anglo-saxon fortele speciale n-au ce cauta la defilari. pas de defilare, instructie de front,astea sunt elemente profane :). trebuintele de baza din piramida lui maslow.necesare,dar…

      defilarea an de an pe sub Arcul de Triumf e o epigonizare.inseamna o desacralizare atat pentru Arcul de Triumf, cat si pentru cei din umbra care participa. e greu de explicat 🙂 …mai ales cand apar aia sa faca bai de multime si sa se vada la pro tv.

      FOS inseamna altceva.

      da, dcsl e o unitate (inca) discreta. sunt curios ce se va intampla cu ei dupa ce dispare “crema” lor made in 495.

      • Da, inteleg (intr-o oarecare masura), dar ma invart si eu… 😛

       Anul asta nu s-a lasat cu bai de multime, ba dimpotriva. Au intins-o atat de repede incat nici nu au apucat sa fie huiduiti. Si n-a fost vorba doar de anumiti politicieni, ci de toti. Probabil au priceput ca muritorii de rand au realizat ca toti sunt la fel.

       Dupa consumarea “cremei” de la 495, probabil vor “primi” de la Smaranda si Cc si-i vor integra si instrui pe linia lor.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: